Back to top

Residus als camins i matèria orgànica per separar

Les virtuts dels sistemes de recollida selectiva porta a porta, la necessitat de separar la matèria orgànica, el gran estalvi econòmic i de volum de residus de rebuig que es poden aconseguir, el poder sensibilitzador de la cinematografia, o la crida d'atenció als residus que la gent aboca als camins i vials, han estat alguns dels continguts de la recent Setmana dels Residus i el Reciclatge, que s'ha celebrat a Menorca.

Del rebuig que acaba a l'abocador, devers un 85 % es pot reaprofitar si es separa correctament en origen. Menorca té molt de camí per recórrer encara per aprendre a produir manco residus i, especialment, per tornar a aprofitar els materials. La conferència oferta pel Consorci insular de residus, va desmuntar la llegenda urbana -que molta gent usa d'excusa per no reciclar- que diu que els materials separats acaben finalment a abocador.

L'alumini va a una fàbrica d'Àlava, alguns plàstics a València, d'altres a Alcalà de Guadaira, l'acer va a Mallorca, els brics a Barcelona... Cada material té ja un circuït autoritzat, on es tornen a processar i continuen sent útils, al temps que eviten saturar els abocadors o haver-se d'incinerar.

Les experiències conegudes de la Mancomunitat des Raiguer i del municipi d'Argentona, són inspiradores. Hi ha municipis que ja han aconseguit tenir només un 15 % de rebuig, amb tot el que això implica d'estalvi econòmic i de territori que s'evita convertir en abocador. La separació correcta de la matèria orgànica és una de les claus.

Els diferents cinefòrums que es van fer as Castell, Maó, Alaior, Ferreries i Ciutadella, amb dues pel·lícules diferents, van atreure gent nova per entendre el món dels residus que creen les societats humanes actuals, on molts materials ja no són biodegradables i on es funciona generalment amb circuit obert, a diferència del món natural on tota la matèria sempre opera amb circuits tancats.

La setmana va acabar amb una jornada destinada a la neteja de quatre camins dels voltants de Llucmaçanes. La conclusió de les persones que hi van participar és que l'interior dels camins està bastant net, però que les zones més properes a la civilització s'hi troba una gran quantitat de brutícia no orgànica. Queda clar que molta gent encara no ha entès això tan bàsic de dipositar els seus residus a un lloc adequat.

Es van omplir 15 sacs amb residus, i a algunes zones (com el vial adjacent a l'aeroport) donarien per una altra jornada. Els materials van ser posteriorment seleccionats i dipositats en els contenidors corresponents.

La Setmana dels Residus i el Reciclatge ha estat possible gràcies a un acord entre el GOB i Ecoembes, amb la col·laboració del Consorci insular de residus.

Comentaris

Coma

Magnífica iniciativa i interessant informació, com sempre. Només un apunt. En ocasions separeu el subjecte i el predicat amb una coma. Podeu veure-ho a la darrera frase del segon paràgraf o a la primera frase del quart paràgraf. És una errada: mai hi posem coma. Una abraçada i gràcies per la vostra tasca

La coma

Gràcies per l'apunt Fusi. Tot i que intentem cuidar la redacció, de vegades la pressa i l'atenció sobre el contingut, fan que hi quedin coses a millorar. Ho intentarem.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.