Back to top

Rescatada una tortuga marina amb un ham clavat

La tortuga marina tenia un ham clavat
Tenia talls profunds a les aletes, provocades per restes de fil de pescar
Restes del palangre que tenia enredats a les aletes
La tortuga es va transportar en una banyera a posta, amb aigua

Recentment el Centre de Recuperació del GOB va rescatar a Sa Mesquida una tortuga marina ferida, amb fil de palangre enredat i un ham clavat. Aquestes setmanes s'ha tingut notícia d'altres tortugues que han arribat a platges de Menorca amb arts de pesca, malauradament ja mortes.

Segons Oceana, cada any 40.000 tortugues marines s'enganxen accidentalment als hams de la flota palangrera del Mediterrani. Quan són difícils de desempescar, els palangrers solen optar per tallar el fil i deixar anar la tortuga amb l'ham clavat i l'armada. Sovint també el fil es va embolicant a les aletes provocant incisions profundes, com en el cas de Sa Mesquida, que poden acabar amb l'amputació de l'extremitat. Seria desitjable que els pescadors perdessin una mica de temps mirant de desempescar amb precaució les tortugues o es fessin càrrec de portar-les a un centre especialitzat.

Només les poques tortugues que arriben encara en vida a la costa, i són detectades, poden mirar de recuperar-se. Marineland, a Mallorca, és l'únic centre a Balears que compta amb les instal·lacions adequades per a aquests casos, i és on es va enviar la tortuga de Sa Mesquida, gràcies a un acord amb Iscomar.

La tortuga marina (Caretta caretta) és una espècie estrictament protegida, però així i tot les seves poblacions estan en greu perill degut a l'alteració de les platges on crien, als abocaments de contaminants al mar o la pesca accidental. Es creu que el descens de tortugues i d'altres depredadors, com les tonyines, poden ser una de les causes de les proliferacions de meduses que van arribant en segons quines èpoques a les nostres costes.

En cas de trobar una tortuga viva amb necessitats d'atenció s'ha d'avisar al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB, directament o a través de les policies municipals. Si malauradament és morta a qui s'ha d'avisar és als Agents de Medi Ambient, a través del 112, o al SEPRONA.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.