Back to top

Repetir un error històric de contaminació

L'anunci d'Autoritat Portuària d'iniciar aquest mes de març el dragatge i posterior abocament al mar dels fangs del port de Maó, és un error històric.

Ja va ser una equivocació difícil d'oblidar el fet de permetre abocaments industrials directes al port, en els anys 60 i 70. Però que s'usin els recursos actuals per tornar tirar els fangs contaminats al mar, en tost d'aprofitar per procedir a la descontaminació, és un gest de greu irresponsabilitat de les actuals institucions públiques.

Diferents estudis realitzats per mesurar el nivell de contaminació adverteixen d'importants concentracions de mercuri, plom i d'altres metalls pesants. Autoritat Portuària va encarregar el seu propi estudi però va deixar sense analitzar la meitat de la zona que es vol dragar. Entre les àrees que no s'han inclòs, hi ha la zona que en 2009 figurava com a més contaminada.

El lloc on es volen abocar els fangs es troba a un milla de s'Algar, en el litoral de Sant Lluís. Autoritat Portuària havia anat dient que es tractava d'una zona degradada, que ja havia rebut abocaments anteriors. Però la filmació realitzada per Oceana va demostrar que és un ecosistema en bon estat, amb hàbitats protegits i que alberguen espècies protegides.

La proximitat a la costa farà inevitable que les parts fines, que són les que alberguen més contaminació, arribin fàcilment a les zones de bany. Així mateix, les afectacions dels contaminants sobre el peix i el marisc també semblen garantides.

Convé recordar que un estudi de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) fet en 2003 va detectar altes concentracions de mercuri en el 62 % de les mostres de tauró i en el 54 % de peix espasa. Aquest estudi es va amagar als ciutadans durant 7 anys, fins que Oceana el va aconseguir per la via judicial.

El mateix IEO va advertir, en relació als dragats de Maó, que els metalls pesants no es degraden i que es van concentrant a mesura que ascendeix la cadena tròfica, de tal forma que es poden magnificar fins a 10 vegades les concentracions que hi ha en el medi.

Però tots els advertiments han estat sistemàticament ignorats per Autoritat Portuària (i la resta d'institucions públiques que haurien pogut actuar). Al final, es trobam, una vegada més, amb una obra desmesurada (el dragat de 200.000 m3) que es tradueix en 2 milions d'euros que arriben a una gran constructora.

Comentaris

IGNORANCIA QUE NOS MATA,

IGNORANCIA QUE NOS MATA, IGNORANCIA QUE NOS MATA, IGNORANCIA QUE NOS MATA, IGNORANCIA QUE NOS MATA. IGNORANCIA QUE NOS MATA,............ Copiar 100 veces hasta que lo aprendais de carretilla

ES IGUAL, ES IGUAL, ES IGUAL.

ES IGUAL, ES IGUAL, ES IGUAL...NI COPIANDO UN MILLÓN DE VECES. Y ADEMÁS LE DAN EL TRABAJITO A SACYR, UNA DE LAS EMPRESAS DE BÁRCENAS. ESO SÍ, SE NOS DA DE MARAVILLA RIZAR EL RIZO.

mi lodo, tu lodo, su lodo, nuestro lodo

Falta en este enunciado, y sus lodos sobre todo. Los responsables de esa decision estan lejos, se bañaran en otros mares, comeran otros peces y les importa un bledo contaminar de manera astronómica, No tienen conciencia de futuro, la mayoria ni viven aqui, y la realización de estos trabajos se lo daran a amiguitos que posiblemente ni conozcan esta isla. No se donde esta el pueblo menorquin, que no se levanta ante tanto peligro para el futuro inmediato que dejaremos a las futuras generaciones. Habrá que dar voces a los organismos internacionales para que paren tal desatino. Menos mal que tenemos al GOB que trabaja mucho y bien para la sanidad de nuestra naturalez´, pero hay que ayudarles. GRACIAS POR VUESTRO TRABAJO

dragat port de maó

es tindria que fer una manifestació o alguna cosa que crides l'atenció per part de la peninsula per a evitar aquest desastre... La ignorancia per part dels ciutadans es la arma mes gran de aquestes institucions pudrefactes que han autoritzat aquesta animalada. (autoritat portuaria i Govern) això no pot ser...

No som gaire ferotges...,no!

Ens pensàvem que érem Almogàvers,- DESPERTA FERRO !,“Honderos Baleares”, una mena de lleó de la Metro Goldwyn Mayer... bens apunt d'escorxar es el que som, o millor dit, una colla de babaus que per un o altre motiu ja tan ens fot vuit com vuitanta. Talment sembla que la cosa no vagi amb nosaltres... llastimós. Com sempre els únics que d'una forma organitzada i sostinguda han presentat batalla ha estat el GOB.

Sacyr

2 milions més que van a una gran constructora... que es diu Sacyr. La mateixa que apareix com que ha fet donatius al partit en els pressumptes papers d'en Bàrcenas. Sempre igual.

Fer alguna cosa

S´ha de fer alguna cosa, desde petit he viscut sempre a prop de cala Rafalet, vaig aprendre a nedar allà, es l'únic lloc del món que em fa feliç per sí sol. Si permetem açò, a banda de destruir la meva infancia, deixarem un precedent horrible i destruirem un espai natural que no te igual. Si deixam que día 20 d´aquest mes començin a tirar mercuri a la costa de Rafalet serem nosaltres els responsables. Responsables per pasivitat, per "escurrir el bultu". Estic molt d´acord en que s´hauría d´organitzar una manifestació així com d´informar millor a l´opinió pública. Oferir una alternativa. No ho sé. no en tenc ni idea pero la idea de que día 20 d´aquest mes començin a tirar merda a la mar em sembla un escàndol. NO HO PODEM PERMETRE!!

Contaminació

¡Es absolutamente demencial! No se detienen ante nada, les da igual todo: la destrucción del paisaje y el ecosistema, la salud de las personas... Y dicen y hacen las cosas con total normalidad; siguen pensando que nos lo vamos a tragar todo sin rechistar. Suerte que tenemos al Gob.

los lodos

Jo el que faria seria anar a llençar un munt de deixalles davant de la casa de'n Tadeo, avam si a ell li agrada.

dragats del port de Maó

Poc a poc ens enverinen, no sé si els ciutadans en som prou conscients del que suposarà per la nostra salut i la dels nostres fills. A qui anirà el percentatge revolucionari de l'empresa que realitzarà les obres?

Autoritats portuaries sense cervell.

Menys comentaris i més fets. Que cal fer i que puc fer per ser una part activa per aturar a aquets irresponsables, incults, desaprensius. Com us puc ajudar per aturar, denunciar etcc. Us heu posat en contacte amb Greanpeace? Es pot fer una plataforma de denúncia, d informació als medis informatius. ELS COMENTARIS I RES MES NO SERVEIXEM PER RES.

Dragats contaminats

Hauríem d'anar tots els que tinguin barques, Téquinas, zodiacs, i presentar-hi davant de les màquines dragadoras de fangs. Almenys veuran nostra resistència, hem d'aprendre de l'Greenpeace

més fets

Estic totalment d´acord, s´ha de passar a l´acció. No podem permetre que s´aboquin els fangs contaminats. La idea de presentarse amb barques per impedir els treballs de dragat es molt bona si es fa pacíficament. Queden només 10 díes, s´ha d´organitzar rápid tampoc estaría de més algún acte abans d´arribar al punt crític de día 20. El gob te alguna activitat en ment? jo crec que hi ha prou gent interessada en participar.El que sigui, pero alguna cosa i ja!

Vertido contaminado

Creo que ante esto no nos podemos quedar quietos, he enviado este e-mail a Ocena la dirección es Marta Madina (mmadina@ocena.org) por si alguna se anima. Hola Marta soy Maite Martinez. Ayer supe por el Grupo Ornitologico Balear de Menorca que el día 20mde este mes las autoridades de Maó tienen previsto, contra toda lógica,y a pesar de vuestra denuncia a la UNESCO, dragar el puerto de Maó y llevar a cabo el vertido contaminado en la zona prevista, la costa Sur. Ante este nefasto hecho algunos habitantes de esta Isla nos preguntamos si teneís previsto el apoyar o emprender alguna acción para evitar el vertido. Te agradeceria dado lo apretado de las fechas una contestación lo más rápido posible. Muchas gracias. Saludos Maite.

Dragat port de Maó

Jo també estic d'acord en mobilitzar-nos, però trob que ho hauríem de fer ja! Qui pot fer algun tipus de cartell amb una petita explicació? jo el podria imprimir i repatir. I hauríem de fer una trobada abans de que comencin per organitzar-nos. Algú hi està d'acord? Si és que si, podríem començar a posar-nos en contacte. El meu nombre de telèfon és: 630212228. Endavant, la participació ciutadana és l'única cosa que no ens podran prendre!

Jo proposo, mobilitzar

Jo proposo, mobilitzar ciutadans i pescadors, per boauejar el port i impedir el dragatge i el posterior abocament. Si no ens mobilitzem, més val que ni es queixem ni lamentem!

Dragat del port

Jo propós mobilitzar població i pescadors per bloquejar el port fins que retirin l'amenaça de dragat tal com està prevista. Si no ens movem, no cal que després ens lamentem.

Dragat del port

Hola estoy de acuerdo con la mobilización, tenemos que utilizar las redes sociales, me he puesto en contacto Ocena y Greenpeca. Ésta recomienda denunciar a las organizaciones ecologistas locales, como SEPRONA, me han dado esta dirección: dg-seprona-jefatura@guardiacivil.org.

Accions a les xarxes socials

Benvolguts membres del GOB, en primer lloc agraïr-vos tota sa vostra feina d'aquests darrers temps, sense voltros ni mus enterariem de sa meitat de barbaritats que fan o pretenen fer... He estat llegint els comentaris de la gent, penso que totes ses propostes són bones i que s'ha de fer alguna cosa per intentar aturar aquesta barbaritat. Heu pensat en fer una petició a Change o alguna d'aquestes xarxes de recollida de firmes? Moltes vegades aconsegueixen el que es proposen... La faria jo mateixa però me falten es coneixaments sobre es tema per redactar un escrit en condicions que expliqui tots els problemes que això va generar en el passat i que tornarà a generar si es du a terme de nou. També estaria bé fer alguna proposta de com es podrien gestionar correctament aquests residus... Gràcies! http://www.change.org/es

Repetir un error historico de contaminación

La Isla de Menorca es uno de los pocos sitios que nos quedan a los españoles para disfrutar de unas playas limpias, un agua transparente y unos parajes idilicos con una rica flora y fauna, con algunas especies autoctonas que quieren cargarse como se han cargado en el resto de España. El poder econòmic ha oblidat el 6º SENTIT, el Sentit Comú, el Sentit Solidari que ha unit des de sempre a totes les especies que habitam aquest planeta terra. Ara ja nomes es dediquen, per interes econòmic, a la destrucció oblidant que estem aquí per a preservar aquest regal, que s'ens va donar sense demanar res a canvi i que anomenam VIDA. JA N'HI HA PROU!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.