Back to top

Reivindicant aigua per a l'Albufera des Grau

La manca de control en les captacions d'aigua dolça està afectant l'Albufera. L'excursió  reivindicativa celebrada el passat diumenge, amb fred, vent i estones de pluja, va servir per explicar la problemàtica.

L'Albufera s'abasteix d'una ampla conca hidrogràfica (més de 50 Km2) i històricament hi arribaven diferents fonts que aportaven aigua tot l'any. Però els pous que es van perforar no van tenir en compte deixar ni una gota per al medi natural. Això que ara se'n diu cabal ecològic, no existeix i s'està notant de manera seriosa.

La llacuna més gran de Menorca, el Parc Natural de l'illa, el cor de la Reserva de Biosfera, està transformant el seu hàbitat perquè, a força de no arribar aigua dolça, el llac s'està salinitzant i les poblacions d'aus minven dràsticament.

És urgent per tant, revisar les captacions existents a l'entorn. Veure si estan autoritzades, si tenen els comptadors que fa molts anys que són obligatoris, comprovar si s'estan fent lectures i si s'estan enviant cada any les dades, com marca la legislació vigent.

També s'ha d'analitzar jurídicament el cas de la Síquia Reial, que està documentada ja al segle XVI i que donava aigua per torns a diferents explotacions fins acabar a l'Albufera. Fa anys que no circula perquè l'aigua es capta a la capçalera.

Per últim cal mirar també actuacions a més curt termini, com la d'analitzar la possibilitat d'usar part del cabal depurat de la nova depuradora de les urbanitzacions del nord per retornar al lloc més protegit de Menorca la possibilitat de recuperar-se.

Casos com aquest mostren clarament la urgència de canviar l'habitual inacció en la gestió de l'aigua a Menorca. Necessitam administracions que actuïn, no que s'inhibeixin davant els problemes.

 

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

Comentaris

Aigua a Menorca

Bon dia, la meva mare criada a un lloc del area de Favarixt, comenta que la sinia real era una passada de cooperativisme entre fincas, amb els seus horáris de us, pero la van punxar per algún lloc/o varis al voltant de santa catalina i es va acabar. Temes per jo importants per la bona gestio del Aigua Revisio de perdues de canalitzacio i révisions de tots els torrents Cultius adecuats a la Illa Optimitzacio de Depuradoras, avui en dia poden ser molt mes eficiens i es pot aprofitar tota el Aigua si es fa be. Restauracio de les cisternas (un pla de ajudes per recuperar les de sempre i obligar les noves construccions a fer aljubs, sobre tot els pisos) Obligar a ajuntaments a que les Urb. sense clavegaram els facin, possiblement al sud, binidali, no conectada i amb depuradora, canutells, binixica i son vitamina, possiblement, están contaminant els acuifers mes importants de la Illa. Salutacions i bona feina

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.