Back to top

Reforçar la inspecció turística és urgent

 

El GOB ha demanat al Consell Insular que el servei d'inspecció turística sigui reforçat amb urgència. Les tres places d'inspector previstes als pressupostos encara no s'han incorporat i la temporada ja comença.

Les xifres de pressió humana diària dels anys anteriors mostren que existeix una elevada oferta turística no declarada, que cal atribuir bàsicament al lloguer turístic no legalitzat. Un problema que, d'acord amb les notícies que s'estan rebent de la incipient temporada actual, segueix en augment.

Així mateix, es detecta un nombre creixent de queixes per organització reiterada de festes tant en entorns urbans com en sòl rústic, amb la corresponent incidència negativa sobre el medi i sobre el descans dels vesins.

La suma de massificació d'espais i de molèstia reiterada per renous, es tradueix en una baixada de qualitat de vida pels residents, en un increment de la petjada ecològica i en una negativa afectació -de vegades silenciosa però real- sobre el turisme que més s'identifica amb la idea d'una illa Reserva de Biosfera que intenta equilibrar la convivència entre activitats humanes i natura.

Per fer front a aquest problema resulta imprescindible dotar-se correctament d'un servei suficient d'inspecció turística. Al respecte, els acords entre Govern Balear i Consell Insular van permetre preveure la incorporació aquest any de tres nous tècnics, que es sumarien als quatre existents, per organitzar un cos d'inspecció turística que pugui posar fre a l'explosió d'oferta il·legal que s'ha viscut en temporades anteriors.

Malgrat que a Menorca s'ha decidit que la nova oferta de lloguer turístic només es pot fer als nuclis d'urbanització de costa, la realitat és que hi ha desenes de milers de places no regularitzades, que s'escampen també dins els nuclis tradicionals i en el sòl rústic. La impunitat que fins ara s'ha vist, anima el mercat il·legal a continuar en la mateixa senda.

El lloguer turístic ha massificat l'illa malgrat els esforços de control en el creixement urbanístic. Això ha anat associat a la retirada de centenars de cases que haurien de ser per residents i contribueix a l'increment del preu de l'accés a l'habitatge. Una dinàmica que s'ha de frenar i revertir.

Aquests dies s'ha rebut la bona notícia d'un Decret especialment dirigit a lligar la responsabilitat de la propietat dels immobles amb les festes que s'hi organitzen (l'any passat, diversos ajuntaments es van veure completament superats per la situació). Aquesta problemàtica es dóna també a cases amb llicència per lloguer turístic.

Per fer que les eines legals tenguin eficàcia, cal un servei d'inspecció efectiu. A més de les importants sancions previstes, cal recordar que els propietaris podrien perdre la llicència i tenir serioses dificultats per recuperar-la entre la moratòria actual i la zonificació establerta a l'illa.

Per això, es demana que s'acceleri la incorporació de les places previstes per enguany, abans que la temporada turística es trobi a ple funcionament. Menorca ho agrairà.

Comentaris

Turisme

Espero que aquest article el llegeixi la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Ferreries li vaig demanar que mirés quants apartaments turístics il·legals hi ha al bloc del carrer del Camp.

festes vivendes

Molt d'acord amb l'escrit, agrait per la vostra preocupaió, esperant que la administració se'n fací ressò i posi els mitjans adients per controlar la masificació i els alderulls que provoquen en algunes vivendes.

Inspecció

Que sigui sempre el GOB el que ens avisa dels disbarats que se li fan a l'illa és encomiable però els residents en hem d'implicar! Sembla que només es tenen en compte els visitants...ni la natura ni els animals ni a les persones...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.