Back to top

Recurs contra majors abocaments de la central tèrmica al port de Maó

La central tèrmica de Maó pretén augmentar un 74 % l'abocament d'aigües calentes i amb clor, procedents dels circuïts de refrigeració. El GOB ha presentat un Recurs contra la decisió de la Comissió balear de Medi Ambient.

La central que produeix electricitat per a tota Menorca, situada a la part interior del port de Maó, funciona amb diversos motors. Hi ha tres motors dièsel, que cremen fuel oil, i cinc turbines que van amb gasoil (que també podrien anar amb gas). Les turbines disposen cadascuna d'un circuit tancat de refrigeració i, per tant, no suposen vessaments d'aigua calenta al mar. Però els tres motors dièsel van amb circuit obert.

La central agafa aigua del mar, l'usa per a refrigerar els motors i la retorna en un punt de la colàrsega. A part del lògic increment de temperatura, preocupa de manera especial que l'aigua rep un afegit de clor, per evitar que les connexions amb el mar es col·lapsin d'organismes incrustants, que es veuen afavorits per l'aigua calenta. Aquest clor es abocat de manera permanent a una zona amb tant poca renovació d'aigua com la colàrsega.

Fins el moment, la central tenia autoritzat un volum anual de devers 9 milions de m3. Ara la Comissió de Medi Ambient ha autoritzat un increment que arriba als 16 milions i al·lega que es tracta d'una modificació “no substancial”. El GOB discrepa de tal criteri i creu que l'autorització incompleix diversa normativa ambiental.

La resolució de la CMA es va conèixer perquè es va publicar al BOIB del passat 2 de maig, però fa referència a un acord pres l'octubre de 2014 que no s'havia publicat. No s'expliquen els motius de la necessitat d'incrementar tant les aigües de refrigeració si fins ara s'havia funcionat amb molt manco ni tampoc inclou cap valoració dels efectes ambientals que s'hagin pogut observar aquests passats anys en el port de Maó.

En el seu recurs, el GOB recorda que la legislació vigent en matèria de prevenció i control integrats de la contaminació, estableix que una modificació es considerarà substancial quan, en condicions normals de funcionament -com és el cas- es pretengui introduir un canvi no previst en l'autorització ambiental integrada originalment atorgada, que representi una major incidència sobre el medi ambient i on es doni, entre d'altres, el següent criteri: un increment de l'emissió màssica o del cabal d'abocament que figuri en l'autorització ambiental integrada. Sembla clar que tal criteri és aplicable al cas objecte d'aquest recurs, per quan el volum previst s'incrementa en un 74 %.

Així mateix, es recorda que la Llei obliga a aplicar les millors tècniques disponibles. En aquest sentit, és bo recordar que l'abocament de les aigües de refrigeració de la central tèrmica de Maó es realitza en una zona de molt poca capacitat de renovació perquè es tracta de la part més interior del port. A la vegada, cal recordar que en el port de Maó es dona molt d'alevinatge de diferents espècies de peixos així com el cultiu de marisc. L'abocament de clor en unes aigües que alberguen espècies destinades al consum humà no sembla una bona pràctica, màxim quan és possible evitar-la.

A tal efecte, el GOB ha demanat que els motors dièsel siguin dotats d'un circuit tancat de refrigeració, una tecnologia que es troba àmpliament implantada i que no presenta majors dificultats al port de Maó. Tant si es vol fer per torre de refrigeració, com si es vol dissenyar en circuit tancat dins l'aigua del mar aprofitant l'ampli espai disponible i ja transformat sota els molls artificials de la zona comercial del Cós Nou, just davant la pròpia central.

Comentaris

Comissió balear de què ??

No és la primera vegada que aquesta comissió sembla actuar en contra del Medi Ambient en lloc de a favor. Una altra cosa a canviar o si més no, a revisar.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.