Back to top

Reconduir el creixement previst as Mercadal

En groc, els nous creixements residencials. En rosa, els nous industrials.

La reconducció d'alguns creixements residencials poc justificats o les garanties en les activitats industrials, centren les al·legacions del GOB a la revisió del Pla General des Mercadal.

Es Mercadal té un sòl vacant de 2.184 parcel·les. Això significa que un 49 % del territori que està previst per construir encara està lliure de construccions. Dit d'altra manera, Mercadal pot créixer encara un 50 % més sense fer cap modificació a les actuals planificacions territorials.

El GOB ha demanat a l'actual equip de govern municipal que opti únicament pel creixement residencial seguint els camins del nucli tradicional, a fi de no perdre el valor afegit que ara tenen bona part del habitatges que connecten directament amb el sòl rústic.

Segons aquesta reflexió, creixements com el que es proposen a la pujada del Toro o al Pla de Ses Eres (l'illa verda més interior), no serien convenients. Per contra, es podria apostar per créixer a la zona de llevant del cementiri, o seguint el camí de Tramuntana, però sempre que es faci amb una densitat urbanística similar a la de la resta del poble.

En aquest sentit, el GOB opina que no té sentit planejar més creixements unifamiliars (tipus xalet) en el mateix nucli tradicional, atès que a les urbanitzacions hi ha molt de sòl disponible per aquest tipologia d'habitatge. Les construccions unifamiliars consumeixen molt de territori per a poques persones i és més propi de les zones de costa.

També s'han fet al·legacions respecte de l'activitat industrial. L'Avanç del Pla que s'ha exposat al públic planteja un gran creixement de la zona industrial, ocupant les dues bandes del Camí d'en Kane. Al respecte, el GOB adverteix que hi queda encara molt terreny per construir en l'actual zona industrial (devers un 50 % més del que hi ha fet) i demana que qualsevol ampliació es faci només a la vorera sud del cami d'en Kane.

En opinió del GOB, no sembla gens encertat planificar l'ús industrial a la part nord del camí d'en Kane, atès que aquesta pot ser una de les vies naturals de futur creixement residencial del poble.

Així mateix, considerant que el camí d'en Kane pot esdevenir qualque dia una via important de senderisme i cicloturisme (si es materialitza la connexió amb el tram de Ferreries), convindria plantejar un viari específic pel polígon industrial, a partir del ja existent a l'interior de l'actual polígon, per evitar un conflicte d'usos que ara s'està a temps de reconduir.

Les al·legacions presentades també fan referència a temes d'aigua. Es demana que les obres de nova planta o de reforma integral incorporin l'obligació d'aprofitament de pluvials i doble xarxa per aigües grises. Als nuclis ubicats en zones rurals, es demanen sistemes de depuració individual si no es disposa de clavegueram (el sistema de fosa sèptica s'ha demostrat ineficaç per controlar la contaminació per nitrats).

Així mateix, atès que Es Mercadal reutilitza una part de les seves aigües depurades per a rec, es demana que es prevegi una ubicació per a tractar separadament les aigües industrials, abans de sumar-les a la resta.

Per últim, es demanen previsions en la capacitat de la xarxa elèctrica per fer possible l'augment d'instal·lacions solars de petita dimensió en els sostres de cases i indústries.

Es pot consultar el text sencer de les al·legacions en el pdf adjunt a aquesta notícia.

Comentaris

PGOU Mercadal

Es increïble l'obsessió dels ajuntament per construir o per tenir una previsió per poder construir sense deixar un trosset buid. El més trist, és que aquesta obsessió no té color polític.

Es Mercadal

Quan vaig ser a Menorca l´any passat, a Es Mercadal hi havia un munt de pisos i cases de segona mà per vendre i, pel que sembla, el mercat segueix aturat. ¿Per qué aquesta dèria de construir i confiar sempre en el totxo? Si no es donen hipoteques per al pisos de segona mà, ¿es donaran per a les noves construccions? Jo ja no entenc res.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.