Back to top

Quatre finques s'incorporen al programa de custòdia agrària

Els llocs d'Algaiarens, sa Font Santa, Alfurinet i Son Felip s'han incorporat al programa de custòdia agrària que promou el GOB. Es tracta de devers mil hectàrees, amb alts valors naturals, on s'apliquen tècniques que busquen a la vegada major rendiment econòmic i major conservació ambiental.

La custòdia del territori és una eina molt usada al nord d'Europa i a tota Amèrica, que busca involucrar els propietaris, els gestors i els usuaris d'un territori amb la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics. A Menorca, fa anys que es treballa en una adaptació al món agrari, atès que és el sector que gestiona la major part de l'illa.

La crisi per la que passa la producció agrària es deriva bàsicament d'uns mercats que funcionen a nivell mundial i on es molt difícil poder competir per preu des de les zones allunyades dels grans centres de consum, com ho és l'agricultura de muntanya, les illes o les zones remotes.

Davant aquest context, com han fet ja altres sectors econòmics, s'ha de cercar la producció amb valor afegit. Els productes derivats de les finques amb acord de custòdia agrària busquen respondre als tres criteris bàsics de salut, natura i proximitat. Això és, productes sans (sense tòxics per als consumidors i per la terra), que respectin els valors naturals del territori (com el paisatge de Menorca) i que estiguin produïts a nivell local.

Els llocs d'Algaiarens, Font Santa, Alfurinet i Son Felip compten amb certificació ecològica i experimenten amb sistemes de baix cost, com ara la sembra directa, la captura natural de l'aigua de pluja o les races autòctones. Ja estan sortint produccions d'oli, de mel, de carn, de blat o d'horta.

Tres famílies de pagesos i un equip tècnic assessor gestionen aquests espais que, a més, presenten un molt alt valor natural. Estan catalogats com Àrea Natural d'Especial Interès, Lloc d'Interès Comunitari i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.

L'acord de custòdia agrària no implica cap transacció econòmica. És un manera de treballar en una visió conjunta de la conservació ambiental i de la viabilitat econòmica del sòl rústic. Una necessitat imperiosa davant el declivi general del medi natural i del canvi climàtic. Avui, Menorca ha fet una nova passa per abordar aquests reptes.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.