Back to top

Propostes del GOB per a les eleccions

El paisatge rural de Menorca és un dels principals actius econòmics que tenim

El GOB ha redactat un document amb un centenar de propostes a les formacions polítiques, per a que les tenguin presents de cara a les eleccions autonòmiques, insulars i locals del pròxim mes de maig.

La gestió de les administracions públiques és molt important per aconseguir un marc idoni on economia i medi ambient es retroalimentin. Per a que sigui així, el GOB considera que s'han de treballar de manera prioritària una sèrie de qüestions que estan condicionant la situació actual i futura de Menorca. Aprofitant la proximitat de les eleccions autonòmiques, insulars i locals, l'entitat  presenta una sèrie de propostes que es consideren molt necessàries i assolibles dins la pròxima legislatura.

El document està estructurat en quatre grans apartats: Ordenació territorial, Recursos, Activitats econòmiques i Participació ciutadana. Seguidament s'extracten algunes de les idees que conté:

   - Es demana la planificació a nivell insular de la costa, i per tant reemprendre i concloure el Pla Insular de la Costa. Es reivindica el manteniment del paisatge agrari com a valor fonamental de l'economia de Menorca, i per tant es sol·licita tancar les expectatives urbanístiques en el sòl rústic. Es considera que el sector agrari ha d'innovar i ha de diversificar la seva producció, però sempre de manera ambientalment integrada. El turisme rural s'ha de vincular al manteniment de l'activitat agrària.

- Es reclama èmfasi en les polítiques d'estalvi energètic, i la redacció d'un Pla Energètic Balear basat en les energies renovables i netes. També la creació d'un Consorci Insular de l'Aigua que abordi el problema de manera global. Es creu molt necessari treballar en l'estalvi de l'aigua, millorant les infraestructures, revisant les tarifes i controlant els regadius. També s'ha d'actuar sobre la contaminació dels aqüífers i abordar les fonts conegudes que envien nitrats al subsol.

  - S'ha d'incentivar el consum i la compra responsables, que incorporin criteris ambientals, de manera que es potenciïn els productes locals respectuosos amb el territori, amb el que s'estalvia energia, residus, recursos  i s'eviten contaminacions.

  - El turisme ha d'invertir en diversificar el producte. S'ha millorar l'oferta en turisme de natura, senderisme, vela, submarinisme, gastronomia, patrimoni històric i arqueològic, etc. És important implicar a la societat en el debat sobre l'evolució del model turístic que necessita Menorca.

   - La indústria s'ha d'obrir a la transformació de matèries primeres de l'illa. S'han de potenciar els productes locals de qualitat amb el valor afegit de ser respectuosos amb el medi ambient. S'haurien de fomentar indústries de dietètica, herboristeria, parafarmàcia, ... Un altra camp a potenciar és el de les aplicacions informàtiques, que s'han de veure recolzades amb la millora de les infraestructures en telecomunicació.

  - Finalment, es demana un esforç en implicar a tota la ciutadania en els problemes de la societat, incentivant la participació ciutadana i el paper de les organitzacions socials en la gestió d'activitats d'interès públic. Es reivindica la importància de les organitzacions no governamentals en la vertebració social. Es demana omplir de contingut el ser Reserva de Biosfera, i activar el Consell Social de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Aquestes són només unes pinzellades, que esperam que us animin a llegir el document complet, i generar un debat constructiu sobre el futur de Menorca. En opinió del GOB, no hi ha futur econòmic possible sense potenciar una economia sostenible, social i solidària, que fugi de l'economia especulativa que al nostre entendre és la que s'ha afavorit aquests anys.

Trobareu el document complet adjuntat.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.