Back to top

Propostes del GOB a la carretera general i altres xarxes viàries

Els vehicles molt lents es podrien derivar als vorals ampliats.
Imatge de voral ampliat, per vehicles molt lents i entrar i sortir d'accessos.
Hi ha necessitats més urgents, com el gir a l'esquerra a la benzinera de Mercadal
S'han comptat 74 enderrossalls als camins de les platges del sud de Ciutadella.

Millorar la seguretat, dinamitzar l'economia menorquina i evitar destrosses territorials. Aquests són els objectius de les al·legacions que el GOB ha presentat al projecte d'intervenció en el tram Maó-Alaior de la carretera general.

El GOB considera que hi ha altres maneres demostrades d'intervenir en termes de seguretat, que oferirien uns resultats molt millors per a Menorca, perquè permetrien actuar sobre més punts de la xarxa viària i ho podrien fer empreses menorquines.

Després d'analitzar el projecte exposat en el Consell Insular, es constata la manca de justificació d'obres de tanta envergadura com les quatre rotondes soterrades entre Maó i Alaior, que suposen un cost econòmic enorme i una desfeta territorial innecessària. A més, a un projecte d'aquest estil (de devers 11 milions d'euros) només hi poden accedir les grans constructores de sempre, que porten maquinària i treballadors de fora.

Si realment es volen aprofitar els recursos econòmics del conveni amb el Ministeri de Foment, hi ha una llarga llista de coses que es podrien fer si el tram Maó-Alaior s'arranjàs d'una manera més proporcionada. El GOB ha recopilat aquestes passades setmanes un seguit de propostes que ha incorporat dins el document d'al·legacions.

En tota la carretera general ja no es localitzen punts on es repeteixin els accidents. Cal recordar que a les carreteres més bones del món també hi ha accidents, perquè aquests no són només atribuïbles a la via, sinó especialment als conductors, i de vegades també a l'estat del vehicle. Per aquests motius, el GOB aposta per millorar alguns aspectes de visibilitat i descongestió, però usant sistemes més modestos, que s'hagin demostrat adequats.

Els girs a l'esquerra es proposen abordar amb mitges rotondes situades a punts amb prou visibilitat, a l'estil del que existeix davant el creuer de Talatí, que és un punt molt usat per tota la gent que va a les instal·lacions del butà. Aquest sistema es combinaria amb l'ampliació de vorals, que ajudin a decantar els vehicles especialment lents, que són un dels principals motius de circulació poc fluïda en els moments en que la carretera és molt usada. Els vorals poden servir també com a carrils de desacceleració per aquells vehicles que s'han de desviar cap algun accés situat al mateix lateral, o d'acceleració quan realitzen la maniobra contrària.

Es discrepa, però, dels tercers carrils afegits per a vehicles lents, que el projecte incorpora. El propi projecte reconeix que tals carrils no compleixen el pendent mínim recomanat del 5 % (fins i tot n'hi ha un que té un tros costa avall), amb la qual cosa es podria estar introduint més perill que no seguretat.

Es proposa desplaçar la connexió del creuer Rafal Rubí i Alcaidús, actualment situat sobre una corba, cap un lloc amb més visibilitat a partir d'usar l'ampliació de voral per accedir-hi i amb mitja rotonda per gir a l'esquerra.

Considerant que tals mesures són molt més econòmiques que les pressupostades en el projecte oficial, el GOB adjunta un llistat d'altres actuacions en matèria viària que es podrien dur a terme amb aquests diners, que revertirien en millores i en la dinamització -al ser projectes de menor cost- de les empreses menorquines.

Així es proposen coses com intervenir de manera prioritària en punts conflictius com l'entrada a la carretera de Torre-solí o a la benzinera des Mercadal, així com millorar algunes punts d'incorporació a la carretera general. Però també s'inclouen propostes com la restitució paisatgística d'algunes vies aixecant enderrossalls (26 en un tram del camí d'en Kane, 74 en l'accés a les platges verges del sud de Ciutadella), la incorporació d'algunes vies no motoritzades (per anar a la Mesquida i connectar el camí de Cavalls, de Ciutadella a Cala en Blanes, de Ferreries a Cala Galdana...) o la recuperació de camins públics estratègics (el camí d'en Kane per arribar a Santa Àgueda, el camí de Llumenes per lligar itineraris, etc).

El document del GOB (vegeu el resum adjunt) incorpora també propostes per disminuir la mortalitat de fauna o per evitar l'entrada de vegetació exòtica, i demana visió de futur per impulsar realment el transport públic davant escenaris que adverteixen de pujades molt considerables del preu de petroli.

El GOB confia en poder analitzar conjuntament les propostes amb els responsables insulars de carreteres.

Comentaris

carreteras

Este presentacion me parece perfecta. Habria sido realmente estupido hacer tantas obras cuando no es necessario en absoluto. Los conductores deben prestar atencion también. Puede realizar el Consell General lo que presenta en realidad? El GOB tiene completamente razon y eso no va a destruir el paisaje y utilizar hectareas de terrenos turisticos. Basta ahora cambiar esta isla estupenda. No es necessario poner mas carreteras grandes, eso seria lo mismo: habra siempre personas que no se dan cuenta del peligro de la velocidad...

carretera general i altres xarxes viàries

Gràcies membres del Gob per perseguir i demostrar que la funcionalitat no està renyida amb l'austeritat de medis i amb l'estètica rural d'una petita illa mediterrània que basa el seu encant i atractiu precisament en això: la simplicitat, l'austeritat d'arrels històriques, la natura i el temps, la textura del qual es tant diferent al que soportem als grans centres urbans

carretera general

¿No se podria trazar la via de un tren ligero ?No contamina y el impacto ambiental es minimo, y por supuesto hacer abonos para que la gente lo use mucho

carretera general

Em sembla molt bé la proposta.Consider que els menorquins hauríem de lluitat ben fort davant el desgavell d'unes persones que no sé exactament que volen ampliar les carreteres o ........

Voldria que els polítics

Voldria que els polítics emprassin un poc més es sentit comú. Ses millores que el GOB proposa son raonables, pràctiques, més senzilles, i més en temps de crisis s'han d'aprofitar els recursos i donar feina a sa gent d'aquí i no a ses grans constructores.

carretera general

No trobau que sa rotonda des Mercadal (sa que hi ha sa "locomotora"), seria més útil si fos ovalada?, aixi només serveix "d'adorno", i costa molt incorporar-se a la carretera general quan surts des Mercadal.

carretera general.

La vostra proposta te molt de seny. esperem que tengui una resposta positiva per, almanco, fer un debat ciutadà.

Carretera general

Enhorabona GOB! Unes al·legacions fetes amb rigorositat i professionalitat. Esperem que els polítics no es facin els sords i obrin un debat ciutadà. Sort que hi sou!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.