Back to top

Proposta per al dragatge: esmenar un error històric

www.newmediaandmarketing.com

El GOB ha proposat a Autoritat Portuària que siguin tractats en terra uns 29.000 m3 de fangs del port de Maó. L'objectiu és extreure les zones més contaminades per mercuri i garantir unes concentracions del material que s'aboqui al mar que no superi les normatives europees.

Les operacions de grans creuers, amb motors molt potents, ha provocat aquest passat any importants desplaçaments de fangs a la zona on operen els vaixells. Això ha tingut dues conseqüències importants. D'una banda, s'han desplaçat bona part de les concentracions de contaminants que es coneixien per anteriors estudis. Per altra, aquells metalls pesants que abans es trobaven confinats sota varis pams de fang, ara es troben en contacte amb el medi marí i es poden traslladar amb facilitat a la cadena tròfica.

Degut als considerables canvis en la morfologia del fons d'aquesta zona del port, Autoritat Portuària va encarregar un nou estudi de catalogació de sediments el passat desembre. Fruit d'aquest treball (que aquesta vegada s'ha realitzat sobre la totalitat de la zona on es vol operar) ara es sap on es troben les principals concentracions. Com abans, el mercuri apareix com el principal element de contaminació.

El nou tarannà de l'actual equip dirigent d'Autoritat Portuària ha permès un diàleg fluït entre les parts. Així mateix, alguns dels treballs efectuats aquests darrers setmanes permeten afinar més la diagnosi.

De la feina feta amb el pràctic del port, s'han perfilat millor les zones que cal dragar considerant les distàncies de seguretat en l'operativitat dels vaixells. D'altra banda, una nova batimetria ha definit les actuals profunditats i, per tant, les àrees on caldrà o no actuar per aconseguir el calat desitjat en cada cas. De tot això es dedueix que caldrà dragar uns 183.000 m3.

A Menorca, l'única zona que ofereix garanties per acollir el material que s'hagi de separar és l'abocador de Milà, que es troba impermeabilitzat, amb sistemes de control dels lixiviats i amb depuradora específica. Els sediments assecats podrien servir per substituir les terres que permanentment s'han de dur a l'abocador per anar estabilitzant les zones on es dipositen els residus no reciclables. Per tant, l'operació no implica reblir l'abocador sinó disposar d'un material que es podrà anar usant i que pot substituir els residus d'excavació que sí que són reciclables.

Per poder fer aquesta operació cal la col·laboració del Consorci de Residus, format pel Consell Insular i tots els ajuntaments. En aquest sentit, el GOB demana la màxima col·laboració a la resta d'institucions públiques. Cal tenir en compte que aquest afegit de tractar els fangs a terra no és conseqüència del dragatge del port, sinó dels errors que es van cometre fa unes dècades, per part de diverses administracions, quan es va permetre que arribàs una enorme contaminació industrial al port. Ara es té l'oportunitat de pal·liar en bona part aquells errors i tothom hauria d'ajudar.

Respecte a la zona concreta on s'hauria d'abocar el material, una vegada separada a terra la part contaminada, el GOB ha demanat que, en sintonia amb el què va dictaminar la Fiscalia de Medi Ambient, sigui l'Institut Espanyol d'Oceanografia el que proposi la zona i garanteixi que hi haurà control exhaustiu en l'operació de l'abocament.

Comentaris

Consens?

Per fi sembla que arriba una llum al cas, que permetrà realitzar ses tasques de dragatge d'una forma més o menys "sostenible". No obstant, està ja pactat i és definitiu tot el que es comenta a sa notícia? O només és tracta d'una conversa pública?

Consens

A data de 30 de gener ja podem dir que és una realitat. El dragatge es farà amb els criteris internacionals més restrictius i a més s'extreuran els fangs de dues zones que no caldria dragar però que presenten contaminació alta de mercuri. Creiem sincerament que és un gran avanç.

drenatge port de Mao

Més mobilitat, més porqueria. S'engega el desenvolupament sense saber on anirà a parar... Esperem que la qüestió del drenatge arribi a "bon port".

Felicitats al GOB per la feina ben feta

Des de Catalunya felicitar al GOB per la feina de negociació amb les autoritats amb actitut positiva per part de tots de cara a trobar una solució al problema de la contaminació del Port de Maó.

Ja era hora

Que bé, ja era hora que s'anés resolent aquest assumpte! Avam si sa resta d'institucions es comporta de forma raonable també.

Sort tenim de que el GOB no es cansa ...

Esteim farts de sentir accions que no són gens sostenibles amb el medi ambient. Com més va, pitjor: dragatge, carreteres, rotondes, prospeccions sísmiques.... Tots hauríem de difundir aquests articles per aportar el nostre granet d´arena i lluitar contra dites accions.

Noticias asi de trabajo hecho

Noticias asi de trabajo hecho con cabeza, de dialogo y consenso, de no perjudicar y por tanto beneficiar a todos (salud de las personas, salud del medio ambiente, satisfaccion por el trabajo bien hecho, por el dialogo y consenso) son las que tendrian que invadir los medios de comunicacion. Tenemos una gran losa encima con las rotonditas que precisamente son un claro ejemplo en contra de todo lo dicho anteriormente.

industria contaminant

açò ho haurien de pagar es que contaminen, encara que ho trobo difícil, sobretot per que es de fa molts d'anys. lo ideal seria que fos es cent per cent enterra, i sino, almanco lo que es tiri a la mar, que ho facin mooooolt més enfora de lo que posa en es diari... davant rafalet??? un poc de seny. així i tot si no fos pel gob encara seria pitjor.

contaminació i sentit democràtic

Molt bona sa feina feta pel GOB, això demostra que la discusió sobre els asumptes que afecten als ciutadans ,els acords en consens i mirant pel be de la ciutadania poden arribar a bon port. El contrari es anar per la via dels fets,, es a dir: fer servir-se i amagar-se darrere d¨una pretesa majoria, no fer cas de les protestes degudament documentades de la ciutadania, pasar de la defensa de la salut i del equilibri medi- ambiental delicat de l´entorn com es d´una illa com Menorca i en definitiva servir únicament als interessos econòmics que únicament els p0reocupa el benefici propi per sobre dels de la comunitat.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.