Back to top

Programa d'Adopció de Platges de Menorca

El GOB inicia un programa d’adopció de platges dirigit a grups de persones voluntàries que vulguin ajudar a netejar plàstics que afecten al mar i a les voreres marines, de manera descentralitzada.

El programa neix com un projecte participatiu ciutadà on grups de voluntariat es comprometen a fer-se càrrec d’una platja o tram de litoral realitzant un mínim d’actuacions a l’any. Tot i que les actuacions estan principalment enfocades a la neteja i recollida de residus, també es donaran coneixements i metodologies per recollir informació científica i protocols per avisar de qualsevol incidència que es pugui detectar.

L’actuació és oberta a qualsevol persona que vulgui contribuir al manteniment i el benestar del nostre litoral. Particulars, grups d’amics, col·lectius, centres escolars, entitats, associacions, empreses, tothom és benvingut. Es recomana un mínim de 3 persones per conformar un grup.

Per apuntar-se no calen coneixements previs, ja que el GOB oferirà una formació prèvia així com assessorament i materials.

Menorca compta amb un servei públic de neteja de litoral, però la problemàtica dels residus plàstics és enorme i requereix la implicació ciutadana. Per exemple, en la separació dels microplàstics (trossos menors de 5 mm), o en la recollida de la vorera immediata dins l'aigua, o en la neteja d’algunes zones de vegetació propera com tamarells o sivines... La informació dels residus recollits serà incorporada a una base de dades coordinada a nivell d'illa i permetrà fer anàlisis i treure conclusions de la informació arreplegada.

La iniciativa busca implicar a la població en la protecció i conservació del litoral i el mar de Menorca, així com afavorir el coneixement i el compromís de la gent amb el medi marí. S’elaboraran propostes d’actuacions que impliquin un canvi en determinades actituds i que tinguin una repercussió de caràcter ambiental en les persones voluntàries i també en les usuàries del litoral de l’illa.

Els principals objectius són:

    • La participació de la població en un projecte que els acosta al medi marí.
    • Sensibilitzar de les nombroses problemàtiques que afronta el litoral com per exemple la contaminació per residus sòlids i els microplàstics.
    • Utilitzar metodologies i organitzar als voluntaris per crear ciència ciutadana i treure el màxim profit possible de cada una de les actuacions realitzades.
    • Potenciar el treball en equip i mostrar la importància de mantenir i protegir la mar i els seus ecosistemes.
     
Totes aquelles persones, o grups, que estiguin interessades a participar i ajudar a mantenir el litoral menorquí així com adquirir coneixements del medi marí, han d’enviar un correu electrònic a administracio@gobmenorca.com o telefonar al 971350762.

Aquest programa rep l'ajut de l'associació LEADER pesca i la Fundació Marilles.

Comentaris

Adopció de platja

Bon dia Sóc Lluc Pons, director del CEIP Tramuntana. El centre estaria interessat en formar part del programa. Salutacions

Sistema de contacte

Moltes gràcies a tota la gent que s'està interessant per aquesta iniciativa. Per favor, enviau un correu electrònic i us contestarem tan prest com puguem. L'adreça és administracio@gobmenorca.com

Adopció platges

Hola, Som una família de 4 germans (amb parelles i fills adolescents) que passem l'estiu a Alcaufar tota la vida. Ens oferim per adoptar-la siesteu interessats. Gràcies, Gemma

Adopciø de platges

Hola, søc una socia de la vostra entitat. Voldria participar d'aquest proyecte. Visc a Son Ganxo. Puc aconseguir un parell de persones męs. La zona que ens aniria bé es Binibeca i Punta Prima per proximitat. Gracies.

Adopció de platja

Som un grup D amigues de Ferreries que estimam Menorca, ens agrada fer es camí de cavalls i volem participar en aquesta iniciativa. Si pot ser una platja de el nostre municipi, millor

Per adoptar platges i costa

La gent que estigui interessada en participar en el programa d'adopció de trams de litoral ha d'enviar un correu electrònic a administracio@gobmenorca.com Ja hi ha molts de grups formats. Penseu si voleu formar part d'algun grup o si en voleu crear un de nou amb les vostres amistats.

felicitacions i saludets amb info extra

Felicitacions des d'enfront vorera de mar. Fer colla és un gran pas! I recollir quotidianament, adaptats a ritmes de mar, fems i oportunitats. No sols puntualment a diades. -ull, sa paraula "fems" a Mallorca ho usam per dir "escombraries" Vaig aprendre de pateco davall La Trapa a finals dels 70s jugant. Quan es teixit associatiu germinava mestís. Poc a poc vaig anar provant-ho com a lleure o activitat física, deport, esport informal, de distracció... Si mirau es meu vídeo de Femsukí i sa descripció, veureu com va NEDANT amb bosses de estanques. ATENCIÓ a riscs els qui no tenen experiència nedant. Es pot fer adaptat, amb menys risc de moltes maneres... https://youtube.com/watch?v=QyX3eoTSJMM També van bé bosses d'escombraries, però costen d'obrir-tancar, es rompen... Ses bosses flotant serveixen per ficar fems petit a dins o com a boies per fer surar es gros. Femsukí era un joc que anava de jugar a fer munts de fems. Jugant es solia cridar on fer munt de 'es fems su aquí. No sols a platja, també al barri, camp, muntanya... Us desitjo bones experiències i salut en collites de fems! :-) Després es veu tot millor

Dues eines o pistes extrangeres. Belles i similars

Per si serveix, aquí uns recursos o pistes belles sobre pràctiques de neteja similars: De UK terra endins, una eina educativa inspiradora a https://youtube.com/watch?v=lp7yppOAyPw D'Ecuador "Mingas por el mar" https://youtube.com/watch?v=EEBUv9OYVGQ És emotiu que sigau tanga colla. Endavant i salut! :-)

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.