Back to top

Prioritats ambientals comunes a les Illes Balears

Representants del GOB de les diferents Illes reunita a Menorca

La Junta Directiva Interinsular del GOB s'ha reunit a Menorca per a tractar qüestions que ens afecten de manera transversal al conjunt de les Illes Balears. La massificació turística afecta ja la major part del territori balear, on encara hi queden molts de territoris condemnats a ser urbanitzats. També és urgent abordar els residus, la transició energètica i la recerca d'un model econòmic més sostenible.

Diferents indicadors, informes internacionals i dades locals, mostren alguns aspectes que requereixen ser abordats amb emergència per part del conjunt de la societat i de les institucions.  Davant el nou escenari polític, els representants dels GOBs de les diferents illes han acordat que es treballarà i es demanaran accions significatives especialment en les següents qüestions:

1.- Posar Límits a la pressió humana sobre les Illes Balears:
-Reduir les places turístiques amb la formula 2x1, cercant eliminar places obsoletes.
-Reduir la pressió turística i la contaminació produïda pels creuers i els avions.

2.- Desclassificar territoris en perill de ser construïts, principalment:
-Els territoris que no tenguin drets urbanístics consolidats.
-Els territoris que limitin o incloguin ANEIs.
-Els territoris en primera línia litoral.

3.- Establir i aplicar mesures que frenin l'especulació urbanística.

4.- Aplicar eficaçment les noves normes de protecció ambiental, sobre la posidònia, els residus, la transició energètica i el canvi climàtic. Exigirem que siguin dotades de recursos humans i tècnics de manera suficient . El decret posidònia especialment requereix una vigilància efectiva.

5.- S'ha de descarbonitzar l'economia. Hem d'avançar en la transició energètica i l'economia circular.

6.- Exigir que les noves construccions tendeixin a l'impacte ambiental nul, en quant a consum d'aigua, energia i materials constructius. Aplicació de la normativa nZEB (Edificis de Consum Energètic Quasi Zero).

7.- Demanar la revisió del sistema fiscal amb criteris ecològics.

Comentaris

Molt interessant. Gràcies !

Molt interessant. Gràcies ! Esperem que les prioritats es puguin portar a terme. El tema de les energies alternatives i la limitació constructiva esbojarrada, per a mi son temes prioritaris.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.