Back to top

Primers vols en llibertat dalt El Toro

Un any més els voluntaris del Centre de Recuperació de Fauna van celebrar la feina feta aquesta temporada de cria de polls orfes, alliberant 15 cries de mussol rescatades amb èxit. Aquests mesos han ingressat 250 polls de diferents espècies, que gràcies al voluntariat han pogut ser atesos correctament.

El mussol (Otus scops, «scops owl» en anglès, «autillo» en castellà) és un dels rapinyaires nocturns més petits d’Europa. Un ocell sigil·lós pel seu vol imperceptible a les nostres orelles i discret pel camuflatge que li confereixen les seves plomes. Aquestes característiques l’ajuden a caçar el seu aliment durant la nit (insectes, petits mamífers...).

Viu a Menorca durant tot l’any, a marines, zones agràries i també als nostres pobles. Durant la primavera i l’estiu augmenta el seu número amb individus provinents d’Àfrica. Cria a zones boscoses poc denses, parcs urbans i forats d’edificis antics. També pot fer servir cavitats als troncs i nius abandonats d’altres ocells.

La posta del mussol sol ser d’entre 3 i 6 ous. La femella els incuba durant 25 dies i els polls abandonen el niu quan ja en tenen 21, però no volaran correctament fins als 33. En aquests dies d’impàs, els mussols poden trobar certa pressió si la zona de cria és urbana, amb prou perills per a la seva integritat, com ara atropellaments, atacs de moixos i cans, estrès per contacte amb humans, etc.

Cada estiu molts de polls de mussol en perill arriben al Centre de Recuperació de Fauna, gràcies a la col·laboració de la ciutadania. Allà l’equip professional i de voluntaris els cria fins que es poden valer per ells mateixos.

Ahir es va culminar aquest procés de cria amb l’alliberament d’uns quants dels polls que han arribat enguany, deixant-los anar dalt la muntanya del Toro a l’hora que es pon el sol i ells comencen a trescar.

El Centre de Recuperació es troba dins les Pedreres de s’Hostal (Lithica). Es pot visitar de dilluns a dissabte de les 18 fins a la posta de sol. Hi volem destacar el programa d'activitats en família, que es fa cada dimarts, amb activitats d’educació ambiental per conèixer les diferents espècies que hi ha al Centre (xòrics, òlibes, milans, eriçons, etc.).

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre funciona gràcies al conveni del GOB amb el COFIB, entitat que s’encarrega de la recuperació de la fauna silvestre a les Illes Balears. També compta amb l’ajuda del Consell Insular, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, i dels ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell, i d’algunes empreses col·laboradores. Així i tot és fonamental també l'ajuda de particulars que apadrinen algun dels animals residents i la gran dedicació de persones voluntàries que col·laboren en la multitud de tasques d'aquest hospital.

Volem agrair a tots els voluntaris i implicats el seu sentit de responsabilitat envers la natura. La protecció i recuperació de la fauna silvestre és una feina delicada però a la vegada molt gratificant i important per a l’equilibri ambiental.

Després de l’alliberament d’ahir, esperam escoltar el particular cant dels mussols aquests vespres d’estiu, un bon indicador de l’estat de la natura. Seguim!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.