Back to top

Presentam la memòria de 2019 de l'hospital d'animals

Voluntaris del Centre de Recuperació alliberant mussols al Toro

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca durant 2019 ha gestionat 1337 animals, de 65 especies diferents. L'han visitat més de 1300 persones, entre alumnes de 12 centres educatius, assistents als tallers en família i altres visites en general. Segueix la tendència a l'alça en quant a l'ingrés d'animals amb necessitats d'assistència, dels quals un 36% han pogut tornar a ser alliberats al medi ambient. Adjuntam la memòria sencera al final.

La majoria dels animals que ingressen als centres de recuperació ho fan a causa d'impactes deguts a l'activitat humana: carreteres, línies elèctriques, agressivitat del medi urbà, introducció d'espècies invasores... La seva finalitat és intentar disminuir les conseqüències negatives de la nostra activitat, recollint i intentant recuperar el màxim d'animals, però també és bàsica l'educació ambiental. Difondre quins són aquests impactes i les seves conseqüències sobre la fauna és també un objectiu principal. La informació que recollim també serveix per fer propostes d'actuació per reduir les causes d'ingrés.

La principal causa d'ingrès són polls d'ocells que crien al medi urbà i que han caigut del niu o han estat abandonats. El 70% d'aquestes cries són de vinjola i de pardal, però també de mussols, xúrics, tords negres, verderols... Prop d'un 20% dels ingressos es deuen a col·lisions, sobretot a carreteres. Aquí qui pateix més són les tortugues, eriçons, mussols, xòrics i òlibes. Les línies elèctriques també ocasionen repetidament accidents, per col·lisions o per electrocucions. Els afectats solen ser ocells de mida mitjana o gran, com esplugabous, corbs, rapinyaires i gavines. Altres causes d'ingrés són les restes abandonades a la mar d'armades de fil de pescar, cordes i plàstics, que afecten les gavines i especialment les tortugues marines. Durant 2019 també destaca l'ofegament d'aus dins safaretjos, preocupant sobretot per les baixes que causa de rapinyaires. Es pot reduir aquesta causa posant una rampa o una plataforma surant on els animals que hi caiguin accidentalment es puguin enfilar.

Les espècies exòtiques invasores són un problema per a la fauna silvestre. Destaca el cas de la tortuga d'aigua americana que degut a que s'han alliberat exemplars està establerta a diferents zones humides de Menorca. Actualment la llei prohibeix tenir aquestes tortugues, i el Centre de Recuperació és on la gent que en tengui les hauria d'entregar, i mai alliberar-les. Durant 2019 hem rebut 85 tortugues exòtiques.

Durant 2019 també es va insistir en les millores a les carreteres per reduir l'accidentalitat dels animals. Es pot fer conduint-los a passos de fauna segurs per davall de la carretera. També es poden adaptar els passos canadencs per a que no hi quedin animals atrapats, tal i com preveu el projecte que vam presentar als pressuposts participatius del Consell Insular i que actualment s'està executant. Una altra iniciativa que vam reforçar durant 2019, en col·laboració de la SOM i la SEO, és la petició als ajuntaments i Consell Insular d'actuar amb diferents tipus de mesures per protegir i potenciar la biodiversitat urbana, i especialment la nidificació dels ocells.

El Centre de Recuperació de Menorca pot realitzar la seva feina gràcies a la col·laboració de molta gent i entitats. Està gestionat pel GOB gràcies a un conveni de col·laboració amb el Consorci de Fauna de les Illes Balears (COFIB). És bàsica també la col·laboració de la Fundació Lithica, que ens cedeix l’espai, la clínica veterinària de Jaume Pons, el Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. També agraïm la col·laboració de les policies locals, dels Agents de Medi Ambient i el SEPRONA. Especial agraïment mereixen les persones que han contribuït al finançament apadrinant un animal o el Centre, i aquelles altres que ens han fet arribar animals accidentats per a que fossin assistits. I, com no, a tot l'equip de persones voluntàries, que són un element clau i sense el qual no podríem funcionar.


S'adjunta la memòria del passat any 2019 on es poden trobar tot tipus de detalls.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.