Back to top

Presentam al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular per garantir el benestar de les generacions presents i futures

 

El GOB, juntament amb altres col·lectius de l’àmbit socioecològic, treballa intensament des de fa temps en enfocar propostes col·lectives cap a la transició ecosocial. La llei que presentam al Parlament Balear té com a principal finalitat vetlar per garantir el benestar de les generacions presents i futures. Una vegada sigui admesa a tràmit, començarem una campanya de recollida de firmes per a que sigui discutida al ple.

Tenim clar que el món, i les Illes Balears en particular, s’encaminen cap a un escenari ecològic i social complex: la crisi climàtica, la pèrdua massiva de biodiversitat, l’escassetat de recursos, etc., requereixen afrontar col·lectivament un futur ple de reptes que capgiraran la nostra organització social i econòmica.

No tenim manera de saber, encara, de quina magnitud seran els canvis que haurem d’afrontar com a societat. Sí que sabem, però, que tindran un impacte significatiu en les nostres vides i en la de les generacions futures. També sabem que ciutadans i institucions estam obligats a repensar la nostra manera de viure i consumir, per tal de poder mitigar els riscos econòmics i socials i poder oferir un futur amb garanties a les generacions futures.

La llei que presentam al Parlament té com a principal finalitat vetlar per garantir el benestar de les generacions presents i futures, per això:

1.-Fixa uns Objectius de Benestar a assolir ara i per a les generacions futures.

2.-Determina la necessitat de realitzar un Informe d’avaluació d’impacte sobre el benestar de les generacions presents i futures, que avaluarà l’impacte potencial i les repercussions positives o negatives sobre les generacions futures i la capacitat d’aquestes per definir el seu model social, econòmic i ambiental, d’acord amb els objectius.

3.-Determina la creació d’una Comissió per al benestar de les generacions presents i futures de les Illes Balears. La comissió estarà conformada per un President/a, secretàri/a i un comitè tècnic multidisciplinari amb persones expertes en els àmbits de l'educació, la recerca i innovació, l'agroecologia i biodiversitat, la mitigació i adaptació a la crisi climàtica, la justícia social, el model econòmic, l'urbanisme, territori i recursos, les polítiques d'igualtat i gènere, la immigració, la cultura, la infància i joventut, i la salut pública.

Necessitam un marc legal sense precedents que garanteixi la preservació de la vida. Sabem que aquesta és l'única sortida si volem garantir el futur i necessitam que el canvi de valors i prioritats emani d’una norma marc que impregni totes les polítiques econòmiques i sectorials, tant en l’àmbit social, com en l’àmbit de la salut de les persones, els recursos i de l’entorn que ens sosté. Només així, la vida i el futur seran aquí possibles.

Què és una Iniciativa Legislativa Popular

És un mecanisme de democràcia directa: la ciutadania pot presentar iniciatives de llei sense la intermediació de partits polítics. Aquestes propostes han d'estar recolzades per un nombre de signatures, segons la legalitat vigent a les Balears se'n requereixen 7.500.

Què volem aconseguir amb aquesta proposta de llei

Volem que, per llei, totes aquelles normes, plans, programes i actes administratius avaluïn el seu impacte potencial i les repercussions tant positives com negatives sobre les generacions presents i futures. En resum, volem saber com afectarà a la vida de les persones i al medi ambient l'impuls de tots aquells projectes que, per la seva magnitud poden condicionar de forma determinant l'entorn i la justícia social.

Tramitació

La proposta de Llei ha estat ja registrada al Parlament i ara resta pendent de l’admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament, tal i com determina. A partir d’aquest moment s’iniciarà una campanya intensa de 4 mesos arreu de les Illes per recollir, a través de les fedatàries i fedataris, les signatures necessàries per poder avalar aquesta proposta. S’iniciarà així una mobilització social intensa arreu del territori per tal de posar l’accent en la necessitat que les polítiques d’avui responguin per les generacions del demà.

Podreu anar seguint tot el procediment de la ILP a la web: https://www.avuiperdema.org/

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.