Back to top

Positive tourism (8) - La posidònia a les platges

Aquest és el darrer anunci previst per la campanya de Positive Tourism, que hem anat publicant les darreres setmanes i que ha anat posant sobre la taula algunes de les coses relacionades amb el turisme que necessitarien gestionar-se d'una altra manera.

En aquesta ocasió, el tema escollit és la presència de la posidònia a les platges. Un element de gran valor que, no obstant, és retirat encara al litoral més turístic.

Aquesta peculiar planta, que va tornar a colonitzar la mar, que fa flors i que pot viure milers d'anys, està intrínsecament lligada amb la formació de les platges a les nostres illes. Els estudis científics estimen que la major part de l'arena es forma a partir d'organismes que es reprodueixen a les praderies de posidònia.

Les restes que arriben a la vorera de la mar, ajuden a capturar l'arena que es mou amb el vent i formar el sistemes dunars. També són molt importants per frenar l'efecte dels temporals d'hivern.

La posidònia captura grans quantitats de CO2, fixa el carboni a les seves tiges i allibera oxigen. Constitueix un dels ecosistemes més rics a nivell de fauna del nostre entorn marí.

Publicacions científiques apunten que la posidònia podria ser l'espècie més longeva de la biosfera. Les mostres agafades en aigües de Formentera mostrarien una edat superior als 100.000 anys d'edat.

A canvi, té un creixement molt lent, per la qual cosa és vulnerable a les agressions humanes. En el nostre entorn, l'ancoratge indiscriminat de moltes embarcacions, els abocaments per emissaris mal depurats, el retorn de la salmorra de les dessaladores, o el remogut de fangs que enterboleixen l'aigua degut a l'ús agressiu de motors, són algunes de les causes de degradació que s'estan observant.

En els darrers anys, s'ha avançat bastant en la protecció legal d'aquesta espècie, que conforma un hàbitat considerat prioritari a nivell europeu. Ja no es retira a la majoria de  platges considerades naturals i es van habilitant embarcacions de vigilància per evitar l'ancoratge.

Però sorprèn que el sector turístic continuï demanant la seva retirada de les platges urbanitzades. Amb el coneixement que es té de les destacades contribucions d'aquesta planta marina, la seva presència s'hauria de posar en valor. La posidònia no és brutícia.

La brutícia és la massiva presència de plàstics, conseqüència de l'actual sistema de producció que genera una enorme quantitat de residus no naturals que acaben descontrolats pel medi. Anar a l'arrel d'aquest problema global (deixar de comprar als proveïdors que no evolucionin cap a materials biodegradables) si que hauria de ser un compromís i una petició comuna que s'hauria de sentir dels portaveus turístics, atès que representen l'activitat econòmica més potent de l'arxipèlag.

Podeu veure altres anuncis de la campanya turística clicant en aquest enllaç: Positive tourism

 

Comentaris

Poseidonia i turisme

De primer agraïr al GOB aquesta Campanya, tot i que no sé si els visitants s'han assebentat... A les platges de vora Binibeca si es retira la Poseidonia de forma sistemàtica i fins i tot més d'una vegada per any. Deu ser que els components de l'Ajuntament de Sant Lluís ignoren els beneficis de les algues ....

Retirada de posidònia a Binibeca

Des del col·lectiu Posidònia Menorca hem denunciat repetides vegades el tema de la retirada de la posidònia de les platges, inclòs al servei deficient que aquests darrers anys ha tingut el Consell Insular a través del servei de neteja de platges. A Binibeca any rere any s' ha retirat la posidònia i amuntegat a la part posterior de la platja, al costat del pinar. Fins aquest hivern en que les coses han millorat i com diu la llei, s' ha tornat la posidònia al seu lloc inicial. Esperem que açò sigui l' inici d' una millora en les pràctiques del servei. Posidònia Menorca compta amb diferents observadors a les cales de l' illa que ens ajuden i intentem recordar constantment que la posidònia és imprescindible com a contenció de l' arena de les platges, entre moltes altres funcions que fa aquesta meravellosa planta. Us convidem a visitar la nostra exposició al mercat del Carme fins el 17 de maig.

La Poseidonia

Es important, mireu un article que vaig veure fa uns dies, deia ¨Una vintena de persones replanten poseidònia a Alcanada. us poso https://www.arabaleares.cat/societat/vintena-persones-replanten-poseiónia-alcanada-4689572.html-Molt segur que ja esteu al corrent.Gràcies

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.