Back to top

Positive Tourism (7) - Congestió de vehicles

L'anunci turístic d'avui incideix en un dels problemes que més ha crescut en els darrers anys a Menorca: la massificació de vehicles. Un tema que requereix atenció institucional urgent.

El gran increment de visitants que pateix l'illa, derivat de l'aflorament de moltes places turístiques il·legals, va acompanyat de la presència cada vegada més nombrosa de vehicles privats.

Aquesta dinàmica es veu afavorida perquè s'incrementen les connexions marítimes, que permeten que molts de turistes venguin amb el seu propi cotxe. Un problema que la recent aprovada Llei de Reserva de Biosfera ha de permetre abordar sense gaire dilacions.

La saturació de platges, la dificultat per trobar aparcament als nuclis urbans o la congestió de les carreteres, són les conseqüències de la citada massificació.

Davant això, s'han d'anar estructurant més serveis de transport públic (una aposta bàsica també en el context de canvi climàtic), però especialment s'han d'abordar polítiques decidides de fre. Això és, inspecció efectiva contra el lloguer turístic il·legal, aturada de nous creixements urbanístics i definició d'un límit en el nombre de vehicles.

Respecte d'aquesta darrera qüestió, que ja fa uns anys que s'aplica amb èxit a Formentera, disposem ara de la capacitat de fer-ho. La data d'entrada en vigor de la Llei de Reserva de Biosfera (19 de febrer de 2023) sumada a la celebració d'eleccions al maig, dificulta que es pugui dur a la pràctica aquest estiu, la qual cosa significarà una nova temporada de congestió.

L'article 28 de l'esmentada Llei dóna competència al Ple del Consell Insular per decidir cada any quants vehicles a motor es vol deixar entrar a l'illa i quants en poden circular i estacionar. Per tant, serà una de les primeres feines que caldrà exigir a la nova composició que sorgeixi de les eleccions que es celebren a finals d'aquest mes.

Podeu veure altres anuncis de la campanya turística clicant en aquest enllaç: Positive tourism

 

Comentaris

Cotxes

Aquest es un problema que s'ha de resoldre, però per jo n'hi ha un altre que s'està escapant de les mans que són les autocaravanes i la seva regulació d'entrada a l'illa i l'habilitació de llocs per estar-hi i prohibir l'estada en altres llocs especialment sensibles com la majoria de platges.

Temporada oberta

Temporada oberta a congestionar carreteres, a anar per tot com si a l'illa no hi visquessin persones, a llençar llaunes i papers per les finestres, a navegar sense cap respecte per la vida marina... sento tanta impotència!!

Mirar lejos

Mirada profunda y penetrante, cortos de vista durante años hacia las ilegalidades que nos saturan?

Vehícles

Tot i que a l'estiu el problema s'agreuja a l'hivern també el tenim. Massa cotxes. Si a una unitat familiar hi son quatre hi ha quatre cotxes com a minim a mes d'altre tipus de vehícle en molts casos. No tenim cultura del compartir...i així ens va.

Humil opinió

Personalment, m’ agrada venir a Menorca per descobrir com és a les diferents estacions de l’ any. No m’ agrada llogar cotxe, però l’ oferta de transport públic és escassa i si és en època “no turista” encara menys. És una llàstima perquè crec que els que estem convençuts de cuidar el territori ens encantaria poder comptar amb més ofera de busos. Més net, menys aglomeracions, més econòmic. Jo només hi veig avantatges.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.