Back to top

Positive Tourism (5) - Nàutica agressiva

Amics de la Mar

L'anunci d'avui, en aquesta suposada campanya turística, està dirigit a la nàutica agressiva.

Menorca pateix una important saturació d'embarcacions durant l'estiu i la situació s'agreuja pel comportament que mostren determinats usuaris.

Els recomptes fets a partir de fotografia aèria de les d'embarcacions existents fora de port evidencien que ja hem superat fa temps la capacitat de càrrega nàutica que s'ha definit als instruments oficials. A més embarcacions que no hi caben, més gent que fondeja il·legalment sobre la posidònia.

Aquesta massificació a la mar també ve acompanyada de l'arribada d'usuaris que no entenen la idiosincràsia d'aquesta illa i que incrementen la conflictivitat. Se'n poden destacar alguns:

  • Motos d'aigua amb conduccions agressives i sorolloses properes a zones de bany.
  • Embarcacions que invadeixen l'espai destinat a la seguretat de les persones que estan nedant a cales i platges.
  • Barques amb molt de motor que fan la volta a l'illa en un sol dia a tota velocitat i provoquen onades, renou i contaminació.
  • Usuaris sense carnet ni coneixement del mar que generen situacions de perill.

Per aquests motius l'anunci assenyala amb cercle vermell la navegació nàutica agressiva i demana als usuaris que gaudeixen de la calma.

En termes nàutics, el GOB treballa perquè no s'habiliten més infraestructures destinades a augmentar el nombre d'embarcacions (com per exemple, el projecte que vol duplicar el port esportiu d'Addaia), demana que la prioritat en els amarraments sigui per les embarcacions de tipologia tradicional i proposa que s'estableixi un límit en la velocitat de la navegació dins les aigües interiors.

Podeu veure altres anuncis de la campanya turística clicant en aquest enllaç: Positive tourism

 

Comentaris

Slow sailing

Molt positiva la vostra iniciativa. Com a usuari nàutic, fa anys que reclamo una normativa que reguli la navegació costanera, fonamentalment a motor. La meva proposta es la de limitar la velocitat de les embarcacions en funció de la distància a la costa. Per exemple: fins 1 ó 2 nm màxim 5 nusos fins 5nm màxim 10 nusos és així de senzill!!! el que vulgui fer carreres que s'en vagi a dins.

Grans navieres

Crec que en relació amb aquest tema de la navegació lenta, s'hauria de tenir en compte i fer pressió a les grans navieres per tal que redueixin la velocitat dels seus barcos d'alta velocitat quan es troben a poca distància de la costa. Les onades que produeixen, que semblen petits tsunamis, causen problemes tant a banyistes, pero sobretot a la fauna i flora proximes. Quan un està nedant per la zona veu com tot el fons queda remogut i es veu afectada la biodiversitat. Es perdran com a molt 5 minuts en fer el trajecte, però el canvi serà important.

Motors

És un problema de totes les nostres illes, no només de Menorca. Massa barques i massa ràpides . Prioritat absoluta en la concessió d'amarraments a les barques tradicionals i a preus asequibles. Sí a la navegació tranquil.la !

Navegació

He arribat a un estat tal de pessimisme que crec que ni la náutica, ni el creixement descontrolat del turisme te aturador, la massificació que s'espera enguany fa esgarrifar amb la previsió de superar la del 2022. Els negocis turístics no entenen de Reserva de la Biosfera ni de res que si assembli són contraris a qualsevol mesura de control, el més greu però es que una part no menyspreable de la societat menorquina i està d'acord. Les eleccions del mes de maig poden empitjorar encara més el tema.

a vela i sense motor

Aquesta imatge idíl·lica, del Tòfol i jo navegant per Ciutadella, està feta a l'hivern a una trobada dels "Amics de la Mar". A l'estiu, al port de Maó, es fa molt difícil o quasi impossible sortir a navegar, perquè la gran quantitat de motores i grans iots no deixen espai per a una navegació tranquil·la com la nostra. I cal afergir-hi el problema dels amarraments...

Nautica invasora

Completament d'acord amb cadascun dels greuges q es detallen. Tenin en compte q tant Ports com Baleària estan destroçant el nostre litoral, hauríem d'apuntar també més amunt i sobretot Costes q té, q jo sapuga, solament dos funcionaris per controlar tota Menorca.

La Mar

Susbcribeixo el que ha escrit Jordi i només puc sentir impotencia! GOB fa feina però lluita contra els gegants de la cobdícia...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.