Back to top

Platges màrtirs

Poca gent discutirà que les platges verges del sud de ponent són les joies de la corona en matèria turística a Menorca. Saber mantenir el gran atractiu d'aquests indrets naturals és complex, perquè cal combinar conservació amb alta demanda. Tanmateix, fa molts anys que espais naturals d'altres llocs han hagut de planificar i experimentar sistemes que funcionen per controlar la pressió humana.

El darrer treball publicat sobre densitat d'usuaris a les platges diu que en 2011 les platges que presentaven major densitat eren Macarella i Macarelleta (amb un nombre d'usuaris 7 vegades superior al recomanable), seguides de Turqueta i Mitjana (amb 4 vegades més densitat de l'esperada). Com dèiem, les joies de la corona.

Com es recordarà, en 2012 el Consell Insular va habilitar un aparcament a l'arribada de cala Galdana, per donar servei a cala Mitjana. Atès que hi havia vehicles que aparcaven a la vorera de la carretera, i també que l'aparcament de Mitjana està just darrera la platja (enmig del bosc), es van esgrimir qüestions de seguretat per fer les obres sense disposar de llicència ni de planificació.

En aquella ocasió, tant els aspectes de seguretat com de càrrega sobre la platja van millorar, perquè l'aparcament de baix es tanca durant l'estiu. Es va discutir, això sí, que l'obra es fes sense autorització i (especialment) que es digués que no ens havia costat res als menorquins quan es va fer a canvi d'una requalificació urbanística.

Ben diferent és el cas de Macarella i Macarelleta. Aquí, com sabreu, conviuen fa anys dos aparcaments. Un de públic a la part de dalt i un de privat, en el fons del barranc, que no apareix a cap planificació però que existeix a la pràctica. Com hem vist, en 2011 hi havia 7 vegades la càrrega màxima prevista. I és que també hi arriba molta gent a peu des de cala Galdana.

Idò bé, a Macarella el Consell Insular l'any passat va habilitar un tercer aparcament, també contradient el planejament vigent. Lògicament, això incrementa el problema. Especialment, Macarelleta està patint una degradació important del sistema dunar perquè la gent cobreix completament fins i tot la zona protegida delimitada per cordes i cartells.

Enguany s'ha repetit l'error però a cala en Turqueta, on s'acaba d'afegir un segon aparcament, més gran que el que ja hi havia. També sense llicència. Però aquí no s'entenen els arguments de seguretat que s'han volgut esgrimir. Ara tindrem molta més gent i no hem eliminat l'aparcament més proper al bosc, com es fa a l'estiu a cala Mitjana.

Veient els casos, sembla que hem entrat en una dinàmica de “populisme turístic”, on cal demostrar que estem disposats a fer-ho tot per als turistes. Si volen anar a les platges verges, els hi donarem màximes facilitats. Més aparcament i, si cal, línies d'autobús. Les normes de conservació i la idea de “màxima capacitat de càrrega” d'aquests espais naturals no són més que estratègies dels “anti-turisme”, de manera que les podem incomplir.

Els que protesten són els mateixos que en el seu dia ja van impedir que s'urbanitzassin les platges que ara usam com imatge a totes les fires turístiques. No tenen visió empresarial. I ara pretenen que no es massifiquin en excés, per evitar grans decepcions quan es compari la platja atapeïda amb les fotos dels folletons de promoció. Es pot ser més anti-turístic?

En definitiva, si no volem haver de canviar les platges verges per platges màrtirs, s'haurien de fer els deures d'una manera ben diferent. A Macarella no es pensa eliminar l'aparcament privat (a molts països s'usa el cobrament per aparcar com a fons per a conservar els espais, però aquí caldria pactar un programa de conservació que ara no hi és), de manera que s'hauria de reduir l'aparcament públic i eliminar el que es va habilitar en 2012.

I de manera similar caldria actuar a cala en Turqueta, llevant l'aparcament il·legal que s'acaba d'obrir i tornant a dimensionar el que hi havia de manera més reduïda. Això és el que es fa en els espais naturals que reben molta pressió humana.

L'objectiu ha de ser seguir oferint un producte diferenciat i d'una certa qualitat. Les platges verges no són compatibles amb el turisme massiu sense límits. Els teatres tenen un aforament limitat i els espais naturals també. No cal més populisme turístic. Cal turisme responsable.

 

(Article publicat per Miquel Camps al Diari Menorca de dia 22/08/13)
 

Comentaris

els màrtirs

estimats, no se com ho podriem fer per poder anar totsa veure els espais màgics del planeta i no presionar-los. Si teniu la recepta, de veritat que el planeta terra ho agrairà, jo quan els vull veure i vaig de puntetes, sé, ben igual que el presion....tristement...

Màrtirs...

No, nosaltres no serem màrtirs, en tot cas ens convertiran en martiritzats. Quan tothom n'estiga fart de tants de cotxos, tanta gent, tant poc respecte pels espais naturals..., quan per aconseguir plantar una ombrel·la ens haguem de barallar... (!) serà arribat el moment de plantar-te davant el TV i passar gravacions antigues del paradís perdut. Què els contarem als nostres néts?

masificación playas

He leido por ahí que como vivimos del turismo no pasa nada si destrozamos las playas dos meses para poder enriquecernos. Yo digo que por esa regla de tres no pasa nada si me acuesto con la persona querida de esas personas durante dos meses, eso si pagando. Total ya la disfruta el/ella durante el resto del año, creo que si la quiere no lo permitiría por todo el dinero del mundo, el tema es de que forma queremos Menorca, como parte de nosotros o como algo que podemos usar para ganar dinero, así ves a tu pareja?, así disfrutas de las cosas que quieres? Cuando vienen visitas a tu casa le s dejas tu habitación y tu te vas a dormir a la terraza?, busquemos el equilibrio pero cuidando lo que queremos... no lo harán las visitas...

platges martirs

El fet és que som tants ( ! ) , el diner és tan golafre i com fer-ho per posar portes als camps sobretot quan la politica depen d'uns determinats personatges elegits pel poble, potser gracies a tots aquells que s'han quedat a casa... ?

platges màrtirs

Potser una sol.lució per evitar la degradació d'un territori seria no permetre l'ús del cotxe particular i que a l'illa hi hagués un molt bon servei de transport públic...

S'ha acabat

Fa temps que el paradís s´ha acabat. No vos adoneu. De quina naturalesa verge esteu parlant ? Però hi ha menorquins que estan folrats i es riuen de tots nosaltres amb la seva incultura. Perquè la gent els vota i no hi ha sentit comú? Ànim, de veritat!

voraces depredadores

Es siempre la misma historia: Una minoria voraz y depredadora, carente de moral y del sentido de la solidaridad, antepone su própio interés a todo lo demás y no le importa el que se degrade el medio ambiente, el espacio común, el que es de todos. Por lo general, reciben apoyos de la "derecha" política que participa del botín.Caldo de cultivo es el evidente déficit cultural que padece desde siglos este país.

Macarella

Què els contarem als nostres néts? Això abans era aixi... Apa! no pot ser!

Playas virgenes con chiringuito

La realidad es que existe una autentica contradicción entre la decisión de los últimos años de venderse definitivamente al turismo de masa de sol y playa y el querer conservar estos espacios "vírgenes con chiringuito y pasarela" En mi opinión es incompatible y la solución no pasa por la existencia de más o menos plazas de aparcamiento, si no por el cambio de modelo turístico basado en el turismo activo para el cual Menorca tiene todas las cualidades y que se reparte de forma más equilibrada durante todo el año. Sólo son ideas.

Sí hay solución

Sí hay soluciones, sólo se necesita voluntad y cabeza. Valga un ejemplo: La localidad suiza de Zermatt lleva viviendo del turismo desde el siglo XIX, turismo de invierno y de verano que acude masivamente a practicar el senderismo, la escalada y el esquí en la enorme estación de Zermatt Breuil-Cervinia. Pues bien, el acceso a Zermatt con vehículos de motor está totalmente prohibido desde hace muchas décadas, con la única excepción de los servicios de seguridad ciudadana y algunos vehículos eléctricos para los residentes (con una limitación de velocidad, efectiva, a 20 km. hora). Para subir hasta Zematt se ha de dejar el coche en el aparcamiento habilitado a seis kilómetros de la villa y tomar el tren de cremallera o ir caminando. ¿Ha reducido esa medida el número de visitantes? En absoluto, Zermatt continúa siendo uno de los destinos turísticos más importantes del mundo. Y, por cierto, la medida se aprobó y se ha confirmado en sucesivas votaciones por los habitantes del municipio… ¿Será porque son suizos?

platges verges?

Qualsevol que s´hagi passejat per ses costes i platges de sa illa des de fa quaranta anys, ja no dic ni 50 ni 60, us pot ratllar dels canvis esdevinguts en es paisatge, ja no dic si fem comparacions amb documents fotogràfics. Soc escèptic pel que fa al retorn al paradís,però si no es posen limitacions al creixement, les consequències en un futur en el que ja hi som , les tenim a sobre des de fa temps i aniran a més. Ni reserva de la biosfera, ni racons paradisíacs ni res. Masificació i gràcies. O agafem seny i comencem a posar mides a aquest creixement progressiu i desaforat i descontrolat amb s´únic interés de fer doblers ràpids o acabarem malament.

Hi ha una solució molt clara

Per a mi la solució és molt clara. Durant els mesos d'estiu s'ha de posar un límit de visitants que es pot controlar molt bé mitjançant els bitllets d'avió i de vaixell que es venen a no residents. Controlant les agències de viatges, etc. Pot ser una feina difícil però no imposible. Tot sia per mantenir la bellesa del paisatge de Menorca en estat natural i no fer grans obres que destrueixin aquesta meravella que espera trobar tothom qui la visita i que es mereix gaudir tothom que hi resideix.

I les altres platges?

Fa alguns anys que per l'estiu deix les platges no urbanitzades pels turistes perquè em fa pena veure la massificació.Però tenc un dubte, perquè quan és parla de platges verges només s' anomenen les de Ciutadella i la de Cala mitjana? Hi ha un munt de platges tancades que si es facilités l'accés treurien pressió a les altres (Fustam, Trebeluger, Escorxada, Pregonda, Mongofre, etc.)

SENSE ARRELS

Me agrada conta una rondalla inventada, diu axis: Fa un tems un l´avi passejava amb al net per aquest espais naturals i verges que ara tenim a las hores no existien , l ´avi va dir, veus aquest grans aparcament , chiringuitos , amacas i al fons una petita ratlla de sorra, aigua i verdor i dons quan jo era jove tot era arena i verdor, els menorquins estaiem orgullosos de aquests platges i de las nostres costums elles nos recordaven on venim, on anem i qui som , i jo me pregunto o sabran als nostres fills i nets qui son i qui van ser el MENORQUINS si MENORCA JA NO ES MENORCA.

calas y playas

Absolutamente de acuerdo con Migue Campos en sus apreciaciones, pero hay más, la contaminacion producida por las embarcaciones de recreo, que campan por su cuenta en las calas vírgenes, en las calas menos vírgenes, y en las playas maravillosas que tenemos en esta Isla. El desembarco en las orillas sin mirar las personas que ya se encuentran en la playa o cala, maniobrando con peligro entre los bañistas, recalando a sus anchas donde les da la gana con el mínimo respeto a todos los que están en la arena o en la orilla. Capítulo aparte el de las motos de agua, que suelen ser conducidas por jovencitos que sin ninguna preparación hacen cabriolas en las orillas en el espacio de baño, giros y todo eso a velocidades que no podrán evitar una desgracia cuando se les presente un inprevisto. Los Ayuntamientos y Costas tienen en sus manos las soluciones, y no nos cuenten que hay que facilitar al turista medios y lugares para que se diviertan, a costa de la degradación y la masificación de una muy baja calidad humana,

playas

El año pasado llame al 112 para denunciar dos motos de gua en binigaus, a tope de niños, y gente en el agua y las motitos embaladas hacia nosotros: ni puñetero caso

platges verdes

No entenc perquè no es cobra per aparcar i s'inverteix després en la conservació des medi ambient. Paralau de egnt que posa ses tovalloles sobre les dunes en la zona tancada, aquí hi hauria d'haver multes més que exemplars. Mentre escric això penso en el poema Nura de Ponç Pons, explica molt bé aquesta sensació "d'estar perdent" Menorca. No es poden emprendre accions legals a Europa essent reserva de la biosfera?

¿El turismo es un gran invento?

No podemos impedir que la gente disfrute de un paraíso como Menorca, ni que los que tienen un negocio deseen mantenerlo y ganarse decentemente la vida. Pero todos tenemos que tener claro que hay que conservar ese paraíso e im pedir que se convierta en un infierno. Nunca he estado en la isla en pleno agosto, y para mí es un privilegio bañarme casi en solitario, en junio, en las calas Pilar o Pregonda. Pero aun en sitios tan remotos comparados con las playas más turísticas del sur, encuentras la huella de los visitantes en forma de basura dejada sin el menor escrúpulo. No basta con contener los afanes especuladores de aquellos a quienes les gustaría urbanizar toda la isla: hay que concienciar, de una vez por todas, a los que vienen a disfrutar de Menorca y, sin emabrgo, no les importa emborronar el paisaje con sus restos. ¿ Cómo es posible que alguien que hace una caminata de cuarenta minutos para llegar a una cala privilegiada no le importe ensuciarla con bolsas, latas y restos de comida? ¿Tanto cuesta volver con una bolsita de plástico y dejarla en una papelera? Por otra parte, cuando leo en la prensa acerca de proyectos de urbanización, rotondas, hoteles y demás, comienzo a temblar. No hay que cerrar la isla. Simplemente hay que conservarla.

jo ja no vaig a aquestes platges

Doncs teniu rao. Sol he estat una vegada aquestes platges, quan m'hi van portar els meus magnifics amfitrions de Ferreries. En ser-hi, la única virginitat que hi vaig observar va ser la dels nadons i adolescents a cura dels seus pares. La patja es veia que ja fa temps havia estat desvirgada per una marea humana. A l'hivern poder son maques, però a l'estiu es horroròos. Es clar que com be diuen "de ilusión también se vive". I aquest es un gran exercici que deu fer el que sol està a la illa per set dies de vacances. Jo prefereixo Binigaus, Cala Pilar, o la zona de Favaritx o Cavalleria. Poder no seran tant "verges" pero em sento més entre la natura. Felicitats per la feina del GOB

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.