Back to top

Piscines il·legals a Menorca i ordre de tancament a França

Imatge de les piscines al portal web de l'empresa en 2023
Promoció de les piscines el juliol de 2023
(...) S'han pres mesures per tancar l'establiment per motius administratius.
Notícia a Le Monde de 21/07/2023

Aquests dies s'ha sabut que els promotors de les piscines il·legals de Menorca també tenen un conflicte important a França, a la regió de la Provence, on l'ajuntament prepara un ordre de tancament d'un establiment de la cadena.

Els mateixos promotors que a Menorca gestionen Santa Ponça i Torre Vella (sota la marca Domaine de Fontenille) han obert recentment a Saint-Remy-de-Provence un nou hotel de luxe que està generant molta polèmica a la zona i que s'està divulgant per part d'importants mitjans de comunicació.

A les zones agrícoles d'aquella regió, només es poden tramitar allotjaments turístics, anomenats cases d'hostes, de 5 habitacions. El problema és que l'hotel en qüestió s'hauria inaugurat amb 19 habitacions i un restaurant, sense llicència ni autorització municipal. Les diferents administracions han fet informes contraris que probablement acabaran amb un ordre de tancament. De fet, algunes plataformes importants de reserves ja no operen amb l'hotel.

El nou establiment, anomenat Domaine de Chalamon, es troba a una zona que, com Menorca, va apostar per una regulació urbanística estricta, per evitar desenvolupaments no desitjats. I les autoritats no volen deixar passar precedents que animin al desgavell.

 

Les autoritats han mostrat més coratge que a Menorca

Veient que la publicitat que s'anunciava per tot (19 habitacions, piscina, restaurant...) no coincidia amb les característiques d'una casa d'hostes, les diferents administracions s'han coordinat, han visitat l'establiment i han emès informes negatius. L'ordre de tancament sembla imminent, si no s'ha produït ja.

Val a recordar que el GOB va denunciar en 2019 la presència de piscines que havien de ser dipòsits d'estalvi d'aigua a l'agroturisme de Torre Vella així com altres irregularitats i que en 2021 el Consorci de disciplina urbanística va obrir un expedient amb una proposta de sanció de prop d'un milió i mig d'euros (486.000 per cadascun dels responsables, és a dir, els promotors, l'arquitecte i el constructor).

Poc després, també la Comissió de Medi Ambient va alçar actes per incompliments ambientals i hi ha un expedient iniciat al Consell Insular, com a òrgan que ha de fer complir els requisits ambientals.

Els promotors -que van destinar tots els edificis existents a ús turístic i després van demanar alçar-ne de nous per poder mantenir l'activitat agrària- van presentar una petició de legalització dels aljubs en piscines. L'Ajuntament d'Alaior no ha deixat consultar al GOB la documentació i aquesta obstaculització està denunciada davant el Consejo de Transparencia y Buen Gobierno de l'Estat, que te l'expedient en tràmit.

 

Un cas que crea greuges comparatius entre els menorquins

Torre Vella segueix, a l'estiu de 2023, promocionant les habitacions amb les piscines il·legals. Sembla que cap administració decideix res i mentrestant, els promotors fan negoci amb unes instal·lacions que estan fora de la llei.

Permetre aquesta impunitat transmet una desigualtat en l'aplicació de les normes (moltes obres il·legals de l'illa han acabat en demolició, com marca la llei) i genera una sensació de tracte de favor per part de les autoritats menorquines.

Quina diferència amb la reacció de les autoritats franceses. Allà, malgrat que els esmentats milionaris -francesos- han esgrimit l'habitual argument dels llocs de feina i la restauració de patrimoni arqueològic, les institucions públiques han respost que la normativa és igual per a tothom i que els promotors la coneixen des del primer dia que es van entrevistar.

 

Vegeu imatges adjuntes i els següents enllaços:

Domaine de Chalamon, en el punt de mira de l'Ajuntament (La Provence)

Un nou hotel de luxe, amenaçant de tancament (Marsactu)

L'Ajuntament denuncia els fets consumats d'un hotel de luxe (Le Monde)

 

I per recordar el cas de Menorca:

Multa record en Menorca por obra ilegales en un hotel rural

1,5 millones en sanciones por construir 7 piscinas ilegales en Alaior

El agroturismo Torre Vella de Alaior sancionado por construir 7 piscinas ilegales

Torre Vella se enfrenta a una sanción de 1.5 millones por obras ilegales

 

 

 

 

Comentaris

Piscines il.legals

En unes condicions de clar balanç hídric negatiu de l’illa, que s’accentuarà dramàticament els propers anys, no es poden permetre socialment aquest malbaratament de l’aigua de tots.

Advocada

Algú sap qui era l'advocada d'aquests promotors i que ara és Consellera en el Govern balear?

Piscines

Aquestes piscines poden ser il·legals però de permisos per fer piscines a xalets i hotels d'interior, els municipis en donen encara ara, la prova la tenim a Ferreries en un hotel d'interior que s'està construint l'ajuntament, l'anterior va donar permís per la seva construcció i l'alcaldessa era de Més per Menorca. Viure per veure. Em temo que de piscines il·legals ni deu haver més d'una i de dues i només us focalitzeu en Torre Vella

Contacte establiment de Torre Vella

Jo he optat per enviar directament un mail a l'adreça: receptiontv@fontenillemenorca.com demanant explicacions, i de passada que m'informin per si mai em decidís a fer una reserva o anar a veure les piscines il·legals de més a prop, sucar-hi els peus, etc. Sembla que hauré d'insisitir però! perquè no m'han contestat...!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.