Una estratègia per a una pesca sostenible
Menorca té un sector pesquer amb molta importància històrica, cultural i social. Si pensem per exemple en la llagosta, aquesta ha esdevingut un important reclam turístic i un plat emblemàtic de la cuina de l'illa. No obstant, la flota de pescadors ha anat reduint-se cada cop més i no hi ha perspectives massa optimistes de cara al futur.
Tant a nivell local com global, la pesca enfronta problemes greus com la sobreexplotació i la disminució d'estocs de les espècies més comercials, les dificultats de comercialització, el canvi d'hàbits socials, el deteriorament d'alguns ecosistemes marins, etc. A més, es segueixen donant situacions d'incompliment de la normativa i pràctiques poc sostenibles, que posen en perill la continuïtat de l'activitat.
D'altra banda, la pressió recreativa, les activitats nàutiques i subaquàtiques han sofert un gran creixement i tenen una forta pressió sobre la mar. L'any 2012, només a Menorca, es van entregar 8364 llicències per a pescadors recreatius. I la vigilància en el mar sempre és escassa i complicada.
Molt sovint, es tendeix a deixar tots els aspectes de protecció ambiental en mans de les administracions públiques, però la realitat acostuma a ser molt complexa, i l'estament públic no dona l'abast a totes les necessitats. Entenem que cal potenciar l'assumpció de responsabilitats per part dels agents privats, que poden col·laborar, des d'altres àmbits i perspectives, i sumar-se a la tasca de fer compatibles les activitats humanes amb la conservació de les espècies i els processos ecològics essencials.
El GOB compta amb més de deu anys d'experiència aplicada a la custòdia agrària, que està donant molt bons fruits. A més, es va participar molt activament en la dinamització i en la mediació amb els pescadors per aconseguir la declaració de la Reserva Marina de la Costa Nord.
Aconseguir una labor efectiva en la vigilància de les activitats extractives que es fan al mar, és una qüestió primordial. El GOB s'interessa cada any per les sancions que s'han imposat en matèria pesquera, quins han estat els motius i amb quins imports econòmics es tradueixen. L'objectiu ha de ser que, de cada vegada, la gent que surt al mar sigui més conscient de les limitacions en l'impacte que podem causar, de l'efecte suma que poden fer moltes embarcacions sobre una mateixa zona o sobre una mateixa espècie.
La porta sempre és oberta per a aquella gent que vol treballar per fer més compatibles les activitats humanes al mar, contemplant els efectes al seu conjunt i mirant d'assumir cada part de responsabilitat. Una feina amb la que pot participar-hi molta gent.
-
Comparteix
- 21744 lectures