Back to top

Per una patronal hotelera actualitzada

Aquests dies passats s'ha vist una entrevista del president de la patronal hotelera de Menorca a la premsa local. Una de les propostes destacades que feia aquest portaveu era la d'ampliar les urbanitzacions de costa, a partir de desprotegir alguns terrenys dels voltants. Una proposta que el GOB considera pròpia del segle passat i que pot amagar interessos personals.

Menorca té encara territoris enormes planificats per seguir construint a la costa. Casos com Coves Noves, Son Parc, Torre-solí, la costa de Sant Lluís o Punta Grossa, tenen en previsió milers de m2 i milers de places turístiques amb nous  xalets i hotels. Però el president dels hotelers vol que es desprotegeixin els terrenys propers que ara estan en sòl rústic per poder-hi fer més coses d'oferta complementària. Si aquesta és la seva visió de futur, es necessiten amb urgència altres veus econòmiques més assenyades.

En opinió del GOB, el darrer que necessita Menorca és sacrificar espais del rústic per fer créixer les urbanitzacions de costa. Ben al revés, caldria prendre mesures per frenar bona part dels creixements encara prevists a les zones urbanitzables, que són herència de les planificacions dels anys setanta i vuitanta. S'haurien d'aplicar sistemes d'esponjament, rebaixar l'impacte paisatgístic dels hotels més grans i exigir que qualsevol nova construcció incorpori al màxim els paràmetres ambientals que es venen demanant des d'Europa, de consum quasi zero en energia, aigua i materials no naturals.

Les declaracions del president d'Ashome estan demanant, de fet, poder multiplicar allò que ell va fer amb el parc aquàtic de Biniancolla. Recordem que el cas era exactament així. A una urbanització amb molt de terreny urbanitzable pendent d'edificar, es va autoritzar a la carta la transformació total d'una parcel·la de rústic protegit dels voltants per fer-hi un parc aquàtic.

L'operació es va justificar dient que un parc aquàtic exterior desestacionalitzaria la temporada turística. La major part de gent no s'ho va creure, ni els jutges tampoc. Les sentències i els pronunciaments judicials que han sortit fins ara diuen que es tracta d'una operació que va infringir la llei. Però convé saber que al voltants del parc aquàtic de Biniancolla hi ha més terrenys que ara estan protegits i que són propietat de la mateixa empresa (veure il·lustració adjunta).

En l'entrevista, es fa el símil de la gran inèrcia que tenen els portaavions per explicar situacions que costen de reorientar. Just aquest sembla ser el problema d'alguns interlocutors econòmics, que repeteixen les receptes de fa 50 anys.

La sortida a la crisi econòmica provocada per la pandèmia no pot pretendre fer retornar l'ordenació territorial dels anys on les urbanitzacions creixien. No veure que les coses han canviat radicalment, és anar cap a la ruïna. La Menorca del segle XXI ha d'estar basada en la diversificació econòmica, en activitats que contemplin la sostenibilitat ambiental, en potenciar i dur a la pràctica la imatge de territori conservat que ha diferenciat aquesta illa.

I el segle XXI també necessita agents econòmics que s'asseguin a les taules de negociació amb una perspectiva actualitzada. A Menorca n'hi ha, però no són els portaveus habituals.

Comentaris

Costa de Fornells

Hola, em sembla molt be la feina que feu i per això m'hi vaig adherí fa temps, però no he vist cap reacció deban el desastre que ports pretén fer a Fornells. Us agrairia la vostra opinió i recolzament per tal d'intentar no fer malbé mes la badia de Fornells. Gracies

Desde luego sacrificar

Desde luego sacrificar espacios rústicos es un atraso a todas luces en todos los aspectos. Conservemos lo que tenemos, eso es la riqueza!!

Per una patronal

Totalment d acord en el vostre plantejament.Aixo de destruir el nostre patrimoni argumentat mes llocs de feina esta totalment fora dels plantejaments de futur i de present.

La costa de Fornells

Feia temps que no anava a Fornells, quin desengany, conec Menorca des de 1966,NO a la destrucció del entorn rural, encara estem a temps per aturar ho .Graciés per la vostra feina, ànims ho feu molt bé.

Per una patronal

Totalment d'acord. La situació de la natura, del mon, és avui dia totalment diferent de anys enrere. És tan evident que no acceptar-ho és més que sospitós, i una manca de responsabilitat social empresarial.

ASHOME

Tota aquesta gent d'ASHOME els importa un bledo Menorca i la seva riquesa paisatgística i mediambiental ells només pretenen fer doblers amb un turisme de qualitat més que dubtosa i que tant els i és anar a Menorca com a qualsevol altre lloc, alguns potser quan arriben no saben ni que estan en una illa. Tot plegat especulació pura i dura.

Ashome

Després de molts anys de venir a Menorca,em pregunto: encara hi són? Continueu la vostra tasca GOB

Patronal irresponsable

Si, d'acord totalment amb el que exposa el GOB i sempre em pregunto: Si ara ja és problema la brossa (plàstics, vidre, restes d'aliments, fems, llaunes...) Què passarà si s'incrementa la població? Menorca pot assolir més ?

tristament el COVID ajudara

Es trist, pero mira per on, el COVID poder ajudarà. Si no hi han turistes no hi ha interés dels que fan calers amb ells, i se'n van o desapareixen (encara que, malauradament, si son grans poder tenen un bon coixí per resistir la sequera). No està ben expressat però crec que la idea es capta be. No vull incloure al sarró a l'empresari o particular responsable i compromès amb l'Illa, aquests sí autèntics damnificats del COVID. A seguir treballant GOB !

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.