Paralitzar els expedients de legalització en zones inundables

Paralitzar els expedients de legalització en zones inundables

El projecte de Llei de simplificació administrativa que el Parlament té pendent d’aprovar des de fa setmanes es troba amb la realitat del canvi climàtic evidenciat a les desgràcies de València. El GOB demana paralitzar els expedients de legalització en zones inundables.

Mentre l’aprovació de la llei es retarda al Parlament, el decret llei del Govern Prohens permet tramitar la legalització de construccions il·legals en zones inundables.

L’Executiu no ha convocat el Consell Balear del Clima en el que portem de legislatura, tot i que ha de reunir-se dues vegades a l’any.

Frenar l’adquisició de drets edificatoris dins zones inundables

La paralització total i urgent de tots els expedients de legalització en zones inundables. És la petició del GOB als ajuntaments de les Illes Balears, que estan rebent sol·licituds per legalitzar construccions fora d’ordenació, algunes de les quals es troben situades en zones inundables.

El decret llei del Govern Prohens, aprovat al maig, permet que això passi, malgrat els greus riscos que comporta.

Per aquest motiu, el GOB també demana una suspensió cautelar dels expedients que ja estan en tràmit o s’hagin resolt (si escau), almenys fins que hi hagi una resolució clara de les determinacions del projecte de llei i fins que s’aprovi definitivament la revisió de la delimitació de les àrees inundables o potencialment inundables.

A l’Ajuntament de Palma ja s’han presentat algunes sol·licituds de legalització de grans construccions unifamiliars en zones potencialment inundables d’acord amb la cartografia del Pla Hidrològic de les Illes Balears.

Si es revisen les zones inundables, que sigui a l’alça

Després de la tragèdia de València, el PP ha canviat de postura i s’ha obert a prohibir noves edificacions en sòls inundables, però en cap cas a paralitzar la legalització de les ja construïdes, una irresponsabilitat més d’un Govern que no es pren seriosament l’emergència climàtica i les seves terribles conseqüències.

Al mateix temps impulsa una revisió de la delimitació de les zones inundables i potencialment inundables -que ja estan delimitades a Balears. Sabent la intenció inicial manifestada, fa témer que la revisió sigui per reduir els límits de les zones inundables allà on hi hagi conflictes d’interessos.

Ben al contrari, si es fa una revisió de zones inundables cal tenir present que els enormes volums d’aigua caiguts a València poden ser cada vegada més freqüents, d’acord amb les indicacions científiques. Per tant, aquestes àrees de risc haurien de tendir a créixer i no a reduir-se. Motiu que hauria de justificar una moratòria en noves construccions i en legalitzacions de zones dins o properes als espais avui marcats com inundables.

Que es reuneixi abans el Consell Balear del Clima

Tot i que la Llei d’Energia i Canvi Climàtic dicta que el Consell Balear del Clima ha de reunir-se dues vegades a l’any, el Govern ni tan sols l’ha convocat en el que portem de legislatura.

Cal recordar que el Comitè d’Experts en Canvi Climàtic de les Illes Balears, òrgan col·legiat que assessora el Govern en aquesta matèria, ja ha demanat frenar aquest projecte de llei pel negatiu impacte que pot tenir en els reptes sobre el canvi climàtic.

La nostra societat necessita amb urgència que les institucions públiques abandonin el negacionisme climàtic, que deixin de legislar per afavorir el negoci immobiliari-especulatiu, i que els ajuntaments facin una passa ferma per evitar situacions d’inseguretat jurídica i riscos per a vides humanes.

 

Views: 190

Share

3 respostes

  1. Si volen legalitzar que ho facin. Però en aquest cas, quan hi hagin inundacions, cap ajuda o rescats públics per ells, tots els costos de reconstrucció o rescat al seu càrrec, prohibició de contractar assegurances que cobreixin danys per inundació, responsabilitat penal en cas de morts per els sol.licitants de la legalització, etzétera.

  2. És vergonyós que encara rondi, amb la experiència tan propera del drama valencià, la idea de fer negoci amb el risc per les persones i la benedicció de les institucions.

  3. Estaria bé publicar un mapa que determinés les zones inundables perquè la ciutadania en fos conscient.
    Potser ja ES pot trobar aquesta informació en algun lloc…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286