Back to top

Operacions urbanístiques disfressades de turisme rural

Menorca està vivint una allau de projectes teòricament orientats a crear una nova oferta d'allotjament turístic al camp. Però algunes d'aquestes iniciatives simplement semblen buscar una vella recepta econòmica: l'especulació urbanística. Hi ha casos diàfans.

En principi, crear alguns nous establiments d'agroturisme o d'hotel rural no semblava una idea sense seny. Podien ser un ingrés econòmic que complementàs l'activitat agrària (i que, per tant, ajudàs a mantenir-la) i que servís per obrir segments turístics diferenciats del majoritari de sol i platja a partir d'aprofitar edificis singulars. Dissortadament, s'estan veien exemples que demostren que són altres els objectius.

El darrer cas és el lloc de Son Vell, a Ciutadella, que pretén transformar per a usos turístics quatre naus que es van construir en 2011 per albergar el bestiar de lloc. Són quatre naus pràcticament noves, de més de 350 m2 cadascuna i que es volen ampliar a 475 m2 (en total 1.900 m2), que se sumarien als casats del lloc (1.100 m2) un bouer antic (540 m2), un altre bouer anomenat petit (300 m2) i dos bouers accessoris (170 m2). No satisfets amb aquesta operació, encara demanen una excepció per poder afegir un edifici de nova planta de 270 m2. Si es compte en volum, l'operació conjunta superaria els 16.500 m3 d'edificació.

El resultat pretén ser un allotjament per a més de 140 persones i una activitat agrària que es queda sense edificis de suport i que per a la qual, segurament, demanaran després poder tornar a construir. No seria el primer ni el segon cas dels darrers mesos (Sant Llorenç, Sa Marjal, Torralba...). Per cert, el promotor és una societat limitada dedicada a l'activitat immobiliària.

Aquest cas de Son Vell agreuja altres precedents que ja s'havien vist, que pretenen usar bouers moderns per ser destinats a usos turístics, o edificacions molt allunyades de les cases per convertir-se en habitacions (amb la corresponent habilitació de camins rodats, dotacions, etc).

Després d'analitzar diferents projectes, es constata que no hi ha límits per a demanar nous edificis per a usos agraris, que no hi ha exigència d'antiguitat mínima per a les edificacions auxiliars que es vulguin destinar a usos turístics, i que tampoc hi ha límit en el nombre de places turístiques que es vulguin fer en sòl rústic. Quan es veuen aquests resultats, es pot entendre alguns dels motius reals de la campanya contra el Pla Territorial Insular que es va viure en aquests anys passats.

Ara la porta és oberta a l'especulació urbanística en el sòl rústic de Menorca. Comencen a sumar-se projectes (n'hi ha més en tràmit) que pretenen usar totes les edificacions existents al lloc per a usos turístics, amb la intenció de després afegir noves construccions que es volen justificar per a usos agraris (nous bouers, bodegues, tafones, etc), però que tampoc tindrien condicions per, si volen, d'aquí a un any, ser destinades a altres usos.

Crida l'atenció que cap d'ells proposa rehabilitar edificis agraris per a nous usos agraris. Tots aposten per emprar els edificis existents per a usos turístics, i afegir noves construccions amb finalitats suposadament agràries.

Menorca, que havia aconseguit salvar el sòl rústic del procés d'urbanització que han patit les terres veïnes, ofereix una encletxa legal que alguns gabinets especialitzats estan aprofitant. Són casos que deslegitimen altres iniciatives que podrien ser interessants de veritat.

Tot això es pretén maquillar amb l'aura d'un turisme diferenciat. Quan es veuen de prop, són operacions clarament emmarcades en la tradicional especulació urbanística de comprar o tenir terrenys rústics, aconseguir llicències per a construir més coses, i després vendre car (es ven tota la propietat o per parts amb acords entre privats). No obren noves dinàmiques econòmiques. En realitat, recuperen velles dinàmiques que semblaven ja superades.

Legalment, es tramiten com a activitats complementàries a l'activitat agrària (que queda, com veim, de manera purament testimonial, si és que alguna cosa hi queda). A més, els projectes es tramiten per a ser declarats d'interès general.

El GOB ha anat presentant al·legacions a diferents projectes advertint de les contradiccions que es detecten en aquests tipus d'iniciatives i, per suposat, discutint que tenguin cap aspecte que pugui ser considerat d'interès general.

En temes urbanístics, poques coses solen ser casuals. En aquests moments, Menorca encara es regeix per la Norma Territorial Transitòria aprovada a la passada legislatura, així com per algunes lleis que no s'han revisat. La combinació ofereix resultats que poca gent esperava, però que alguns gabinets especialitzats saben com treballar.

Als governants actuals els toca buscar remeis ràpids contra aquesta nova amenaça que no té cap aspecte d'aturar-se pel seu compte.

Comentaris

La incongruència de tot plegat.

La Llei 6/2017, de 31 juliol, que modifica la Llei del Turismo de las Illes Balears, que com sabeu es va publicar a corre-cuita en plenes vacances d'estiu, en la seva exposició de motius al.lega " la necessitat d'establir un sostre a les places turístiques atès que s,ha detectat en els últims anys una enorme presió sobre el territori, les carreteres, els infraestructures, el medi ambient i els recursos hídrics i energètics, entre d'altres..." i així suspèn la concessió de noves llicències... mentre tot plegat s,estudia i els Ajuntaments fixen la nova zonificació i tots plegats fan el nou PTI... tot allò que no varen ser capaços de fer amb la Llei a la mà del 2012... I ara surten com a bolets allotjaments al camp, cada cop més nombrosos i amb més places turístiques... Aviam, en què quedem... estem estudiant quin turisme volem o estem donant pel sac al ciutadà que llogava la seva vivenda o la dels seus avis, o la que havia comprat fruit del seu esforç ? Places turístiques ho són totes i la petjada humana no coneix del qui s'allotja al camp o al poble... De quin pal va el Govern Balear ?

Sostre de places turístiques

El sostre de places turístiques que estableix la nova llei de 2017 creim que és una molt bona notícia en unes illes que estan clarament sobrepressionades durant la temporada. El problema amb alguns projectes de turisme rural és que la Llei es va publicar aquest mes d'agost i alguns ja havien presentat la documentació en forma, de manera que no els hi serà d'aplicació. Si que pot servir per als que es comencin a tramitar ara. Entenem que passa igual amb els allotjaments a habitatges. Qui ho hagi legalitzat abans de la llei ho té més fàcil que qui ho vulgui fer a partir d'ara.

Els ponents

I a sobre l'arquitecte que promou aquesta operació a Son Vell el van convidar com a ponent al Foro de l'illa del Rei que va organitzar el diari Menorca i d'altres. El van presentar com un emprenedor, teniu molta raó que les coses s'emmascaren.

Foro

Ja sabem de què va el Foro Illa del Rei i sabem perfectament qui són els organitzadors i que pretenen. I no dic res més.

Com actuar

El GOB ha presentat al·legacions amb l'argumentació que creim que pot ser més eficaç. Des de la ciutadania es pot col·laborar difonent l'enllaç d'aquesta notícia, perquè el màxim de gent pugui tenir accés a la informació. També poden ser útils cartes d'opinió als diaris o al Departament d'Ordenació Territorial del Consell Insular. Gràcies.

Agroturisme

L'agroturisme a Menorca s'està convertint en l'oferta de hotels de luxe camuflada, res a veure amb l'agroturisme o el turisme rural de Catalunya. A Menorca és pura especulació dels grans inversos, sembla que la majoria francesos. Foragiten als pagesos perquè, els nous propietaris, no els necessiten per res i el propietari del lloc rep de cop un munt de doblers. Espero que el CIM posi fre a aquesta especulació no permeten transformar bouers o magatzems en casats, és a dir en noves edificacions. El CIM hauria de ser molt restrictiu obligant a mantenir l'explotació ramadera i el manteniment de la pagesia que per alguna cosa se'n diu agroturisme. Que els especuladors no ens enganyin i que el CIM no es deixi enganyar.

Menorca desaparèix

Només cal anar pels camins i ja és evident que el ciment guanya terreny. Si Menorca feia bons formatges i embotits era gracies al camp, per què no s'ajuda als agricultors, en comptes de vendre's als especuladors? Si des de la petitesa individual es pot fer quelcom unim esforços i serem a carretades els que de veres estimem Menorca i la defensem.

"Turisme rural"

Quanta raó teniu amb això del mal anomenat "turisme rural" i que no és més que especulació urbanística. Des de l'Empordà tot el meu suport en aquesta lluita.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.