Back to top

Noves aliances per un paisatge productiu

El GOB Menorca ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Aland i l’associació AlVelAl amb l’objectiu de recolzar el programa de Custòdia Agrària i crear sinergies amb el model d’acció 4 Retorns que s'està impulsant a diverses zones del sud-est peninsular.

Les tres entitats coincidim en la lectura que fem del problema i les solucions per les quals treballem. Entenem que tant a nivell global com local ens enfrontem a un greu problema de pèrdua de fertilitat del sòl i que això té efectes en l’agricultura. Una situació que es retroalimenta amb altres factors, com ara la necessitat d'adaptació al canvi climàtic, la necessària rebaixa d'emissions de gasos d'efecte hivernacle o la millor convivència amb la biodiversitat.

També les tres entitats compartim la visió de l’agricultura com a part de la solució. Una agricultura regenerativa, on la cura del sòl sigui l’eix principal i els espais per a la biodiversitat siguin imprescindibles. On es fomentin cadenes curtes de comercialització i es dinamitzi en primer lloc l'economia local.

Custòdia Agrària passarà a formar part de la xarxa de paisatges 4 Retorns, un plantejament que busca restaurar la gestió agrària mitjançant quatre vies d'acció, o "retorns" en la seva terminologia. El Retorn Natural, que millora el sòl, la biodiversitat i la gestió de l’aigua. El Retorn Econòmic, que crea llocs de feina, xarxes professionals i genera valor afegit. El Retorn Social, que crea una major qualitat de vida i benestar en aquell territori. I el Retorn d’Inspiració, que crea una comunitat de referència per a altres indrets amb problemes similars.

La Fundació Aland treballa des del 2021 amb l’objectiu de catalitzar iniciatives de regeneració de territori a través del model dels 4 Retorns. La seva visió és la d’un territori ibèric on l’economia i l’ecologia estiguin alineades, amb paisatges restaurats i resilients front al canvi climàtic. Volen potenciar un món rural més viu, professionalitzat i valorat per una societat conscienciada, i amb capacitat per a inspirar a altres. Ajudaran a la recerca de finançament del programa.

L’associació AlVelAl va ser la primera en passar a formar part d’aquesta xarxa. Treballa des del 2015 a les comarques de l'Altiplà de Granada, Los Vélez, Alto Almanzora, Nord-oest de Múrcia i Guadix, totes al sud-est d’Espanya. És una iniciativa local que reuneix agricultors, ramaders, emprenedors, investigadors i persones de diferents sectors de la població amb l’objectiu de restaurar el paisatge d’aquesta zona, amenaçada per la desertificació, el despoblament i la falta d’oportunitats. Aposten per l’agricultura regenerativa, la restauració d’ecosistemes i la creació de casos de negoci que aporten valor afegit als productes locals i generen ocupació sostenible.

Des del GOB celebrem aquesta nova col·laboració que permetrà millorar aspectes d'assessorament, viabilitat i coneixement d'experiències exitoses en els nous reptes agraris. El programa de Custòdia Agrària continua ampliant els seus efectes i cada vegada són més els productors i els consumidors que s'hi van sumant.

Per saber més del programa de Custòdia Agrària et convidem a veure els diferents vídeos que tenim al nostre canal de Youtube.

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

 

Comentaris

La cruda realitat

Es que de cada día els paisatges de la península ibérica están mes degradats amb industries solar I eolia que malbarata llocs únics amb excuses I mes excuses per tant…

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.