Back to top

Nou suport per a la preservació del camp de Menorca

Els habitants de Menorca són coneguts per l’estima que tenen a la seva terra. És molta la gent que s’ha mobilitzat – d’una manera o altra, per una causa concreta o altra – amb l’objectiu final de preservar l’illa tal com és.

A més, a Menorca el teixit associatiu és molt ample i actiu. Avui volem celebrar una nova aliança entre dues ONGs locals, que té per objectiu crear sinergies amb un potencial d’acció més profund i durador. Es tracta de la nova col·laboració que hem iniciat amb Menorca Preservation i el programa de Custòdia Agrària.

Menorca Preservation és una fundació que recapta fons privats a nivell local i internacional de persones que tenen un vincle amb Menorca. La fundació els canalitza a projectes locals que treballin entorn de les temàtiques Mar, Terra, Energia i Plàstic i tinguin l’objectiu de protegir i preservar el medi ambient de Menorca. Per altra banda, també impulsen projectes propis quan identifiquen una necessitat que no està sent coberta per una altra entitat.

El programa de Custòdia Agrària és, sens dubte, un dels projectes actius amb més potencial d’impacte en la preservació de l’àmbit terrestre de l’illa. Ja són més de 2800 Ha custodiades, el que equival a un 4% de la superfície total de Menorca.

L’objectiu d’aquest programa és conservar el paisatge en mosaic tan típic del camp menorquí – i que alberga uns elevats nivells de biodiversitat – a través del suport a l’activitat agrària sostenible. Sense els pagesos i pageses conscients del seu paper com a principals custodis del camp menorquí, no seria possible arribar a tant de territori. Diem això perquè aproximadament un 50% de la superfície de l’illa és directament agrària i calculam que almenys un 20% més de l’illa queda dins el límits de les finques agràries (bàsicament zones boscoses que no entren dins les estadístiques d’agricultura).

Custòdia Agrària acompanya els pagesos amb formació, assessorament, compra de materials estratègics, promoció de productes, voluntariats i d'altres vies, amb l'objectiu de produir aliments sans per a les persones i regeneradors dels valors naturals i dinamitzar l'economia local. En aquest vídeo podeu conèixer més sobre el programa en 1 minut.

Des de la societat, es pot contribuir activament amb aquest programa apuntant-se als voluntariats, però especialment escollint els productes d'aquesta gent del camp que té un compromís especial amb els valors naturals de Menorca. Els podeu trobar en aquest  catàleg (aquí en pdf i aquí com a mapa).

La nova col·laboració establerta amb Menorca Preservation ajudarà algunes línies del programa durant els propers 3 anys. Esperem que aquest sigui l’inici de noves i duradores sinergies per la conservació de la Menorca que estimam.

Comentaris

Custodia agraria

Pens que s,hauría de perseverar, al mateix temps que mantenim el paissatge, en facilitar la feina i manteniment dels llocs, no oblidant la gent del poble, perque en un món tan globalitzat es podrien perdre o dificultar la competitividad de les persones, d,una illa tan petita.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.