Back to top

Nou milà reial electrocutat a la torre denunciada fa 4 mesos

Foto del cinquè milà mort a la mateixa torre
L'animal trobat, al peu de la torre
El cable superior provoca la descàrrega quan l'animal es posa i el toca amb les ales

Un nou exemplar de milà reial ha estat localitzat sota la mateixa torre elèctrica que va ser denunciada a principis d'any al Camí d'en Kane. El GOB intensificarà les pressions sobre els responsables de solucionar-ho, en vista de la manca de resposta efectiva.

En els primers dies de l'any, el GOB denunciava que s'havien trobat dos milans morts al peu d'una torre elèctrica. Quan es va fer la inspecció a fons per part dels agents autoritzats a retirar els cadàvers, en van trobar restes de dos més entre la vegetació dels voltants, morts de feia més temps.

El cas va ser comunicat a l'empresa Gesa-Endesa, a més de a diferents institucions públiques (Govern, Consell Insular i Ajuntament) demanant que totes les parts actuessin per aconseguir aïllar la torre o fer-li un canvi de disseny. Es van conèixer algunes gestions i la companyia es va comprometre a abordar-ho.

Però ahir es va localitzar un nou milà mort a la mateixa torre. A pocs metres, també hi havia un cadàver de xòric. La instal·lació no ha estat modificada i segueix provocant morts inútils d'espècies protegides.

El cas del milà reial (Milvus milvus) és especialment greu, perquè es tracta d'una espècie declarada en perill d'extinció, que és la categoria màxima de protecció. A més, és molt probable que l'exemplar localitzat ara es trobàs en cria, per la qual cosa podria ser que els polls també es vegin afectats per la pèrdua de l'adult.

El GOB tornarà a adreçar-se formalment a totes les parts implicades, però en aquesta ocasió organitzarà una campanya més intensa per demanar que totes les torres amb disseny electrocutant (prioritàriament, les que presenten un cable sense cobrir que passa per la part superior de la torre), siguin aïllades a Menorca de manera urgent.

És impossible recuperar una espècie amb perill d'extinció si no s'aborden les causes que provoquen la seva disminució. Hi pot haver factors més complicats de solucionar, però l'actuació senzilla sobre una torre perfectament localitzada no té cap excusa.

Només en aquest punt ja han mort cinc exemplars de milà adult. Demà (o avui) es podria electrocutar un nou animal. Fins quan?

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.