Back to top

Nitrats a l'aigua. No basta amb fosses de purins.

Ahir la premsa insular es feia ressò del problema creixent de la presència de nitrats a l'aigua de l'aqüífer de Menorca. S'apuntaven correctament els orígens dels problemes, però hi ha algunes variables que convé tenir també en compte.

Un dels principals problemes vé derivat de les granges intensives, perquè en molts casos tenen tantes vaques que la finca no té prou extensió com per absorbir correctament els purins que es generen.

A Menorca, la majoria d'explotacions de ramat compta actualment amb fossa sèptica per recollir els purins. Són unes instal·lacions fetes amb importants ajuts públics. Però algunes deficiències en la construcció i, especialment, en la gestió posterior, es tradueixen en que la problemàtica no es resolgui correctament.

En alguns casos, les fosses de purins reben també les aigües pluvials de les instal·lacions ramaderes. De tal manera que, quan plou fort, la bassa es satura ràpidament i aboca a alguna síquia propera que conduirà les aigües mesclades de purins que, en moltes ocasions, s'acabaran infiltrant. El GOB ha presentat repetides al·legacions a obres que preveuen fosses de purins però que no separen correctament els pluvials.

Però hi ha una altra casuística més difícil de solucionar. Són les finques amb moltes vaques, les anomenades intensives. Encara que recullin els purins a la fossa i no hi rebin els pluvials, acaben generant tant de residu que no donen abast per repartir-lo per la finca. En teoria, haurien de gestionar la vinguda d'un camió, que recolliria els purins sobrants i els portaria a un lloc adequat. Però a la pràctica, es sol buscar una síquia o un clot proper i allà s'aboca el líquid carregat de nitrats. A les zones permeables, això acaba a l'aqüífer.

També és cert que hi ha nitrats d'origen urbà, principalment lligats a zones d'hortal o d'urbanitzacions separades dels nuclis principals, que no compten amb clavegueram. La manca d'iniciativa institucional i la crisi econòmica han frenat noves instal·lacions de clavegueram. El GOB esta promocionant entre els particulars la instal·lació de filtres verds, que permeten una depuració autònoma i molt econòmica, per tal de suplir aquestes mancances i anar tancant fonts de contaminació.

Per últim, hi ha les depuradores que aboquen a torrents de zones permeables, com Sant Climent (que té directament un pou d'absorció), Alaior, Es Migjorn o Ferreries. Si el control de l'efluent que s'emet al medi natural no és correcte, el risc de contaminar els aqüífers també resulta important.

Com sol passar quan s'ignoren voluntàriament els problemes ambientals, els efectes negatius ens acaben afectant. Si no s'aborden els orígens de la contaminació per nitrats, el problema serà creixent i cada vegada més difícil de solucionar.

Comentaris

Nitrats a l'aigua

Voldria compartir aquest fet amb totes aquelles famílies que tenen aquest problema a ses seves vivendes familiars fonamentalment. Som vesina d'Es Castell, ja fa dos o tres anys que no podem utilizar s'aigo de s'aixeta. Hem de comprar garrafes o comprar un aparell d'osmosi, que, malgrat la depura, en fa malbé molta. Sa meva manifestació és per dir que estic satisfeta que s'Ajuntament hagi reconstruït un molí i que n'estigui reconstruïnt una altre (per a ses dues entrades des poble), però ...i es tema de s'aigo potable? Crec que és més important ja que es molins podien esperar un poc més i s'aigo la necessitam !!! No será perquè s'acosten ses eleccions i se pondera més allò que es veu? Moltes gràcies !

nitrats a l'aigua

Bon dia tots, el problema de les granjes intensives ès per tot. Les basses de retenció de purins han de ser lo fufficient voluminoses, moltes vegades no ho son. Existeix una altra possibilitat de resoldre el problema. Els purins es podrien tractar amb bio carbó ( biochar), adsorbint els nitrats còm a fertilitzants del tipus terra preta. Estic interessat en col.laborar amb gent interessada. Rolf Uhle Energies Naturals C.B. Artà

http://www.levante-emv.com

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/03/11/agua-clara/980856.html http://hispagua.cedex.es/documentacion/noticia/114986 http://www.laopiniondezamora.es/benavente/2011/01/21/granucillo-grijalba-mejoran-calidad-agua-nuevo-pozo-barrosa/492398.html Problema generalizado. En muchos pueblos de España existe este problema y por lo que he leido cuesta mucho a las administraciones tomar cartas en el asunto aunque en la mayoria el abastecimiento lo garantizan con fuentes osmosis en diferentes puntos, camiones cisterna, ....¿Menorca? ¿Es Castell concretamente? Años que lo sabemos ¿y los que hemos estado bebiendo sin saberlo? La cuestion es que la unica decision que se les ocurrio plantear fue la de una planta de osmosis para todo el agua que llega casa (cisterna wc, ducha, fregadero, lavadora, comer y beber...) Menos mal que se frenò el tema por alegaciones varias pero desecharon las propuestas intermedias hasta solucionar el problema algunas iguales a las que aparecen en estos articulos . Mientras tanto la contaminacion de acuiferos sigue y no tenemos solucionado el problema

NITRATS A L'AIGUA

És trist veure que sempre hem de buscar les sol.lucions als problemes la societat civil i seguim pagant els nostres representants sense que "donin brot". Realment el GOB fa de canal de transmissió i via de comunicació per plantejar i facilitat resoldre dificultats...

Tractament de purins i es gobern central

Després dels canvis normatius en matèria d´energia i ses subvencions(preu kW produït), moltes empreses de reciclatge de purins han tingut que tancar per esser insostenibles. Aquest govern necessita millors assessors.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.