Back to top

Ni planta de residus en rústic ni megarotonda

La zona inclou nombrosos vestigis de valors aqueològics

La polèmica planta de residus projectada vora el poblat talaiòtic de Biniaiet Vell, segueix sense justificar la seva pretesa ubicació en sòl rústic. El GOB ha tornat a presentar al·legacions.

Després que la Comissió de Medi Ambient acceptàs el recurs interposat pel GOB, el projecte de planta de residus de construcció, projectada en sòl rústic a Biniaiet, ha hagut de tornar a sortir a exposició pública.

Com es recordarà, molta gent vinculava la previsió d'aquesta planta que promou una empresa de construcció, amb la gran rotonda de dos pisos, enmig del no-res, que s'havia projectat en el tram Maó-Alaior de la carretera general. L'adequació de la carretera a l'entrada i sortida de camions que implica una planta de tractament de residus de construcció, ha d'anar, segons la llei, a càrrec del promotor. Però si es feia l'enllaç a doble nivell que es va dibuixar en el projecte de la carretera general, aquesta estructura es pagava amb diners públics.

L'obra de la carretera està aturada i en procés de rescindir-ne el contracte, però l'expedient de la planta de triatges segueix en tramitació. El GOB ha presentat aquests dies noves al·legacions discutint que aquesta instal·lació s'hagi de posar en sòl rústic quan hi ha terreny industrial disponible i molt proper.

La legislació vigent diu que la ubicació d'edificacions i instal·lacions en sòl rústic s'ha de mirar sempre com una excepció. Només es poden acceptar iniciatives que demostrin que han d'anar necessàriament en sòl rústic o que contribueixen a mantenir o impulsar activitats econòmiques que ajudin al desenvolupament rural. Ni una cosa ni l'altra es compleixen en aquest cas.

Els promotors defensen que es faci en sòl rústic perquè el terreny és més econòmic, però en les al·legacions del GOB es recorda que això és un argument que la jurisprudència del Tribunal Suprem descarta, perquè el terreny rústic sempre és més econòmic que els altres, i per tant es convertiria l'excepció en una norma. A més, es recorda que ja existeix a Maó una planta de tractament de residus d'excavació en sòl industrial, que demostra que iniciatives així hi tenen cabuda.

Tampoc sembla que hagi de contribuir al desenvolupament rural, perquè no hi ha cap estudi que demostri la seva viabilitat econòmica en un context de molt poca dinàmica de construcció. A més, la planta pretén posar-se amb calçador entre nombrosos punts de valor arqueològic que quedarien aferrats al seu perímetre, amb la qual cosa és molt probable que en iniciar les obres es detectin altres restes que ho facin inviable.

Les al·legacions presentades s'han de valorar ara per la Comissió de Medi Ambient del Govern Balear i pel Departament de Territori del Consell Insular, per a decidir si finalment el projecte es declara o no d'interès general.

Comentaris

La actual planta de Triatges

La actual planta de Triatges funciona al ralentí,per sort la construcció ha minvat i per desgracia la majoría d'obres se passan per el forro la normativa,quin és el motiu real per tot aixó ,contentar al propietari dels terrens en rùstic?

Gas

ja se que no es el tema, però i els famosos dipòsits de gas natural, a on aniran?

Planta de Triatges en Alayor

No mienta mas . Sabe perfectamente que la vinculacion entre Carretera y este proyecto en una invencion suya. Mirando ambos proyectos queda clarisimo. Pero usted sigue mintiendo. ¿ La planta amiga suya de Triatges en que clase de terreno esta ?. Ah que usted defiende el monopolio para ella. Digalo claramente y no siga intentando confudir a la gente de buena fe.

Les altres plantes de triatge

Sr. Juan. La vinculació entre la planta de Biniaiet i el projecte de la carretera està reconeguda pels propis promotors. Quan es va iniciar la tramitació, l'informe del departament de Carreteres deia que els promotors havien de presentar una proposta per regular l'entrada i sortida de camions, i que l'obra corresponent -si s'aprovava- també s'havia de sufragar per part de l'empresa. Però quan el projecte de la carretera general va dibuixar la macrorotonda de Biniai (on tothom sap que no hi ha enllaços ni entrades importants), els promotors contesten que integren la seva connexió amb el disseny de traçat que va fer l'anterior equip del Consell Insular, amb la qual cosa l'obra es pagava amb diners públics. Això no és cap invenció, sinó una constatació. A Menorca no hi ha una planta de triatges en marxa, sinó tres, i són d'empreses diferents. Al seu dia es van autoritzar en sòl rústic, per diversos motius. Primer i principal, perquè en aquells moments no hi havia el sòl industrial que avui hi ha disponible. En segon lloc, hi havia una urgència perquè la major part de residus d'obra (i en aquell temps se'n feien molts) anava a parar a Milà, de manera que ompliem l'únic abocador que tenim de materials en gran manera reciclables. També hi havia en funcionament l'abocador de runa d'obra de sa Penya de s'Indio, que sepultava cada any un alzinar fantàstic . Per tant, posar en marxa centres per reciclar les restes d'obra, en aquell context, si que responia a un interès general. Tot i així, es van buscar zones perifèriques, que ja presentessin certa degradació. Una està situada vora la depuradora i la dessaladora de Ciutadella, una altra al Camí Vell, vora les pedreres, i la tercera al camí de Loreto, entre la cimentera i la pedrera. Res a veure, com es constata, amb la proposta de Biniaiet Vell, en una zona ben conservada, rodejada d'explotacions agràries en actiu, i enmig d'un enorme jaciment arqueològic. Les al·legacions del GOB diuen allò que ha dictat el Tribunal Suprem. En sòl rústic només s'han de posar instal·lacions quan no hi hagi altra alternativa. Avui, la situació no és la de la primera meitat dels 2000. Tenim una gran quantitat de sòl industrial disponible i no hi ha cap urgència en la gestió de restes d'obra. El GOB en tot moment ha proposat que la planta es faci en sòl industrial, de la mateixa manera que en 2011 es va autoritzar la planta de tractament de residus d'excavació que funciona al polígon de Maó, que ja no es va posar en sòl rústic. Per cert, aquesta planta és d'una quarta empresa diferent, com veu no hi ha lloc a parlar de monopolis. Aquesta pàgina web permet els comentaris, perquè entenem que és bo que la gent es pugui expressar. Vostè té tot el dret a tenir una opinió diferent, però li demanam que usi aquest espai de participació de manera respectuosa.

La mayor falta de respeto es

La mayor falta de respeto es mentir y usted sigue mintiendo. Usted vinculo el proyecto con las obras de la carretera porque le venia bien en su campaña politica en contra de las obras. Los promotores deben hacer los accesos en funcion de cono sea la carretera y si esto no esta definido lo otro no se puede concretar. Mire ambos proyectos y vera que tecnicamente es inviable utilizar la rotonda para acceder a la planta sobre todo porque esta a unos 700 metros de la entrada. Yo comprendo que no le gusta que en esta pagina no todo sean loas como suele ser costumbre, loas porque la gente de buena fe se cree sus mentiras. En Poima no hay ninguna planta de tratamiento de nada en funcionamiento otra mentira mas. En Alayor habia un hermoso poligono industrial VACIO.

Planta de Triatges en Alayor

Ah, se me olvidaba como no estan acostumbrados a la critica, en su caso solo les gustan las unanimidades supongo que pronto me cesuraran mis comentarios. O no lo han pensado ?. Como dijo Copernico " pero se mueve ".

Planta de Triatges en Alayor

Sus opiniones son muy respetables, pero hacen juicios de intenciones sesgados para defender sus postulados e ideologia dejen de creerse el ombligo del mundo y permitan la discrepancia y que a veces la realidad no tiene nada que ver con lo que ustedes dicen. Ustedes no estan en posesion de la verdad absoluta. No mientan.

Veritats constatables

Sr Juan. Es veu que vostè empra el verb mentir amb molta facilitat. I també amb una part d'ingenuïtat, perquè no té gaire recorregut dir que un altre menteix quan les coses es poden constatar fàcilment. La relació de la rotonda amb la planta ja l'hem explicada abans i està escrit als expendients. Si no ho creu, faci la feina que hem fet noltros i els vagi a consultar. El sòl industrial disponible el tenim ara, però no hi era quan es van tramitar les plantes de triatge existents. Això tampoc és cap mentida sinó una veritat constatable per a qui s'ho vulgui mirar. Com que ara hi ha sòl industrial,, és cap on s'han de dirigir aquests tipus d'instal·lacions. Per últim, també diu que mentim quan deim que hi ha una planta de reciclatge de materials d'excavació al polígon industrial de Maó. Idò vaig a fer-hi una volta i la podrà veure i tocar.

Planta de Triatges en Alayor

Utilizaremos otra expresion, siguen faltando a la verdad. Los que se lo tienen que hacer mirar son ustedes, o no saben , probablemente, analizar un proyecto o tienen verdadera mala fe. . No me digan que esta en los expedientes porque de nuevo no es cierto. Analicen los proyectos, claro con solvencia tecnica algo de lo que carecen, y veran que lo que dicen no es cierto. Con respecto al Poligono de Mahon son ustedes los que deben mirarlo con detenimiento, NO hay ninguna planta de tratamiento de nada. Una informacion falsa por mucho que se repita no se convierte en verdadera. Ah, no utilicen conmigo los esloganes del Agit-Pro que tanto se creen dominar . Por cierto en su panfleto anterior no mencionan, deliberadamente ?, que dos de la plantas estan en Ciudadela y la amiga suya esta para atender el resto de Isla, tampoco mencionan, olvido o mala fe, que la normativa en vigor permite ademas de la de Alayor otras dos en la zona de Levante y no hacerlas supone consagrar un monopolio de facto, pero claro eso a ustedes les da igual. Un cordial saludo.

Planta

Ah, me olvidaba con respecto al presunto trabajo que no he hecho y que ustedes si, " dime de lo que presumes y te dire de lo que careces ". Ustedes caso de haber hecho algo, cosa que dudo, lo han hecho muy mal. Por cierto veo que tardan en censurarme.

planta de triatges i rotonda

això de la censura. ho diu perque està acostumat a exercirla? sospitoses les vinculacions entre planta i rotonda. Bon negoci a costa de l´erari públic, es a dir dels doblers de tots.

PDSR

I no seria possible ubicar les antigues i noves Plantes RCD en pedreres clausurades o pedreres en actiu que tinguin suficient explanada central?? suposo que hi deu haver algun impediment legal com sempre, però per això estan les Declaracions d'Interés General i els canvis normatius com actualització del PDSR o PTI. A dins d'una pedrera es reduirien les molesties a veins i nature per emisió de pols i plàstics, renous i vibracions, impacte paisatjistic, etc. Tots aquest impactes son els que han de suportar els veins i explotacions agrícoles de la zona del camí de Loreto per exemple, que tampoc és una zona mort ni inert que diguem...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.