Back to top

Mobilitzacions amb resultats. Cau la megarotonda de l'Argentina

Impacte territorial de la megarotonda prevista al creuer de l'Argentina

S'han eliminat les rotondes de dos pisos previstes entre Ferreries i Ciutadella (a Son Sintes i as Tudons). I ara, la Conselleria de Medi Ambient ha sentenciat a la demolició el pont mig construït de l'Argentina, entre Maó i Alaior.

Les importants mobilitzacions ciutadanes que es van viure la passada legislatura contra el projecte de la carretera general de Menorca van donant fruit. Quan es va produir el canvi  de govern, a les eleccions de maig de 2015, algunes coses es van precipitar.

Com es recordarà, les polèmiques obres entre Maó i Alaior van començar el setembre de 2014, precedides d'una forta campanya en contra. Al cap de tres mesos es van aturar (entre desembre de 2014 i març de 2015) perquè la concessionària ja demanava un sobrecost de  de 3 milions d'euros. Sense explicacions públiques, les obres es van tornar a posar en marxa quan faltaven dos mesos per les eleccions i es van centrar en alçar els ponts de les megarotondes de l'Argentina i Alcaidús.

Quan el nou govern va advertir a la concessionària que no admetria aquest sobrecost de tres milions, es va rescindir el contracte sense indemnitzacions. A partir d'aquí es va iniciar un procés que és administrativament molt complex, perquè es tracta d'unes obres ja començades, que només es poden reconduir -en la part materialitzada- en cas de deficiències greus.

Aquest és el cas que s'ha detectat a la construcció que havia de servir per a la rotonda de doble nivell prevista a l'Argentina. Aquesta infraestructura, com també les d'Alcaidús i de Biniai, havien tingut informes molt crítics, que discutien la seva idoneïtat, però la pressió política d'aquells moments ho va tirar endavant.

Recordem les parts més interessants de l'informe tècnic que la Comissió de Medi Ambient del Govern Balear va emetre en el seu dia, quan es va tramitar el projecte: “Rotonda inferior ovalada l'Argentina (Pk8+220). Aquest pas inferior i les seves vies d'accés es plantegen dins el llit d'un torrent, parcialment dins una plana geomorfològica susceptible de patir inundacions (...) per la qual cosa és especialment important preveure uns bons drenatges que evitin que l'ampliació de la carretera es pugui arribar a convertir en un dic de contenció de l'aigua (...). Pel que fa a l'ocupació del terreny, l'actuació sembla desproporcionada...”.

L'obra finalment es va desbloquejar, però condicionada a uns drenatges importants, que posteriorment s'ha comprovat que no es van executar. De manera que es tracta d'una obra que incompleix els condicionants tècnics amb què s'havia autoritzat i cal desfer-la i replantejar-la. En el replanteig aprovat, la rotonda de dos pisos desapareix, de forma que es redueix substancialment l'impacte paisatgístics i l'ocupació de territori.

Aquest anunci recent es suma a l'eliminació de les dues construccions previstes a Son Sintes i as Tudons, entre Ferreries i Ciutadella. Com que en aquell cas les obres no estaven iniciades, es va refer el projecte i ja està adjudicat sense les megarotondes.

De les rotondes que havien generat protestes (la de l'entrada a Alaior s'acceptava com a prou justificada) n'hi queden idò dues. La prevista a Biniai, enmig del no-res i només pensada per fer canvis de sentit, que no està iniciada i que cal suposar que serà fàcil d'esborrar. I la del creuer d'Alcaidús, que està iniciada com en el cas de l'Argentina i que afecta paisatgísticament les navetes de Rafal Rubí. La seva reconversió depèn de si es detecten deficiències que justifiquin la seva demolició.

Les moltes energies invertides en evitar que la carretera general de Menorca tingués una estructura de doble nivell cada 2,5 Kms va donant fruits. Cal seguir treballant per assegurar que les tramitacions es consolidin. Enhorabona a tota la gent que hi va participar.

Comentaris

felicitations

Felicitats una vegada més. Enhorabona! Gracías per la vostra labor i treball pel benestar dels menorquins i foraster com jo. Em fa sentir-me orgullós dels menorquins i de l'equip de persones que col·labora en el GoB. Eskarrikasko bihotz-*bihotzez!

Rotonda sentenciada

I vosaltres amb la gran tasca que feu heu tingut un paper molt important en aconseguir la demolició de la rotonda, sensibilitzant a la gent per tal que hi hagués una gran mobilització. Un cop més gràcies per la vostra tasca.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.