Back to top

Microplàstics i porexpan a la Reserva Marina

Manco plàstic de gran volum i molta abundància de plàstics romputs. Aquest és el balanç de la neteja de litoral que el GOB va organitzar el dia 9 a la zona de ponent de Tirant.

En total es van treure de la costa més de 130 quilos de residus, dels quals més de 125 eren de plàstics i derivats del petroli com porexpan, o cordes. Si comparem altres neteges que s’han realitzat al nostre litoral veurem que la quantitat recollida pot semblar inferior a la que es troba habitualment, però s’ha de tenir en compte que un volum important dels rebutjos recollits estava format pels anomenats microplàstics, trossos de plàstic petits. En aquest cas, com que la zona netejada és un macar, els microplàstics es colen entre les pedres i són difícils d'extreure.

En un matí ben assolellat, el voluntariat del GOB va netejar gairebé dos quilòmetres de platges a la reserva marina del Nord de Menorca. La jornada que es va dur a terme diumenge al matí, es va centrar en la neteja del litoral des des Macar Petit fins al Macar Gran de Tirant, una zona propensa a acumular residus que arriben des de la mar empesos per la tramuntana.

Al final de la jornada es va fer un triatge per separar per grups tots els rebutjos recollits. Sobta veure que un dels que més es repeteix són els bòtils de plàstic (gairebé 23 kg). També el porexpan que, tot i ser molt lleuger, va arribar a 7 kg, a partir de trossos petits que estaven amagats entre els vegetació. El residu més abundant en pes van ser els plàstics durs amb un pes total de 36 kg. 

Tot i que cada cop la societat està més conscienciada i s’estan fent esforços per reduir el consum d’objectes de plàstic, encara tenim molt per fer. Hem de tenir en compte que s'estima que el plàstic que trobem a les nostres costes és només un 15% del que arriba a la mar. 

Volem agrair la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica, a través del programa Intemares de la Fundación Biodiversidad (a la jornada hi va assistir la seva Directora i una de les tècniques del programa). També, evidentment, un agraïment a la quarantena de persones voluntàries, que van aportar unes hores del seu temps lliure a aquesta causa comuna que tant preocupa com és la presència indiscriminada de plàstic en el medi natural.

Comentaris

Milers de paperets tirats a la costa en la celebració d´una boda

Hola, Diumenge uns familiars van anar a passejar pel camí de cavalls i, quan eren davant "na Salé" (trob que ho diuen així els de Mercadal) van trobar milers de paperets petits (de paper de plata!) en forma de cor i de pètals (de tela!) escampats. Es veu que a Santa Teresa es va celebrar una boda dissabte i ho van tirar just davant la mar. Encara no entenc com hi ha persones que poden fer una cosa així. Esteim tots més que assabentats de la quantitat de plàstic que va a parar a les nostres costes i del perill que comporta. A qui se li pot ocórrer tirar açò davant la mar per a celebrar alguna cosa? No fa falta dir que ningú ho va recollir i que diumenge va fer vent. Hi deu haver algú de la boda que pensi on han anat a parar?

Paperets boda

Noltros també els vam trobar i amb ajuda de una senyora que també estia per allà vam agafar tots els que vam poder.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.