Back to top

Menorca i els residus a curt i mig termini

Vista de la part moderna de l'abocador de Milà

La polèmica per les deficiències observades en la recent ampliació de l'abocador de Milà, així com la propera adjudicació de la seva gestió per un període de 25 anys, obliguen a algunes reflexions, tant pel que fa a les obres executades com pel que fa al tractament dels residus  a Menorca.

En relació a les obres, hi ha dos temes que preocupen especialment al GOB. Per una banda, les informacions que apunten a possibles filtracions de lixiviats al medi natural, així com al mal funcionament de la depuradora química de l'abocador (que ha d'assegurar una correcta separació de materials contaminants abans d'enviar l'efluent posterior a la depuradora convencional de Maó a Es Castell, que després aboca al mar).

Les notícies que han anat sorgint per la premsa sovint són contradictòries entre sí, i per aquest motiu s'ha decidit poder veure de primera mà la documentació i posteriorment fer-ne una valoració pròpia i en públic. El GOB té demanat poder consultar tot l'expedient relatiu al projecte d'ampliació de l'abocador i s'està a l'espera de rebre cita per part del Consorci de Residus. Aquest tema s'ha d'abordar en el curt termini.

Però hi ha un altre aspecte sobre la taula, que no hauria de quedar eclipsat per la primera polèmica. I és que estem a punt d'adjudicar la gestió de Milà per 25 anys més i no s'està parlant de quina gestió es vol fer dels residus. 

L'aposta que Menorca va fer fa devers 30 anys va ser muntar una planta de compostatge. Amb l'objectiu de poder convertir en un recurs útil la matèria orgànica, que acostuma a representar al manco el 50 % dels residus urbans. Però aquest objectiu ha fracassat en gran manera i això ha succeït per manca de gestió activa.

La idea de convertir els residus en recursos és la que defensa el GOB. A la natura, els cicles de la matèria es recirculen, però les societats humanes solem crear circuits oberts, que acaben en residus i contaminació. Aquest plantejament s'ha de treballar i cal parlar-ho abans que s'adjudiqui la gestió de l'abocador per 25 anys més, perquè després els canvis són molt complicats de dur a terme.

El GOB s'ha pronunciat vàries vegades a favor d'implantar la recollida separada de matèria orgànica en origen, perquè és l'única via de poder fer un compost de prou qualitat com perquè sigui usat per usos agrícoles. Si mesclam tots els residus, els compactam amb camions i després feim la separació a Milà, el compost resultant és de molt mala qualitat i a la llarga no troba sortida. O sigui, feim compost però acaba també omplint l'abocador.

Igual passava fa uns anys amb la runa d'obra, que en algun moment arribava a representar el 80 % del volum que entrava a Milà. Les plantes de triatge permeten reciclar gran part d'aquest material, de forma que es pot tornar a usar i evitam colmatar innecessàriament l'abocador. O programes com el de Mestral permeten tornar a usar mobles, electrodomèstics i tot tipus de recursos, amb el valor afegit de servir per fer reinserció social.

Arreu del món hi ha prou experiències de reutilització de residus. Fins i tot amb iniciatives que, usant noves tecnologies, extreuen i reaprofiten materials dels abocadors antics. Aquestes polítiques s'han de plantejar en el Consorci de Residus i incorporar-se a les condicions de la nova concessió. Perquè si seguim així, d'aquí a 25 anys haurem hagut de tornar ampliar l'abocador, o fer-ne un de nou. I resulta infinitament més car fer obres d'aquestes característiques que fer campanyes de conscienciació o implantar sistemes de recollida més intel·ligents.

Comentaris

Residus de Menorca

Estic completament d'acord. Espero que se us escolti! Una altre vegada son coses de setit comú. Si puc fer alguna cosa estic a la vostre disposició. De moment informo de les vostres activitats tot el que puc. Potser tot canviarà quan hi hàgi un canvi de govern perquè d'altre manera sembla que no parem de topar-nos amb murs. Jo faré campanya pel partit que es mostri afí amb els vostres criteris de sostenibilitat i cura del mediambient. Gràcies GOB

FA PUDOR

Un altre cop ens trobem enganats i estafats, vivim en una Reserva de la Biosfera que no para de ser contaminada i degenerada. Hauriem de prendre més conciència del drama que ha suposat aquest engany en una plataforma en la qual confiavem. Del poc que s'ha fet desde l'administració per a controlar aquestes reformes i per plantejar solucions més sostenibles (com una bona separació de residus), i del problema que ara tenim: excés de residus tòxics i contaminants en un abocador insuficient i poc efectiu. Ara el projecte torna a entrar en concurs, i s'estan tornant a repetir els errors per part de l'administració de no ésser prou exigents amb els requisits presentats a les companyies. ARA ÉS EL MOMENT D'ACTUAR. Si no ho frenam, el resultat serà un abocador de curta durada, que tornarà a estar ple i obsolet d'aquí a pocs anys, i que tornarà a obligar a fer una reforma amb les millonades que això comporta. FA PUDOR, tot fa molta pudor, i un cop més ens hem de posar a difondre i a presionar. Complicat ho tenim per aconseguir que alguna cosa canvii, però la ciutadania HA DE SABER com ens enganen, ens estafen i ens contaminen les administracions i les grans empreses del sector per aconseguir la única cosa que realment els importa, DINERS, diners molt bruts. Una alegria saber que el GOB ja ho està investigant, estiguem atents a aquest tema, i no deixem que mus tornin a enganar!! Nosaltres, com a menorquins, també en som responsables. No oblidem que el que està contaminant són els nostres propis residus.

abocador i sentit comú

 Es fa difícil entendre com aquests dirigents polítics donin solucions  perjudicials peró fàcils i inmediates a problemes ciutadans habituals, quan altres comunitats han sabut trobar-hi sortida, no més cara peró si amb més responsabilitat de tot-hom. El que el GOB apunta: "El GOB s'ha pronunciat vàries vegades a favor d'implantar la recollida separada de matèria orgànica en origen, perquè és l'única via de poder fer un compost de prou qualitat com perquè sigui usat per usos agrícoles" és tant evident que  si no es vol escoltar és simplement per autoafirmar-se en una actitud prepotent, provablement per amagar pressions d'interessos económics. Podriem dir que  a l'abocador 's'han llençat el sentit comú i el sentit de servei dels dirigents i sense possibilitat de reciclatge. Quim R

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.