Back to top

Megacreuers a la Mola i conflictes ambientals

El moll per a desembarcar grans creuers i la rampa de varada que es volen fer a l’entorn de la Mola trobaran conflictes ambientals en la seva tramitació. El GOB s’ha dirigit a Autoritat Portuària i a l’Ajuntament de Maó per a demanar informes previs d’institucions solvents.

En repetides ocasions s’ha anunciat la intenció de promoure un moll per a desembarcar el passatge dels grans creuers que, per la seva dimensió, no poden entrar al port de Maó. Es tracta de megavaixells, amb milers de passatgers en règim de tot inclòs.

La zona on es vol construir les noves instal·lacions es troba a la zona sud de la Mola, a la bocana del port. També es parla d’aprofitar la construcció per a dotar-la d’una benzinera.  De moment, no es coneix el projecte en detall, perquè es va anunciant però no s’ha fet cap procés de transparència.

A aquesta iniciativa de la Mola s’hi suma la intenció de construir també una rampa de varada dins cala Teulera. Es tractaria d’una dotació que ja es va pensar construir a cala Rata, i que finalment s’hauria descartat per l’oposició dels vesins i la impossibilitat de comptar amb aparcament.

En l’escrit que el GOB ha dirigit a les institucions públiques, es fa saber que, tant el moll de passatgers de la Mola com la rampa de varada de cala Teulera, xocaran amb valors ambientals destacats. Això és normal a zones que no han tingut usos intensius i només causes de gran interès general poden permetre la seva transformació.

En concret, a la zona on es vol actuar de la costa de la Mola hi ha una colònia de madrèpora mediterrània, un corall autòcton del mediterrani que es troba a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

I en el cas de cala Teulera cal recordar que constitueix l’únic cas de la Mediterrània on s’ha experimentat amb èxit la restauració de l’alga bruna Cystoseira barbata, per la qual cosa la zona es considera un referent internacional de conservació. Aquesta espècie es troba sota règim de protecció especial i està inclosa en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. A cala Teulera, a més, hi ha la dificultat de poder habilitar un aparcament per a vehicles amb remolc.

Per aquests motius, el GOB ha demanat que, abans de comprometre públicament qualsevol futura instal·lació, es facin els estudis pertinents a càrrec d’organismes solvents, per analitzar la compatibilitat ambiental de les iniciatives.

El GOB vetlarà perquè així sigui. Encara són al record els estudis que canviaven els resultats dels fangs del port de Maó i que finalment la Fiscalia de Medi Ambient va haver de reconduir.

Comentaris

La feina del GOB

Cada vegada veig més clar el meu encert en fer-me sòcia del GOB doncs veig la necessitat de vetllar per la conservació del que Menorca té i els interessos que uns pocs amb poder volen fer malbé. Ho dic perquè tot i tenir casa a Menorca no hi resideixo de forma permanent i a vegades algunes coses se m'escapen. Llavors hi ha el GOB per posar-me el dia de tot plegat.Gràcies una vegada més per la vostra dedicació i saber fer.

DESEMBARCAMENT DE GRANS CREUERS

ESTIC TOTALMENT D' ACORD AMB L' ANTERIOR SUBSCRIPTORA, JA QUE EM TROBO EN EL MATEIX CAS, TENIM CASA A MAÓ PERÒ NO HI RESIDIM SEMPRE , AIXÍ QUE AMB EL GOB ENS POSEM AL DIA DE TOT. MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA FEINA

GOB pareu aquest projecte

Totalment d'acord! Desembarcaments massius (caldrien 200 autocars per creuer) de gent buscant què? Souvenirs? Entrepans? "cultura local"? És una bestiesa sense sentit! És la mort de l'illa!

Creo que el Consell debería

Creo que el Consell debería tener muy claro cual es el tipo de turismo sostenible para la isla y que no tiene nada que ver con la arribada de estos barcos mastodonticos que provocan masificacion y apenas aportan ningún beneficio a la economía local.

Mola

Justificar els creuers perquè deixen doblers és una fal·làcia, un engany en tota regla. Els creuers que arriben a Menorca deixen quatre xavos i poca cosa més. Els creueristes en general són una espècia depredadora. Pobres de nosaltres els menorquins si tan a l'ajuntament de Maó com al de Ciutadella o al CIM guanyen les eleccions els partits de dreta pura i dura. Aleshores sí que podem anar cantant les absoltes dels espais més o menys protegits de Menorca. Es faran pantalans a dojo i tots els molls que calguin per creuers i anar-hi anant.

doncs

doncs no ho entenc, dius aleeeerta si ve la dreta pura i dura.. i bla bla bla. fa 4 anys que governa s'esquerra a ajuntament, consell, govern balear. per tant tot hauria de ser genial i sense problemas no?? doncs com es que venen creuers a Mahó?? que raro?? jo pensava que aço nomes ho feia sa dreta.

Creuers

Aturau aquesta aberració. Els creuers no aporten beneficis, consumeixen grans quantitats d' energia diariament , contaminen i augmenten la pressió humana sobre el nostre territori ja prou ferit.

Megacreuers i contaminació

Bon día. Soc de BCN i no sé si l'experiència de la meva ciutat pot arribar a Menorca. El cert és que en aquest moment la contaminació tan de l'aire com de l'aigua per part dels creuers es potser més important que la dels cotxes. I em pregunto com és que desprès de l'estudi de com està afectant la central tèrmica a la zona del port, augment de casos de cancer, etc.. hi hagi qui digui que es convenient per l'illa tenir megacreuers. No digue'm a nivell de la cala del projecte. I em faig una altra pregunta: A qui beneficiarà? Perquè el que arriben a gastar aquest tipus de turisme és ínfim. Molts es queden al vaixell i els altres van voltant i res més. El menorquí de peu es veurà beneficiat, per exemple, fiscalment? Anirà a Sanitat, potser? Es aixó el que s'entén com Reserva de la Biofera? Què no s'ha d'incentivar un altre tipus de turisme? En un moment en el que sembla que es torna a les energíes renovables, els megacreuers son ja un contrasentit. Tenim molts problemes a resoldre a l'Estat Espanyol i molt a dialogar però el primer és a tenir cura del Medi Ambient. Nomès tenim una casa, la Terra. Moltes gràcies, GOB!

MEGACREUERS A LA MOLA

A més de la barbaritat mediambiental encara manca afegir l'impacte de l'evacuació i retorn de milers de persones, tots al mateix temps, i amb grans vehicles a traves de la carretera d'accés a la Mola. Si amés prenem en compte la dificultat de desembarcament i embarcament de milers de persones de totes les edats i dificultats de mobilitat a traves d'una làmina d'aigua en constant moviment .......doncs tot plegat un desori i un veritable despropòsit.

La Mola

D'acord en tot el que s'ha dit, jo si visc a Menorca i puc assegurar que a més de les observacions del GOB, tan certes! la Mola és un lloc preciós. I els grans vaixells tal com dieu, no deixan doblers a l'illa per`si empitjoren la vida del mar

menorca

em fan gràcia aquells que, "tinc casa pero no resideixo a menorca", aço fa olor a catalans i madrilenys que estiuejen aquí. a Menorca decidim els menorquins!!! sobre el nostre paisatge i la nostra economia!! i per sort el gob es un sector minoritari, perque si fos per ells encara aniriem amb mula!!

Megacreuers i contaminació

Es veritat. Alguns nomès hi tenim casa. Però també som membres del GOB des de fa 20 anys. I evidentment no som menorquins. Aixó no vol dir que no vulguem el millor per l'illa. I que d'alguna manera se'ns consideri, a molts de nosaltres, com membres adoptius de Menorca. Desgraciadament els que hem malmés la Costa Brava hem sigut els propis catalans venent de qualsevol manera. I es aixó que desitjem que no passi el mateix a Menorca. Nosaltres, a vosaltres menorquins, us considerem i us acollim i necessitem les vostres opinions sobre BCN. Per què no?

a Menorca

A Menorca decidim es menorquins!! som prou grans per decidir i valorar per nosaltres mateixos, ja n'hi ha prou d'aquest aire paternalista y patriarcal. Vull pensar, que així doncs deus estar encantada de que Madrid decideixi per tu?? superguay.

Menorca, (us sembla poc?)

Vaig residir durant divuit mesos a Ferreries. Em vaig enamorar d'aquesta meravellosa illa. Problemes econòmics no em permeten repetir l'experiència, però com qualsevol enamorat desitjo el millor per l'esdevenidor de Menorca, (amb permís dels seus habitants autòctons). No us deixau entabanar: els macro-vaixells no respecten res, tampoc aporten beneficis.

Megacreuers a Menorca

Cuán coincideixen dos creuers i la Trans, l'aire de dalt es Port de Maó es torna irrespirable. Cuantes tonelades de fems desembarquen a Es Milá i quina proporció es recicla? S'els hi suministra aigua? Compensa realment? Cualqú em pot explicar quí en treu profit? El mediambient segur que no!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.