Back to top

Massificació turística 2: vehicles i platges (vídeo)

Segona entrega, acompanyada del corresponent vídeo (adjunt), de la problemàtica de massificació turística que es viu a Menorca. En aquesta ocasió es parla de la saturació de platges i d’altres llocs, agreujada per l’alta presència de vehicles.

En 2021, les platges més emblemàtiques del sud de Ciutadella tancaven els seus aparcaments a les 7:30 h del matí, fet que dóna una idea de la demanda infinita que generen les platges verges més conegudes. Per la seva banda, a Binimel·là, es podia comptabilitzar una filera de vehicles aparcats sobre el vial d’accés (l’aparcament ja estava saturat) que sumava gairebé quatre quilòmetres.

Com que això de la saturació de vegades és subjectiu, des del GOB estem intentant divulgar les dades concretes que es troben a disposició, per tal de poder tenir valoracions més objectives.

Per exemple, l’informe de 2019 elaborat per l’Observatori Socio Ambiental de Menorca, que ofereix el Sistema d’indicadors del Pla Territorial Insular, mostra el nivell de freqüentació de platges de Menorca. Essent que les platges tenen una determinada extensió, es pot atorgar un paràmetre d’usuaris per m2 i definir la capacitat màxima que presenten.

A la imatge que acompanya aquesta nota, podem comprovar com Cala Mitjana estava 7 vegades per damunt del que hauria d’estar. Una autèntica barbaritat. Macarelleta està 8 vegades per damunt de la seva capacitat. Cala en Turqueta, camí de quatre vegades.

Aquesta enorme massificació a les platges emblemàtiques provoca dues conseqüències altament negatives. Per una banda, genera desencís al turisme més sensibilitzat, que ve a Menorca atret per una propaganda que sempre mostra el litoral amb molt poca gent. Per altra part, la gran pressió durant setmanes, provoca degradació ambiental sobre zones fràgils.

En opinió del GOB, és urgent reduir l’extensió d’alguns aparcaments perquè la gent entén que mentre hi ha lloc pel vehicle hi haurà lloc a la platja. En el cas de cala Mitjana, és clar que aquest aparcament habilitat el 2013 és molt més gran del que hauria de ser (veure annex 3).

L’allau de persones i vehicles també s’ha vist cada dia als fars. Punta Nati i Cavalleria han registrat diàriament col·lapses per la multitud de gent que vol anar a veure les postes de sol. En aquests tipus d’espai no és factible habilitar aparcaments per a tanta gernació. La solució hauria de ser la mateixa que s’ha aplicat a Favàritx i a Macarella.

Com a mínim durant els mesos de juliol i agost, aquests llocs tan cercats s’han de gestionar per evitar que morin d’èxit. Evitar el vehicle privat i habilitar transport públic és la solució que està funcionant bé a l’illa i que fa anys que s’aplica a d’altres indrets amb molta de pressió de visitants, com alguns parcs naturals i nacionals. L’experiència de visita guanya molta qualitat i els valors naturals es conserven.

Els fars, cala en Turqueta, com també cala Galdana (on gran part de l’aparcament queda ocupat pels treballadors de les empreses i després no hi ha lloc pels clients), són espais que s’haurien de gestionar a partir de transport col·lectiu ben organitzat.

Una altra qüestió important que hi ha sobre la taula és la possibilitat de limitar el nombre de vehicles que poden arribar a l’illa. Això ja fa dos anys que s’aplica a Formentera, que registrava problemes molt grans de col·lapse de cotxes i es va aprovar una llei que permet que el Consell Insular pugui decidir cada any el nombre de vehicles que hi podran haver a l’illa. Lògicament, amb prioritats per residents, serveis públics i similars, però amb la possibilitat de limitar especialment els que arriben via marítima durant l’estiu (annex 5).

Es tracta d’una possibilitat que resulta molt útil per a Menorca i que hauria d’estar inclosa en la Llei de la Reserva de Biosfera que s’està elaborant des del Consell Insular per ser enviada al Parlament Balear.

Per tant, reducció d’aparcaments de platges saturades, habilitació de transport col·lectiu per espais que no es poden gestionar amb aparcaments, i capacitat legal per a controlar el nombre de vehicles privats que operen sobre l’illa, són propostes orientades a buscar solucions reals als problemes que ara estan afectant la qualitat turística i vivencial de Menorca. Podeu seguir tota la reflexió en el vídeo curt que s'adjunta.

Us convidam a divulgar i donar suport a aquestes propostes, així com a pensar-ne d’altres que puguin resultar útils per a conservar l’illa així com l’estimam.

Comentaris

aparcamens a cala galdana

soc vei i propietari dels apartamens Annabéls, iel problema inportan de la cala, es que no espot aparca cap cohe que vulgui visitar la cala, degut que la cala disposa de tres hotels en moltés habitacions i sense cap aparcament, a dins dels hotels, i sabut és que els turistas que s´allotjan als hotels tots tenen ún coche llogat , el cual tan de dia com de nit sempre esta els parkins ocupats, i benen visitants que al no poger aparca marchan altra vegada , , considero i exigeixo que cada hotel tingui ún aparcament.. att per cada clien... att, Felip Aragay

Massificació

Molt d'acord en que calen actuacions. Fa més de 30 anys que cada estiu hi venim i cada any es fa més palesa aquesta massificació. Però, parleu de les platges, l'arena que no admet més persones i l'aigua, el mar? no està també cada any més saturada d'embarcacions que sovint no respecten distàncies ni boies (on n'hi ha) i llencen l'àncora on els sembla? o arriben amb les zodiac i/o pretenen fer barbacoa a la platja? Quines intervencions es plantegen en aquests aspectes?

Més restriccions

Bona feina GOB! Una altra idea seria tenir una app o de colca manera per sabre com està s'ocupació des pàrkings en temps real. També limitar es nombre d'embarcacions que massifiquen i priven de poder contemplar s'horitzó de la mar, i a més aquest estiu passat a Son Saura me van impedir una observació Starlight degut a sa gran il.luminació que sumava tots es llums des màstils de ses embarcacions. Així Son Saura encara que estigui certificat com a zona de màxima foscor, realment sa situació amb tantes embarcacions ho complica molt. Gràcies!

saturació crónica

Fa dotze anys vaig vindre per primer cop a casa uns amics. M ensenyaven la illa i les platges, es clar. Recordo que ja llavors haviem reculat en arrivar a algunes platges per la massificació. He repetit cada any fora de temporada per caminar perque no soc de platja ni m agrada la massa. Però sento i veig fotos, i quan soc a Barcelona i veig els anuncis de "platges verges" no puc per més que fer-me un fart de riure. Es podría multar els anunciants per publicitat enganyosa? Anim menorquins !

Massificació Turística

A Les “Calanques” estan fent campanyes “desmarketing” L'estratègia té com a objectiu preservar el medi ambient, les poblacions locals i els mateixos turistes, influint en les eleccions dels llocs visitats. Informen de que no podran arribar en cotxe, que s’ha de caminar per arribar a les platges, de la bellesa fora dels mesos d’estiu, No es mostren fotografies enganyoses. De moment els resultats han estat satisfactoris i els residents ho han agraït . Grácies GOB per sa vostra bona feina.

MORIR D'EXIT

Gracies Miquel, peró hauria de dir que a Macarelleta el sistema del BUS no ha causat els efectes esperats, com es pot veure. Jo pens que de cara al futur i pensant en que les solucions d'ara no funcionaran en el futur, millor prevenir i al igual com a Cabrera hi ha un control exhaustiu de persones i embarcacions que hi entren, també a Menorca hauria de fer el mateix. O sigui que mentre controlem les entrades, com a Formentera, será possible trobar una solució que s'adapti a les nostres caracteristiques.

Bici + Bus?

És indignant la deterioració que pateix Menorca cada any a causa de la massificació i el transport d'aquesta. Pens que regular el nombre de vehicles privats pot ser una opció per conservar el nostre patrimoni paisatgístic. Es plantegen opcions per fomentar les bicis? Menorca és una illa plana de distàncies curtes. Es podrien habilitar carrils i fomentar aquest tipus de transport. Relacionar-lo amb la protecció de l'illa i oferir-lo per als turistes d'hotel que es mouen per zones properes. Bici + bus per a zones més llunyanes podria ser una opció.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.