Back to top

Massificació turística (1): La capacitat d'acollida no declarada (vídeo)

Iniciam una sèrie de cinc notes de premsa, acompanyades dels corresponents vídeos, amb la voluntat de traslladar a la gent interessada les dades que poden ajudar a comprendre els efectes de la massificació turística en diferents aspectes.

En aquesta primera entrega es parla de l’aglomeració de gent a l’estiu. De percepcions cadascú tindrà la seva, però les dades indiquen que a la punta d’agost de 2019, darrer any turístic pre-Covid, Menorca va arribar quasi a les 204.804 persones (veure imatge adjunta Annex 1).

Aquesta quantitat de gent està íntimament relacionada amb la capacitat d’allotjament que té l’illa. Per saber quina és aquesta capacitat  de persones, podem acudir a les xifres oficials d’allotjament turístic reconegut pel Consell Insular, que es situen en 81.045 places.

Si analitzem els grans grups d’aquesta oferta, veurem que un 24,8 % està constituït pels apartaments (bàsicament a la costa, fruit del creixement dels anys vuitanta), un 31,9 % són els hotels i hotels-apartament (bàsicament també a la costa formant part de l’oferta de sol i platja dels anys setanta i vuitanta) i un tercer gran grup, molt més modern, es troba constituït pel lloguer turístic, que ja representa un 34,4 % (veure imatge Annex 2).

Per tant, podem constatar que si sumam sol i platja (molt lligat al tot inclòs) i lloguer turístic, tenim més del 91 % de l’oferta turística de Menorca. Quan parlam idò de massificació, cal fixar-se especialment en aquestes modalitats. Perquè totes les altres juntes (agroturismes, hotels de ciutat, hostals, etc) no arriben al 9 % del total (veure imatge Annex 3).

Fent ara un exercici matemàtic, agafem la punta d’agost de 204.804 persones i li restam la gent empadronada (que té casa a l’illa) i les places turístiques legals (les 81.000 esmentades abans). Ens queden encara unes 30.000 persones que ni estan empadronades ni tenen plaça turística legal. No se sap aquesta gent on dorm. Una petita part, potser comparteix la casa amb amics residents i d’altres aniran amb caravana, però el gran gruix està dormint en allotjament turístic no declarat (veure imatge Annex 4).

Si sumem les quasi 28.000 places de lloguer turístic legals i les 30.000 persones que no sabem on dormen, són devers 50.000 persones que s’estarien allotjant a cases que han deixat de ser per als residents. L’aposta de Menorca de no créixer molt en oferta turística s’està veient clarament sobrepassada per la manca de control en el turisme que s’allotja a cases.

Davant això, el GOB està promovent propostes a diferents nivells. Inclou, per una banda, la necessitat d’una vigilància efectiva i unes sancions dissuasòries de l'allotjament turístic il·legal, als efectes d’evitar que la massificació turística pugui seguir augmentant a costa de retirar encara més habitatges a la població resident.

Les propostes també inclouen la necessitat de reconvertir i anar rebaixant per la via de la qualitat els allotjaments turístics que van quedant obsolets. Caldria establir una ràtio turística molt superior als 30 o 60 m2 que es va decidir als anys vuitanta (que encara avui es manté), i apostar per una bossa màxima de places, amb ràtios de com a mínim 120 m2 per cada plaça, de manera que es vagi reduint la capacitat a mesura que s’actualitza l’allotjament a les necessitats actuals (veure imatge Annex 5).

Qui vulgui escoltar tota l’explicació encadenada d’aquest capítol, pot visualitzar el vídeo que hi ha adjunt.

Pròximament, es publicaran noves notes relatives al col·lapse de vehicles a les platges, a la massificació nàutica, als efectes de tot això sobre l’aigua potable i també sobre el preu dels habitatges.

Comentaris

Segones residències

Bon dia. No entenc com ens compteu els que venim a les nostres segones residències en propietat i no estem empadronats. A Cala Morell, per exemple, en som majoria. Centenars de persones a la punta de l'agost. Espanyols, italians, alemanys, francessos. I a Ciutadella, Maó, Fornells, Binibeca, Sant Lluís, Cap des Font, etc.

Masificación turística

Una falacia blandida por el Govern para condenar los alquileres ilegales a turistas con la excusa de que compiten ilegalmente contra los hoteles. En otros sitios de la misma unión europea el mortal común y corriente tiene la posibilidad de ganarse un sustento extra ofreciendo turismo personal. Con estos ingresos el dueño de una pequeña casa, no solo puede hacer frente de los impuestos, gastos de mantenimiento y reparaciones las cuales tampoco enriquecen a nadie. Se sabe que muchos alquileres de habitaciones y pequeñas viviendas por parte de sus moradores los que en muchos casos se retiran especialmente a sectores rusticos para poder ofrecer lo poco que tienen. Repentinamente el culpable de la masificación es este individuo, aparte, el GOB ahora, como es que se erige en policía contralor? Creo que este enfoque es a lo menos una combinación de mal cálculo o cálculo sesgado con envidia de los que se pueden conseguir un dinerillo extra. Aparte, esta clase de turismo realmente acerca a la gente, hace que el turista cambie su persepctiva de los pobladores de nuestra isla. Siempre que viajo por ahí, en moto utilizo ARb y en todos los casos ha sido en distintos pueblos de Alemania, GB, Italia,Suiza, Croacia, Austria y Francia y en todos los casos he conseguido nuevas amistades. Y considero a su vez que estos intercambios de formas de vida, mejoran la convivencia en todos los casos. Ahora aparte de dedicarse a cuidar el medio ambiente se han transformado en policías.

Massificació Turística

Bon dia. No soc Menorquí, conec molt tota la illa des-de el segle passat i hem pregunto. Com és possible que sempre, els Menorquins i Menorquines en tingut molta cura del medi-ambient, del territori i principalment de la massificació turística, que en aquest moments s'ha tingut que fer un crit d'alerta. ??????????

Segones residències

Hola Rafael. No hem trobat dades referides a quanta gent té segona residència i no està empadronada (és sabut que també hi ha molta gent de segona residència que si que hi està, perquè això permet beneficiar-se del descompte en els viatges). Caldria restar-ho dels 30.000 que ni estan empadronats ni figuren com allotjament turístic. Si en qualque moment trobem la dada amb el detall, es podrien oferir xifres més exactes.

Estiuejants no empadronats

Nosaltres també tenim casa pròpia a Menorca des de fa prop de 40 anys on hi passem les vacances d'estiu. Tampoc estem empadronats i també conec força persones en la mateixa situació

Tots els que tenguem dues cases podem posar un hotel idò?

Entenc que algunes persones que guanyen doblers amb el lloguer turístic sentin ferits els seus interessos, però és que si tots els que tenim dues o més cases (i això si vivim a Menorca perquè sinó, podem posar les dues com hotels) les llogam per usos turístics...quines vivendes queden per viure els menorquins?? És una turistificació de les vivendes. És això el que volem?? No puc entendre com de vegades ens oblidam dels drets dels altres, dels que han de pagar un lloguer per exemple. Lloguers cada dia més cars, per culpa del negoci que es fa amb la vivenda.

Informe GOB

A Ferreries als apartaments del carrer del Camp l'ajuntament només te controlat un apartament turístic segons em va dir la regidora d'urbanisme. Jo crec que ni ha més d'un doncs a l'estiu es un anar i venir de gent amb maletes. Apartaments turístics il·legals segur que ni ha molts a l'illa però segurament els ajuntaments tenen poc interès en el seu control. I qui dia passa any empeny.

Tourist overcrowding

My wife and I have owned an apartment since new during 1986. In previous years we had been advised by our solicitor and tax adviser that we did not need to register with the town hall. During 2019 with the prospects of the UK crashing out of the EU the advice was to register with the local town hall. This we did. However, it backfired on us this year. By early 2020 both of us had retired and we were seriously considering moving to Menorca on a full time basis. Which we have dreamed of since 1986. The came Covid! We discussed our situation with our solicitor at the time. Plans were put in place to apply for our residents cards and the applications were submitted before the end of 2020. We were patiently waiting for the applications to be processed. During May 2021 our solicitor decided, without any consultation, to withdraw our applications due to the fact that we had registered during 2019 and believed that the tax authorities would consider us as normally resident in Spain since 2019. I was in fulltime employment in the UK up until January 2020 so along with bank statements and credit card statements could have easily proved that we were not living full time in Spain since 2019. Our tax advisor advised after the withdrawal that yes it was a problem but we could have put up a case. Although we are registered with the town hall we have lost our opportunity of obtaining residents cards via the easy EU route. Now we have no idea when we will be able to apply to spend more time in Menorca. We have since changed our solicitor. So registering with the local town hall may help the statistics. It may however not assist with any "third country nationals", which we are now classified as from the UK, in obtaining residents cards and they may receive a demand from the Spanish tax authority to pay full taxes. Currently we therefore have to stick to the Schengen visa restrictions which is heart breaking as we have been waiting over thirty five years to spend a significant amount of our time in Menorca. The message is beware before you register with the local town hall if you are not actually living full time in Menorca.

Empadronats i no

Fixem-nos a la gràfica de pressió humana diària com, entre gener i maig, així com novembre i desembre, a l'illa hi ha unes 80.000 persones, mentre que la població empadronada supera les 93.000. D'entre aquestes més de 13.000 persones de diferència hi ha estudiants que fan el curs a fora i, especialment, molta gent de segona residència. Per altra part, la xifra que estimem que s'allotja a habitatges que podrien ser per residents, com figura a la notícia, és de 50.000. Això deriva de les 28.000 places legals de lloguer turístic i de les 30.000 que no sabem clarament on s'allotgen. O sigui, que també s'han restat 8.000 persones que poden ser més gent de segona residència no empadronada o persones que s'allotgen a cases d'amics.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.