Back to top

Manteniment de patrimoni etnològic agrari

El manteniment del patrimoni etnològic i el paisatge cultural van ser els principals objectius d'una jornada de voluntariat que va organitzar el GOB a la finca Turmadèn des Capità, situada al municipi d’Alaior, que té signat un acord de custòdia del territori.

Turmadèn des Capità amb una extensió de 75ha, repartides entre bosc, pastura i zones de cultiu, manté l’activitat d'agricultura i ramaderia ecològica, així com apicultura. La producció d’aquesta finca és bàsicament carn de vaca llemosina i tot el cultiu que comporta la producció de farratges com ordi i civada, a vegades gra i enclova amb llavor pròpia.

El 2012 van iniciar l’activitat d’agroturisme, amb una posterior reforma utilitzant materials tradicionals de Menorca com la pedra sorrenca i la calç, donant un resultat molt característic. Per tal de conservar el patrimoni cultural i mantenir aquesta autenticitat, a la jornada de voluntariat es van emblancar amb calç i aigua una era, un aljub de la finca, uns erons i alguns cantonades.

Aquesta jornada s’emmarca dins el programa de Custòdia Agrària del GOB, que cerca compatibilitzar l’activitat agrària i la preservació del medi ambient a través dels acords de pràctiques agràries sostenibles. D’aquesta manera s’estalona aquelles finques menorquines que han apostat per un canvi de model agrari i que gestionen la seva activitat de manera respectuosa amb el medi ambient.

Podeu trobar productes de les finques de Custòdia Agrària a la paradeta del GOB al Mercat des Claustre, a l’oficina del GOB al Camí des Castell, a alguns mercats com l’Agromaó i als punts de venda directa de moltes de les finques.

Aquesta iniciativa compta amb l'ajut de la Fundació Mava i del Consell Insular de Menorca.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.