Back to top

Malmetre les joies territorials no és una aposta econòmica acceptable

La Norma Territorial Transitòria posa en perill espais naturals de primer nivell i pot canviar radicalment el model territorial de Menorca. El GOB demana que la Norma, en tant que instrument excepcional d'ordenació, s'ocupi només de les coses urgents i puntuals i deixi la discussió de model per la posterior modificació del Pla Territorial.

El passat dia 3 de març, el Consell Insular va entregar a diversos col·lectius el contingut parcial de l'anomenada Norma Territorial Transitòria (NTT), un instrument anunciat inicialment per 2012, que havia d'abordar qüestions urgents relacionades amb l'economia i l'ordenació territorial. Dos anys després, es comprova que es tracta d'un intent de modificar totalment el Pla Territorial sense transparència i impedint el debat ciutadà.

Espais com Cala en Turqueta, Macarella, Son Saura, Algendar, Trebalúger, la Mola de Fornells, Cavalleria, Pregonda, el Pilar o la Vall, són alguns dels espais emblemàtics que aquesta NTT preveu deixar en mans de determinades operacions urbanístiques.

Efectivament, l'articulat permet els camps de golf i similars fins i tot en les zones de més alta protecció (ANEI d'Alt Nivell de Protecció), i aniran acompanyats d'un hotel de 200 places. Això significa que qualsevol de les joies naturals de Menorca es pot veure sotmesa a una transformació dràstica. Cal recordar que un camp de golf sol oscil·lar entre 600.000 i 1 milió de m2. Com passava fa unes dècades, el golf es vol usar per urbanitzar a zones on cap planejament preveia.

A això cal sumar-hi una aposta per permetre noves edificacions en rústic, l'ampliació generalitzada de totes les construccions existents o els canvis d'ús. La ramaderia per oci (precursora dels hortals il·legals) permet edificis de fins a 1500 m3. Amb aquest enfocament, no és difícil augurar una explosió de cases il·legals al camp.

El GOB podria entendre acceptable aplicar un sistema d'urgència per casos amb sentències desfavorables o per necessitats peremptòries d'interès públic (aparcaments, depuradores, etc). També es suposava que la NTT s'aprofitaria per clarificar interpretacions imprecises i per alguns altres aspectes puntuals. Però la realitat és que la proposta que ha repartit la Conselleria de Territori modifica més de la meitat del PTI (36 articles de 67).

La manera en què es tramita aquesta Norma impossibilita la participació ciutadana. S'han donat ara 15 dies per presentar suggeriments, però la documentació entregada no inclou ni la cartografia (així és impossible saber l'efecte d'alguns articles) ni tampoc la llista dels indrets afectats per les denominades “legitimacions”, que no són altra cosa que l'urbanisme a la carta que s'ha vingut negociant aquests mesos passats amb total opacitat.

Malgrat l'enorme quantitat d'edificis a mig construir i de la paràlisi evident en la compra venda immobiliària, la NTT aposta per ampliar 100 metres al voltant de les urbanitzacions existents. Actuacions com les descrites demostren una voluntat, no de dinamitzar l'economia, sinó d'oferir drets urbanístics a determinats particulars molt concrets, que no necessitaran ni que els plans generals facin la corresponent adaptació.

El GOB ha enviat una llarga llista de consideracions a la consellera Vidal, proposant alternatives i sistemes de control en les regulacions que poden resultar lògiques, i demanant que els temes de fons siguin abordats en la modificació del PTI, que la legislació vigent preveu amb garanties de participació ciutadana. Veient l'envergadura d'aquesta Norma, ara mateix la modificació del PTI quedaria pràcticament hipotecada.

Altres aspectes que també s'han abordat són, per exemple, les característiques d'amplada de les carreteres, l'aposta que fa la Norma per ampliar el nombre de plantes de triatge, l'eliminació de les Àrees Naturals d'Interès Territorial, la facilitat per a nous regadius, o el perill de serioses càrregues futures per als ajuntaments si converteixen en urbà els actuals nuclis d'hortals il·legals.

El GOB organitzarà un acte informatiu sobre aquesta Norma Territorial Transitòria el pròxim dijous, dia 27, en el Molí del Rei.

Comentaris

Gràcies GOB

Els polítics sempre intenten passar-nos per damunt amb normes i lleis que si no fós per grups com vosaltres, ningú aturaria, simplement, per desconeixement o per no haver-ho fet públic com toca. Gràcies per estar sempre al peu del canó.

Despersonalitzar

Són mala gent! On posen el peu, no hi creix mai més l'herba. Són el cavall d'Àtila. Trencant el territori trenquen l'esperit de la gent. Trenquen tradicions. trenquen famílies, tot els està bé. Resistiu!

Malmetre les joies territorials no és una aposta econòmica accep

Em sembla que criticant els politics no arribarem en lloc. Totes aquestes zones que pretenen urbanitzar, fer camps de golf, ect. més aviat haurien d'aprofitar-se per REVIFAR L'ECONOMIA DES DE LA BASE: EL CAMP. Crec que havent-hi tanta gent a l'atur es podría muntar una empresa composta tota per gent aturada que vulgui treballar en el camp, rescatar les velles tradicions i alhora renovant-les. D'aquesta manera tots podriem tornar a viure, tornar a tenir il·lusions. No sóc entesa en organitzar events, però pens que hi ha molta gent que ho fa de meravella. Tot és posar-se. Es podría fer un plantejament, tota aquesta gent que està aturada i té tant de temps, mentre no trova feina, se la pot fabricar.

Gràcies GOB

Veient tot el que es proposen fer (mig a les fosques, és clar) aquesta tropa d'ineptes que ens governen, sort en tenim de que hi hagi Persones i grups com el GOB, per a que se'ns informi, i ens ajudi a fer-hi front, abans no sigui massa tard. De cor, Gràcies GOB!

joies territorials

Hi ha gent per la que una joia territorial cap en uns quants bitllets i tot el demés son monsergas. Aquesta gent tindria d'alimentarse del paper dels bitllets i agafar un empatx qu'els portes sota terra...

El PP es un veritBle perill

Molta gent els hi ha votat i ara els tenim fent desastres arreu el pais! Qui pensa que la gent deixara de votar-les? Aquest pais preten ser democratic pero sa democracia es no es real. El PP te molta mala gent dintre.

TERRITORI

SEMPRE D'ACORD AMB ELS VOSTRES SUGGERIMENTS I LLUITA PER EL BÉ DE LA NOSTRA ESTIMADA TERRRA MENORQUINA.

NTT

No respecten res ni ningú. GOB, gràcies per la vostra feina de control i denúncia. Carles Babot

Hem de fer quelcom

Amb l´actual partit polític en el govern ja veiem es vestit que es gasta i en tenim per dos anys mes. Amb les tàctiques caciquils i la corrupció sembla que els hi va bé i no tenen interès en baratar res, o sigui que ens anem mobilitzant i no deixem passar una o el tenim així de clar. El futur i sa illa hipotecats i enfonsats. Això sí , hi haurà un tros de ciment en la mediterrània, ben polit.

Desastre

Ens queixem de les polítiques del PP però algú, i no pocs, li va donar els vots, i així anem. La història recent ens ensenya que els dirigents del PP sempre van de bracet amb els oligarques corresponents, també a Menorca. Sota un excusa perversa com és l'economia, aquesta gent aconseguirant trinxar el territori i convertir Menorca a imatge i semblança d'Eivissa. És el que va fer el PP de les Pitiüses i així estan les dues illes, Eivissa i Formentera.

No Tienen Talento

NTT osea, que las propuestas presentadas requieren que traguemos SI o SI su incompetencia para gobernar, y poner los intereses de los amiguitos y demas ralea delante de los intereses generales. A todas esas personas que les votaron les diria que la proxima vez analicen si sus intereses ciudadanos coinciden con todos los desmanes que estan poniendo en practica estos políticos NTT.

Menorca es única

No soc Menorquí, però si un enamorat junt amb la meva muller. Menorquins, no podeu permetre que el PP i els seus votants, amb l'excusa econòmica malmetre qualsevol part de l'illa. Endavant, i força contra la invasió, a la nostre llengua, el territori i la nostre manera de fer i pensar. Menorca es única.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.