Back to top

L'inacceptable escut dels tècnics

www.joseconca.com

Ahir el Consell Insular va celebrar una roda de premsa per valorar la proposta que un ampli grup de ciutadans li ha fet arribar per intentar un acord sobre el projecte de la carretera general. La valoració que s'ofereix a continuació és la que es fa des del GOB. En els pròxims dies, probablement s'emetrà un comunicat de la plataforma de ciutadans valorant la resposta del Consell.

Sembla que l'equip de govern de Santiago Tadeo està intentant desviar amb arguments tècnics la polèmica de les rotondes a doble nivell que es volen construir entre Maó i Alaior. Però aquest tipus d'actuacions responen a criteris polítics i no tècnics. La resposta suposadament tècnica que es va emetre ahir, resulta gairebé infantil quan es comproven els detalls del cas.

Així, el redactor del projecte oficial, Rodrigo del Pozo, va rebre la passada setmana l'encàrrec del Consell d'elaborar un informe de valoració en relació a la proposta alternativa presentada pel grup de ciutadans. I ahir va explicar les seves impressions en roda de premsa a la sala oficial del Consell.

Però quan es llegeix el seu informe resulta que la valoració no s'ha fet en base a la proposta entregada pels ciutadans a Santiago Tadeo, sinó que diu literalment que s'ha basat en “lo publicado en prensa”. Com és possible que ni el tècnic demanés la documentació que havia rebut el Consell, ni que el Consell li ho enviàs abans de demanar l'informe? No sembla la millor manera de fer valoracions rigoroses. Ni és la gestió que s'espera d'un equip de govern que ha rebut una oferta de diàleg.

I la valoració emesa encara pareix més sorprenent quan es diu que les solucions que s'han proposat a Alcaidús o a l'Argentina es cataloguen d'insegures, poc funcionals i més impactants (!). Perquè resulta que tals intervencions estan extretes del projecte de Mediterránea de Ingenieria Civil, que dirigeix el propi Rodrigo del Pozo (vegeu document adjunt a aquesta notícia), i que va resultar projecte elegit d'entre 16 empreses que es van presentar a l'adjudicació del contracte de serveis per redactar la proposta de traçat de Maó a Alaior, que el conseller Luis Alejandre va resoldre amb data de 02/03/2012.

O sigui, que si ara aquestes solucions són insegures i poc funcionals, cal demanar al Consell amb quins criteris es va elegir aquest projecte com a guanyador d'una licitació feta per concurs. La realitat, demostrable amb documents oficials, és que el projecte inicial de Rodrigo del Pozo no contemplava cap rotonda de doble nivell, ni tan sols la d'entrada a Alaior (proposava una gran rotonda al mateix nivell que la carretera). Va ser amb aquests criteris que va guanyar el concurs.

Així mateix, la tercera proposta presentada per la plataforma de ciutadans, planteja eliminar la rotonda de dos pisos de Biniai (ubicada enmig del no res) i actuar en canvi per millorar el creuer de Talatí, que és on es produeixen actualment la major part de girs a l'esquerra i canvis de sentit (per la confluència del jaciment megalític, el nucli d'hortals i, especialment, les instal·lacions de butà).

Cal recordar que l'actual projecte del Consell proposa ara impedir aquestes maniobres a Talatí i que tots els vehicles (incloses bicicletes i cavallers) s'hagin de desplaçar gairebé un quilòmetre d'anada i un de tornada per fer el canvi de sentit a la inexplicable rotonda de Biniai -inexplicable, si és que es busquen raonaments d'interès públic-.

També per al creuer de Talatí, la proposta de la plataforma de ciutadans sorgeix d'un document oficial, en aquest cas de les millores que es proposaven a l'informe tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient (vegeu també document adjunt).

Per últim, no resulta tampoc de rebut que es digui que aquestes intervencions són més cares. Perquè amb la inclusió de les rotondes de dos pisos el pressupost ha passat dels 7,5 milions que figuren al conveni amb el Ministeri per aquest tram, als 10.083.844 euros que figuren en el projecte constructiu. No cal ser un tècnic expert per entendre que les actuacions de doble nivell resulten molt més cares.

El debat de fons aquí, i que se li va plantejar al president del Consell, no és si són o no més segurs els passos a doble nivell, sinó si són realment necessaris veient la minsa sinistralitat de la carretera, que ja no acumula accidents a un mateix punt. De la mateixa manera que un bosc és qualque cosa més que una suma de metres cúbics de llenya, la carretera general també és més que una via on passen vehicles.

Els aspectes paisatgístics, la connectivitat dels vehicles no motoritzats, la pèrdua de la característica rural amb les devers 50 faroles que s'ha de dotar cada rotonda de doble nivell, estan a la base de la petició de retirada de les tres actuacions ubicades en plena zona rural. Són aspectes que requereixen una visió multidisciplinar.

No cal adquirir un autobús quan és suficient amb un utilitari de gama mitja. Per molt que el venedor de vehicles ens pugui demostrar amb raonaments tècnics que amb l'autobús ens hi trobarem més amples, la qüestió de pes és que no ens fa falta una despesa ni una ocupació de territori tan gran quan amb una solució més senzilla obtindríem un resultat molt més satisfactori que l'actual.
 

Comentaris

Rotondes, NO!

Si ells no es cansen de la seva persistència en els errors, només ens queda la nostra tossudesa de persistir en la resistència raonada. No puc creure que siguin tant capclosos per a no rectificar.

Jo dubt molt, molt que tenir

Jo dubt molt, molt que tenir tantes rotondes entre Alaior i Maó sigui sinònim de rapidesa, vull dir que no crec que es guanyi camp segon... i a més... què voleu que us digui? Deu cansar molt conduir i returar-te 6 vegades per fer les rotondes en un tram tan curt... me cansa per exemple tantes rotondes en el tram de la Ronda Sud de Ciutadella... puuu!

Rotondes,NO!

Ai,Quim! si fossin capclosos potser els podriem esbarlar però la cobdícia no té fi, calen savis per salvar Menorca! i si, la nostra resistencia.

ROTONDES

No soc qui per opinar ses tècniques que s’estan emprant sobre ses rotondes, sembla ser que de principi no hi ha cap necessitat d’aquestes ja que sa carretera general si que ha d’estar en perfectes condicions i poder fer alguns desviaments, si diuen que si no es gasten aquests diners per millorar aquesta, es perdran, soc de sa opinió com a ciutadà que abans són molt més necessàries altres camins rurals de Menorca que estan en un estat deplorable, crec que es criteri polític a de ser primer estudiar ses principals prioritats , el que no pot fer cap polític es obrar amb criteri o bé de partit o personal.

Continuarà...

Això s´asembla més a les tires còmiques que a una altra cosa. Crec que allò que està clar amb aquesta deria constructiva de les rotondes es el negoci que alguns faran amb ses obres, Els doblers , aquest es l´únic criteri per que continuin amb aquest encaparro- nament. Tota la resta de raonaments no els interesa gens. No em d´abaixar la guàrdia.

Rotondes, rotondes,rotondes...

Es un desori on hi ha diners a guanyar. Només els interessa això. Els que no ho volem som uns romàntics en desús. Com diu en Joan no hem de baixar la guàrdia.

Rotondes?

Per què tantes rotondes?. Per què no invertir en coses més necessaries?

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.