Back to top

Les prospeccions sísmiques posen en perill natura i economia

Les prospeccions sísmiques per buscar petroli i gas, a només 20 quilòmetres del nord de Menorca i el sud de totes les illes, representen una amenaça enorme, tant pels valors marins com per a l'economia turística.

Un projecte que s'esta tramitant actualment preveu bombardejar el fons submarí amb ones sonores de fins a 235 decibels (dB). Recordem que la bomba atòmica s'estima en 200 dB, per tant, s'està parlant d'una barbaritat que no té justificació.

L'empresa Spectrum Geo Limited està gestionant l'autorització per poder aplicar aquestes descargues sòniques al llarg de rutes que totalitzen 14.000 km de longitud. La tecnologia es fonamenta en la generació de potents impulsos sonors que penetren en el fons marí fins a 7.000 metres de fondària, i que rebotats parcialment cap a la superfície permeten obtenir informació de les característiques del subsòl i identificar possibles bosses de gas o petroli.

Es produeix un dispar sonor cada 10-20 segons, 24 hores al dia, durant 5 mesos. En el mar, les ones sonores es propaguen amb molta més facilitat que en l'aire, per la qual cosa representen una alteració impossible d'evitar en un entorn tant reduït com la zona mediterrània on es situen les Illes.

Es coneixen casos on aquestes pràctiques han provocat que les pesqueres baixassin de manera alarmant (entre el 50 i el 80 %). Es sap que es pot alterar tot l'ecosistema, des del plàncton fins als grans cetacis.

Però a més, el projecte es justifica per intentar disminuir la dependència energètica dels combustibles fòssils, sense tenir en compte que la zona del litoral mediterrani peninsular i de l'arxipèlag balear acull la major part d'activitat turística de tot l'Estat. Si s'arriba a trobar petroli en algun d'aquests indrets, la compatibilitat amb el turisme de sol i platja seria gairebé impossible.

El GOB ha presentat un seguit de propostes davant el Ministeri de Medi Ambient, que ara duu a terme la tramitació prèvia a l'estudi d'impacte ambiental. Es recorda que la dependència energètica també es pot combatre amb el foment de les energies renovables, que precisament el govern central ha frenat amb les darreres modificacions legals.

El projecte de la companyia Spectrum es situa al nord de Menorca i sud de totes les illes, però es suma a la presència d'altres projectes similars al Golf de València o al Golf de Lleó, la qual cosa incrementa molt els riscos potencials. S'estan coordinant els esforços amb el GOB de les altres illes, amb entitats del litoral peninsular i s'intentarà sumar a la campanya el màxim d'agents socials i econòmics. Cal evitar aquest nou disbarat.

Comentaris

db

Cercant un poc més per per la xarxa he trobat un estudi de prospeccions sonores que resumeix els possibles impactes ambientals que poden sorgir: Per exemple, entre la pàgina 21 i 36: http://www.minem.gob.pe/minem/archivos/CAP%204%20CARACTERIZACI%C3%83%E2%80%9CN%20DEL%20IMPACTO%20AMBIENTAL.pdf Per tant, EXISTEIXEN impactes ambiental notoris, més tenint en compte que aquest informe vé duna prospectora i deu suavitzar molt aquest estudi. NO VOLEM POUS NEGRES!

Petroli?

Per acabar de matar-ho tot només falten les plataformes petrolieres a prop de les illes Balears. veurem com acabarà aquest tema.

perforacions petroli-fiques

No és d'estranyar el petroli per desgracia de la humanitat està mal emprat, ja que totes ses energies naturals estan soterrades ja que per els estats seria una ruïna ja que el petroli és una de les fons d'ingressos més necessàries, i així com estem al nostre país els polítics tenen la clau de tots els desgavells de sa nostra societat, mentre aquests no siguin persones de seny no tant sols Espanya sinó la resta dels països desenvolupats van a un final catastrofic. qui ho pot aturar ?........

petroli !!!

Em pregunto que es pensa per les futures generacions? S'alimentaran de petroli ?S'hauran convertit en insectes capaços d'alimentar-se de petroli ? Viuran a les escletches provocades per les prospeccions, el fracking,etc ?...........

Spectrum

En James Bond 007, no hi va lluitar contra? Ho tenim dificil. El GOB, però té molta força amb armes lògiques i de raonament.334

non sense

aquesta civilització fa temps que ha perdut el nort, tard o dora la fallida es inevitable

Per millorar la qualitat de l'article

Hauríeu de justificar una mica millor aquesta afirmació: "Si s'arriba a trobar petroli en algun d'aquests indrets, la compatibilitat amb el turisme de sol i platja seria gairebé impossible.". Jo no veig que açò sigui incompatible. Ho serà si els pous estan mal gestionats i fan grans vessaments. És un risc, clar. Però si no hi ha vessaments, la gestió d'un pou de petroli no té pq afectar al turisme. També, tot i que està una mica explicat, caldria explicar millor l'efecte negatiu de les ones sonores. Entenc l'efecte en els cetacis, però no l'entenc tant en el plàncton. Us ho dic per tal que reforceu l'argumentació, pq aquest és un punt feble de l'article.

Prospeccions

http://www.otromundoesposible.net/ciudadano-activo/sociedad-estado-lobbies-y-petroleo Hola, per entendre millor el que s ens escapa del tema i totes les consecuencies, te recomano que obris l enllaç que t adjunto. Merci.

Ressolució de dubtes

Per qualsevol persona que no entengui el greu problema al que ens enfrontem, deix una adreça que et dóna informació, instruccions per presentar al·legacions contra el projecte de la petrolera, i les al·legacions mateixes, tot molt senzill en català i espanyol, en pdf i en docx. www.alianzamarblava.org/es/blog/alegar-proyecto. Endavant! Tots ens hi juguem el futur! Salut!

prospeccions

Jo he hagut d'instal·lar un discriminador, perquè l'energia solar que produesc no vagi gratuïtament a sa xarxa. Per evitar que quan aprovin sa nova llei em cobrin un peatge. Jo no puc regalar energia però es volen carregar la pesca per aconseguir petroli? Estan boixos o són dolents?

Fins quan?

Podríem fer una petició -desde el G.o.b si es possible- tipus avaaz per internet-. Això es una barbaritat!!! En contes de invertir en energies renovables.... Fins quan?

prospecciones petrolíferas

Veo en la red un montón de gente movilizada en Mallorca e Eivissa recogiendo miles de alegaciones (el plazo termina el 20 de este mes) y no conozco si se está haciendo lo mismo en Menorca. Yo, como menorquina que vive en Bilbao no puedo hacer mucho más de lo que ya he hecho; firmar y entregar alegaciones de las personas de mi entorno. Animo, juntos podemos!

Prospecciones

El plazo no termina el día 20 como dije sino que expira el día 10 ( lo siento! Me equivoqué) Aunque dichas alegaciones hacen referencia de una manera directa al proyecto que afecta por proximidad más a Ibiza y Valencia, en ellas se pide también una valoración de impacto ambiental conjunta con el resto de proyectos que están en marcha en el Mediterráneo (uno en concreto al norte de Menorca)

per qué no recollim "firmes"

M'agradaria veure a la xarxa un moviment per recollir firmes, tipo "change.org" per a Menorca, bé a soles, o bé conjuntament amb els moviments d'Eivissa i Formentera. M'agradaria saber si el GOB està movent-se en aques aspecte per poder signar. Gràcies i no deixeu de treballar per tots nosaltres. Endavant GOB!

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.