Back to top

Les plantes de les pedres, la mar i el vent

Plantes de primera línia: fonoll marí, coca marina, donzell marí...
Comunitats de socarrells i marina litoral
Atenent les explicacions

Diumenge passat vam fer l'excursió per veure les plantes del cap d'Artrutx. En aquella zona rocallosa i ventosa, on sembla que no hi pot viure res, hi vam poder veure 10 espècies endèmiques. La manca de pluges d'aquest any ha fet que tot estigui retrassat, i les plantes anuals encara no han sortit, però així i tot ens vam adonar de la riquesa del paratge.

L'excursió es va moure per la comunitat més pròxima a la mar, la de fonoll marí i coques marines, que evoluciona terra endins cap a la de socarrells, primer, i la marina baixa d'aladern amb sivines, després.  Aquestes comunitats són les més singulars de Menorca, i és on més plantes exclusives hi podem trobar. La marina d'Artrutx acull una de les majors poblacions del món de socarrell alís (Lotus fulgurans). Aquesta espècie només viu a Balears. És molt rara a Mallorca i Cabrera, i és només a Menorca on hi trobam poblacions considerables.

A aquest indret hi ha també basses temporals, un dels ecosistemes més diferencials del mediterrani, que acull un munt d'espècies adaptades a les crisis hídriques.

Aquesta marina és un exemple clar de que els valors ambientals no estan només en els paisatges exuberants, de grans boscos i aigua que brolla arreu. La vida ha sabut diversificar-se, i al mediterrani on es concentra la major biodiversitat és en aquests ambients difícils.

Una vintena de persones vam poder gaudir d'aquest passeig guiat per membres del grup de botànica del GOB i IME, en Pere Fraga, en Xec Pallicer i en Tòfol Mascaró.

Adjuntam un llistat d'una selecció de les espècies que vam veure.

Comentaris

Plant List

Thank you so much for this list :-) We are in Menorca for a week (starting this Wednesday) and hope to follow this walk to see these plants. Do you have any GOB meetings or walks while we are over? We'd enjoy meeting naturalists on the island. It seems we may be lucky and see some annuals? Thanks again. Mel

Plant list

Gràcies pel vostre interés. Però dins la setmana que sereu a Menorca no tenim programada cap altra excursió naturalística. Si voleu més informació durant la vostra estada, podeu visitar-nos a la nostra seu (Camí des Castell, 53. Maó). I pel que fa a les anuals, si no plou, malament! Salut

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.