Back to top

Les impúdiques rotondes

Una de les macrorrotondes previstes entre Ferreries i Ciutadella

“Si no podem fer el desdoblament, al manco hem de fer alguna cosa que aparenti”. Aquesta sembla ser la consigna que s'ha donat per fer els projectes d'intervenció a la carretera general. D'altra manera, no s'entén la inclusió en els projectes d'unes macrorotondes amb ponts inclosos, que no responen a cap necessitat objectiva de seguretat.

Plantejar en aquests moments obres com les que s'estàn proposant en els trams de Maó-Alaior o Ferreries-Ciutadella, i pretendre gastar-se més de 20 milions d'euros en unes actuacions innecessàries, és mereixedor de qualificatius difícils de dignificar.

Ja és greu que es vulguin fer coses només per aparentar. Però el qualificatiu augmenta de to quan això s'intenta fer en un moment de restriccions brutals, on s'estan desmuntant coses tan imprescindibles com l'educació, la sanitat o les pensions.

Els girs a l'esquerra a la carretera es poden resoldre amb sistemes molt més senzills, que s'han demostrat segurs i que no requereixen ni tant de consum de territori, ni tanta afectació a les finques colindants, ni tant de doblers públics que es dilapidin en unes obres que no necessitam.

En temps complicats com els actuals, amb prop de 5 milions de persones sense feina, s'ha de demanar altura de mires als governants. Tenim exemples de sobres del temps passat, amb obres sobredimensionades que ara ens costen molt de doblers de manteniment (autopistes, AVEs, aeroports...).

Com passa amb la reforma del PTI, el Departament de Mobilitat del Consell Insular torna a confondre la campanya electoral amb la realitat. El temps del ciment i l'asfalt ja ha passat. I la crisi energètica i el pronòstic del preu dels combustibles no sembla mostrar que hagi de tornar a venir.

Les possibilitats del conveni amb el Ministeri

No és cert que els diners només es puguin gastar en la carretera general. El conveni amb el Ministeri inclou una clàusula que preveu que es puguin fer canvis.

El darrer conveni, signat en 2012 per Santiago Tadeo, inclou una clàusula per a: “Proponer, en su caso, las variaciones que se consideren precisas de las anualidades del Convenio y de las actuaciones del anexo I, siempre y cuando el coste total no exceda del fijado en el presente Convenio” (vegeu clàusula setena del document adjunt en pdf).

Els convenis amb el Ministeri mai han estat tancats. El primer es va signar amb la Comunitat Autònoma en 1998 (el Consell Insular encara no tenia les competències en carreteres). Com a mínim, s'ha revisat en 2004, en 2007 (ja amb el Consell), en 2009 i en 2012.

La proposta idò de dedicar part d'aquests diners a la carretera general i part a solucionar altres necessitats viàries urgents, agafa tot el sentit. Abans que fer rotondes innecessàries, s'ha de demanar que solucionin l'entrada a Torresolí des de la general, o el gir a l'esquerra a la benzinera d'entre Mercadal i Ferreries.

Que solucionin la manca de pas per vehicles no motoritzats en el Camí de Cavalls entre Maó i Sa Mesquida. O entre Ferreries i Cala Galdana. Que aixequin els 72 enderrossalls que es veuen en els camins que van a les platges verges del sud de Ciutadella. I que abordin millores per al transport públic en tost de desmantellar-lo, que aquest sí que serà especialment necessari en el futur immediat.

Comentaris

Mobilitzacions

Benvolguts/des: Proposo mobilitzar la societat civil menorquina. Caldria parlar amb totes les entitats cíviques menorquines i convocar una manifestació unitària en contra de les rotondes i de les retallades en sanitat, educació i cultura.

Tant se'ls hi enfot

No en van tenir prou (polítics del color que siguin) en fer macro-obres, com s'aeroport (mig tancat), es port de Ciutadella, es pavelló Menorca (tancat del tot)... de pressupostos elevadíssims que mos ha deixat endeutats fins a ses orelles. En conseqüència, han hagut de retallar en tot allò que realment té sentit (sanitat, educació, acció social...) perquè no hi ha doblers, diuen. A més, tenen sa barra de dir que hem viscut per sobre de ses nostres possibilitats. Quina vergonya!!! Ara volen caure amb sa mateixa pedra: "a gastar (encara que no tengui cap sentit) i ja ho recuperarem per altra banda", mentre no repercuteixi en els seus sous o subvencions als partits polítics o a s'Església Catòlica. Fa falta que aparegui, amb urgència, un nou Robespiere.

Mobilització.

Ja n'hi ha prou de despropòsits. O mobilitzem a la societat per fer veure que la política de l'actual Consell Insular està sopresando els límits de la legalitat sobre el nostre territori, o la nostra Illa s'enfonsarà com s'han enfonsat zones tan protegides com aquesta. Estic d'acord amb Joan, hem de reaccionar ja, i que els col · lectius socials, culturals i econòmics, sortim d'una vegada per denunciar aquest disbarat.

No tenen vergonya

Com que no en tenen tant se'ls fot el futur, ni el territori. La seva lògica del progrés són obres, diners, constructores, beneficis, comptes de resultats i vots de gent tan cega com ells.

No podem ni omplir el dipòsit

Ahir, xerrant amb l'empleat d'una benzinera, ens deia que molta gent no té per omplir el dipòsit. El preu del petroli puja, els aturats augmenten... Qui transitarà per aquestes grans carreteres i rotondes??? Que es dediqui la inversió a millorar els serveis públics, de transport i de tot el demés!!

Mobililització

Poble Menorquí, menorquins que ens estimam sa nostra terra, és s'hora de dir prou. Prou de corrupció i d'interessos polítics amb empresaris per tal d'omplir-se ses butxaques, a costa d'una destrucció de paisatge i des principal mirador natural de s'illa de Menorca, que és sa carretera general. Europa i la Unesco han de coneixer aquests macroprojectes... No molts seran partidaris de PSM, GOB, etc,.... però si ho seran per defensar sa seva terra. Molbilització POBLE MENORQUÍ!!!

Desdoblament encobert?

I no trobau que totes aquestes rotondes i ponts no es deuen projectar ara per aplanar un possible desdoblament en un futur proper? Sense aquestes rotondes i ponts no és possible un desdoblament. Ara bé: una vegada construïdes, "només" s'haurà d'eixamplar l'ample de la carretera...

rotondas

Manifestación parando la carretera ya, pero debemos ser bastantes pues si no creeran que solo somos los de siempre

avui rotondes...

Qué esperábais votando mayoritariamente al PP...la "derechona de siempre", siempre veneno para el país.

Mobilitzacions

Estic d'acord en les mobilitzacions, tant pel tema carreteres, com per altres barbaritats que es plantegen com les passarel·les del prat de Son Bou. Ja està be de contemporitzar!!!

manifestació

Segurament la majoria de la població menorquina està d'acord amb el GOB pel que fa a la inoportunitat de les macrorotondes. No obstant, em preocupa que tal vegada poca gent es molestarà en afegir-se a una manifestació, d'una banda perquè fa molt poc de la vaga general i d'altre banda senzillament perquè fa fred. Amb l’objectiu de sensibilitzar la població pel tema, tal vegada valdria la pena col•locar cartells grossos en tots els punts de la carretera general on es proposa una macrorotonda: "fa falta una macrorotonda aquí?". Posteriorment es podrien recollir firmes i presentar-les al Consell.

Mobilització.

Ja està bé, crec que encara no som prou conscients del que està succeint. Estem retrocedint en tots els sentits, si fins ara són els drets socials, que ens estan despullant de la manera més cruel que hi ha, drets socials que ens va costar més de tres dècades d'anys de lluita, ara serà el nostre territori el que patirà les conseqüències de polítiques desproteccionistas. Si no som capaços d'aturar aquests projectes tan desproporcionats amb la nostra terra, aviat ens quedarem sense l'Illa que tantes i tantes lluites socials han sortit al carrer, per aconseguir aquesta meravellosa illa que tenim. Si no som capaços de tornar a sortir per defensar l'aconseguit fins ara, en pocs anys no quedarà reserva de la Biosfera, i això no ho podem consentir. Col · lectius i entitats cíviques no hem de posar d'acord per seguir treballant i millorant el nostre entorn natural, i patrimonial. Sempre han estat els ciutadans que hem salvat a Menorca d'aquests grans projecte que han intentat destruir el nostre patrimoni, i ara haurà de ser igual. O ens mobilitzem, o perdrem aquest gran valor paisatgístic que té la nostra artèria principal que és la carretera general. Endavant i sense por.

Protesta

No sé que podriem fer perquè fos més efectiu que una manifestació. Aquesta no és la manera de protestar que més m'agradi. Hauriem de poder fer una acció més contundent però no sé quina.

rotondas

LEIDO EN UN DIARIO..: Rajoy se impone recortes inminentes en los ayuntamientos para cuadrar el déficit; España, entre los países de la UE con más población en riesgo de pobreza; Los trabajadores 'apagan' Telemadrid durante 24 horas; La sanidad madrileña, de nuevo en huelga contra la privatización; Paradores planea siete cierres definitivos y otros 27 temporales;...........CON LA QUE ESTA CAYENDO Y AQUI PROYECTANDO ROTONDAS-FUTURO DESDOBLAMIENTO-Y ASI MATAMOS DOS PAJAROS DE UN TIRO, puede que me llamen ignorante porque nunca he entendido esa coletilla de "si no gastamos esto que nos han concedido lo perdemos.." pero que me expliquen como el gobierno cambia cuando quiere normas, leyes, presupuestos, promesas electorales, convenios requetefirmados, retira dias libres por el morro, aumenta jornadas de trabajo por el mismo sueldo, hace amnistias fiscales, retira ayudas sociales, etc, etc, etc y solo puede gastar el dinero en la carretera general????? QUE NO NOS TOMEN POR IDIOTAS no es su objetivo escuchar otras voces mas sensatas. MOVILIZACION YA

Destrucció.

Primer va ser el gran aeroport que Menorca necessitava, per estar més de vuit mesos sense gairebé moviments, després el gran dic de Ciutadella, que va costar diversos milions d'euros de les arques públiques per tenir els mateixos moviments de mercaderies o menys que abans, després el gran desviament de Ferreries, amb les conseqüències nefastes per al paisatge i per a l'economia del poble ferrerienc. I ara toca la carretera general, sis rotondes de Maó-Alaior que ens costarà més d'onze milions d'euros (a més d'un milió per quilòmetre), i sis rotondes més de Ferreries - Ciutadella) ¿ quina també ens costarà més de tretze milions de euros. ¿¿ quina els estan passant a aquests polítics del Consell Insular?, ¿Hem de consentir i acceptar aquesta greu actitut de desproporcionalitat en la nostra terra?. Això ens portarà més pobresa, i no serà comprensible de cara al turisme que ens visita. I el més greu de tot, ¿ quina Illa li hem de deixar als nostres descendents?,,, O li parem els peus ja, o tot seran greus precedents per a la nostra illa .Ens hem de mobilitzar com més aviat millor.

Reserva de la Biosfera

Bona tarda. Perdoneu, possiblement veient les coses des de fora, vaig equivocat, però... Perquè no denunciar d'una vegada això que està passant a l'UNESCO o a qui sigui i/o pensar fins i tot a renunciar a la "medalla" de la reserva de la biosfera? Què estem esperant a donar un pas contundent?

Mobilització.

No ens podem permetre no fer res, és massa greu! Ens destrossaran Menorca. Ens hauríem de mobilitzar: Caminar un tram i arribar fins al Consell Insular i que ens escoltin! Seria important tenir el recolzament de persones referents i respectades de Menorca i poder obrir els ulls a més d'un que es pensa que això que volen fer ´és futur i no és res més que anar destrossant Menorca poc a poc sense volta enrere. Salut!

rotondes, prat de Son Bou, canvis en el PTI,etc

Els polítics són una lacra per Menorca, hem de defensar-la amb la nostra vida si es cau, que si sa presó, que si la colàrsega, que si l'obra de Cala Llonga, que les rotondes de la carretera, que si volen urbanitzar cales verges, que si volen modificar el PTI i construir a sòl rústic, però a on arribarem. Els menorquins ens hem de manifestar i mobilitzar, i si fa falta, ens tumbarem davall les màquines, a veure si són capaços de pasar-nos per damunt. Hem d'informar de tot això a tota la península perquè hi ha molta gent que s'estima Menorca i que té més sang calenta que nosaltres els Menorquins. També a l'extranger, als paisos que ens visiten com Inglaterra, Alemania, Italia, etc. que ens ajudin a protegir l'illa. Hi ha que fer una gran campanya per demostrar-lis als polítics que no volem més ciment ni canvis negatius. Que es gastin els diners en fer net les platges i els camins de cavalls, que n'hi ha que foten oi dels escombres i plàstics que tenen. GOB: NO PERMETEU QUE ENS FAGIN MALBÉ LA NOSTRA ILLA POLIDA, QUE ÉS PART DE NOSALTRES I NOSALTRES D'ELLA. ¡MOBILITZACIÓ!

Endavant amb la mobilització

Totes les propostes que heu fet : firmes, cartells, marxes x les carreteres,...i més que sortiran. NO ENS PODEM QUEDAR MUTS davant aquests despropòsits absurds

movilizacion

Adelante, movilicemos a esta ciudadania dormida, con manifestaciones, denuncias en toda tribuna que podamos, expresar nuestro rechazo a estos desmanes en todos los foros, amigos, vecinos y asociaciones. Que nuestra opinion la escuchen tan alta que reflexionen los responsables, y que sepan que nuestra venganza seran las urnas con la violencia de la razon

¿Quien lo va a pagar?

¿No estamos endeudados? ¿No hay que devolver lo prestado? Yo creo que la mejor manera de quitarnos la deuda no es pedir más millones para destruir la tierra que tanto queremos. Quien lo va a pagar? ¿Quien va a devolver el verde a lo gris?

MOBILITZACIÓ ROTONDES

Dimecres 2 de Gener a les 10,00h. Marxa Maó Alaior Aturem el projecta de les rotondes Partim del institut Joan Ramis de Maó Passeu la convocatoria

una protesta més

Per cridar l' atenció sobre el fet, es podria realitzar un acte on fos envoltant amb cinta d' obres ( aquesta que es blanca y vermella ) al Consell Insular i amb un grup de persones vestides amb les jaquetes i els casc o els monos blaus, (Els que porten els que fan carreteres) i diverses senyals de trafic com aquelles que diuen: perill obra.. no passar....etc comenzar a traçar una rotonda just devant de la entrada, aveure si així s' enteren

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.