Back to top

L'error del gas

Menorca necessita avançar amb urgència cap a un model energètic 100% amb renovables. Obrir 600 Km de síquies per fer arribar gas natural a les cases és un greu error que frenarà encara més aquest canvi.

Gas Natural Fenosa invertirà 30 milions d'euros en tres plantes regasificadores i tota una xarxa de canalitzacions que lligarà Menorca encara més a un model depenent dels combustibles fòssils contaminants. Aquests combustibles s'han d'importar, amb el què descapitalitzem l'illa, i el seu preu i subministrament depenen de conjuntures geopolítiques internacionals, que no podem controlar.

El gas natural és una font de calor obsoleta per a l'ús domèstic. Tenim alternatives més sostenibles, netes i econòmiques. El sol és la nostra font d'energia més neta i barata per escalfar aigua, i que ens permet una independència en el subministrament. Les plaques solars en tot cas es poden complementar amb calderes o estufes de biomassa o algun sistema de bomba de calor, tot i que és més rentable invertir en un bon aïllament de les cases que en calefacció.  De cap manera es justifiquen les obres arreu de l'illa i la inversió que representarà als possibles usuaris la instal·lació del gas a cada casa, per al final seguir enganxats a una energia contaminant i que ens costarà un nou rebut cada mes. Amb l'energia solar ens oblidem dels rebuts, una vegada feta la instal·lació.

El gas natural és interessant com energia de transició només per a les centrals elèctriques, com la del Port de Maó. En cap cas per a l'ús domèstic. En aquests moments s'hauria d'estar invertint al màxim en energies renovables per a produir electricitat. En el temps necessari per a arribar a un nivell suficient de renovables com per a poder substituir les actuals centrals tèrmiques per altres de tecnologia sostenible i renovable, el gas natural pot jugar un paper immediat que permetria reduccions d'emissions de CO2.  Més de la meitat de l'electricitat que es produeix a Balears es fa amb carbó, que emet un 40% més de CO2  que el gas natural. Al mateix temps, tenim a Mallorca centrals a gas infrautilitzades amb l'excusa de que el carbó és més barat. Tancar la central a carbó i fer funcionar a rendiment normal les de gas, ens estalviaria moltes emissions de CO2 . Però aquesta possibilitat l'actual sistema de gestió del mercat elèctric no la contempla, increïblement.

La central tèrmica del Port de Maó està preparada per funcionar en bona part amb gas natural, però empra exclusivament gasoil i fueloil, que emeten un 25% més de CO2 , un 60% més d'òxids de nitrogen, a més d'òxids de sofre que donen aquest coloret groc al fum i causen molèsties directes als veïns. Fa temps que s'insisteix en que s'hauria de fer funcionar la central amb gas natural per a reduir el seu impacte ambiental. No és necessari fer un gasoducte per açò. Es tractaria de que en tost de vaixells de fueloil vinguessin vaixells metaners per a proveir de gas la central. Aquesta idea no té res a veure amb l'actual projecte de Gas Natural, que contempla només portar el gas  per a usos particulars. De moment no hi ha cap compromís per part de ningú d'emprar el gas natural per als usos que sí que serien convenients a les centrals elèctriques.

Resumint, que l'actual sistema energètic està regit per interessos que no són els de la societat. Necessitem un sistema descentralitzat en mans de la societat, sostenible, amb fonts pròpies, renovables, no contaminants, amb estabilitat de subministrament i de tarifes. I tenim un sistema en mans d'un oligopoli, basat en recursos finits que creen problemes ambientals, socials i econòmics. Si el carbó té un ús majoritari per a produir electricitat, en detriment del gas natural, és perquè el mercat que regula Red Eléctrica de España ho vol així, no perquè convengui a la societat. Si la central de Maó segueix contaminant de la manera que ho fa, podent reduir-ho emprant gas natural, és perquè a ENDESA li va bé així, no perquè als menorquins ens convengui. I si Gas Natural Fenosa inverteix a Menorca no és per ajudar-nos a millorar la nostra economia i el medi ambient, sinó exclusivament per a millorar el seus comptes, amb l'agreujant que d'aquesta manera ens ho posa més difícil per a aconseguir el model energètic que Menorca necessita.

Comentaris

XARXA DOMÈSTICA DE GAS

Excel·lent exposició del fet. Es a dir......proposen rebaixar CO2 a base de mantenir els grans focus emissors a tota màquina a canvi de que fem els ous farrats amb gas portat amb un tub en tost d'utilitzar gas portat en bombones. A...per cert.....sobre tot a fer més obra publica per destrossar més territori i obrir més camp a la contractació de mà d'obra precària i ben barata a l'hora que propiciar més possibilitats de corrupteles i pagaments de favors. Tot el que faci falta menys obrir economia productiva a traves d'encarar la transició energètica a un model 100% fonts renovables renovables. Realment in-presentable i ben veritat que fa nosa.

Fantàstica reflexió, que ha

Fantàstica reflexió, que ha tingut poc ressò en els mitjans de comunicació i una resposta més que discreta per part de les administracions. Només hi afegiria dues coses: Primer, el tema de l'extracció: per extreure gas natural en molts casos s'utilitza la tècnica del fracking, que no només és molt perillosa en termes mediambientals sinó que en molts casos es realitza violant els drets humans de les poblacions que viuen als voltants. El segon que no es menciona és el tema del transport: com es transportarà aquest gas a l'illa? En vaixell. I què faran aquests vaixells? Contaminar encara més la mar. A més, per transportar el gas es pot fer de dues maneres: com a gas, que ocupa moltíssim, o liquant-lo, per a la qual cosa s'ha de fer servir molta energia per mantenir-lo a la temperatura adequada. En definitiva, és un desgavell es miri per on es miri. La qüestió és: què podem fer per aturar-ho?

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.