Back to top

L'associació balear de Mindfulness, amb el compromís sense plàstic

 

L’Associació Balear de Mindfulness s’adhereix al front comú que busca eliminar per 2020 el màxim d’objectes de plàstics no reutilitzables de la societat menorquina i reduir així els residus d’aquest material que arriba cada any a la mar.

Se sol dir “una ment sana en un cos sa”, però és difícil complir aquesta dita quan estudis científics han demostrat que ingerim involuntàriament fins a 2000 partícules de microplàstic a la setmana, l’equivalent en grams a una targeta de crèdit.

I com arriba el plàstic a la nostra taula? Doncs majoritàriament degut als residus plàstics que contaminen els nostres mars i que mitjançant l’onatge i els rajos del sol, es trenquen en trossos cada cop més petits fins a arribar ser microscòpics. Aquests microplàstics són ingerits per molts organismes marins que els confonen amb aliment introduint-los així a la cadena tròfica.

Però hi ha una altra via per on els plàstics arriben a la mar, i que tal vegada no és tan coneguda, o no tenim tant present; les aigües residuals de les llars.

Per una banda trobem que molts productes de cosmètica, com pastes de dents o cremes exfoliant, contenen microperles de plàstic com a agents abrasius i que, un cop emprades, les llencem pel desguàs. Per una altra banda, s’ha comprovat que cada cop que posem una rentadora amb roba feta amb materials sintètics, com el polièster o el niló, s’arriben a abocar 700.000 microfibres plàstiques al clavegueram.

D’aquesta manera, i com que les depuradores d'avui en dia no tenen mètodes de filtració capaços de retenir aquestes partícules, centenars de milions de microfibres i microperles plàstiques són abocades diàriament a rius, torrents i a la mar.  

A partir d'un acord múltiple amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB ha pogut iniciar una campanya que busca eliminar el màxim de vaixelles de plàstic d’un sol ús de les festes i celebracions a l’illa. Aquests objectes (plats, gots i coberts) es troben en les llistes dels objectes més trobats durant les neteges de platges a la Comunitat Europea.

Tot i que l’associació Balear de Mindfulness ja empraven vaixella reutilitzable a les seves reunions mensuals i vaixella biodegradable d’un sol ús a les jornades “Menorca Mindful” que celebren cada any, han volgut firmar el conveni per ratificar el seu compromís amb aquesta problemàtica.

Animam a totes aquelles entitats i associacions de l’illa que vulguin sumar-se a la iniciativa, que ens contactin per més informació. 

Aquí podeu trobar la relació d'entitats que s'han sumat al Compromís 2020.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.