Back to top

L'aigua i la massificació turística (vídeo)

 

Els aqüífers de Menorca evolucionen negativament. S’està acabant el temps per donar la volta a aquesta tendència. Tant l’increment de població resident com la massificació turística que es produeix a l’estiu, incideixen sobre les reserves d’aigua de l’illa.

S’ofereixen algunes dades i un vídeo explicatiu, per poder entendre algunes de les propostes que es venen fent des del GOB.

Menorca s’abasteix de l’aigua del subsol, dels aqüífers. Però la constitució geològica fa que bona part de la meitat nord sigui impermeable i que, per tant, no s’hi acumuli aigua sota terra. Quasi tota l’aigua potable que s’usa a l’illa prové del gran aqüífer del sud, la plataforma de marès que guarda, per porositat, el líquid que s’aconsegueix infiltrar quan plou.

Les gràfiques que mostren l’evolució de les reserves subterrànies, evidencien que els clorurs van en augment. Això és degut a que s’està extraient més aigua que la que entra, amb la qual cosa es provoca intrusió marina i salinització dels pous. Els nitrats es mantenen en els límits que marca la normativa sanitària.

Si ens mirem amb detall les concentracions de clorurs, veurem que la zona de Ciutadella es troba molt per sobre dels 250 mgs permesos. La zona de llevant, va fregant o superant, segons els anys, aquest paràmetre. Queda la zona central i l’aqüífer de Subaida, molt més petit i situat al nord.

Ja sabem on condueix aquesta dinàmica, si no es recondueix. Ciutadella ja té una dessaladora, que ha estat anys sense emprar-se perquè el preu de l’aigua és molt més car. A més, la dessalació té un consum energètic enorme i genera problemàtics abocaments de salmorra al mar. No és una opció sostenible, per molt que de vegades no hi hagi altre remei.

Ciutadella hauria d’usar la dessaladora per recuperar activament els aqüífers, a fi que la instal·lació no sigui necessària al cap d’un període d’anys. A la resta de Menorca hi queden també alternatives a la dessalació.

El GOB fa temps que proposa que els ajuntaments reorganitzin les tarifes d’aigua. Això no vol dir pujar el preu de l’aigua, sinó baixar-lo a qui consumeix de manera lògica i incrementar-lo molt significativament a qui abusa del recurs.

Les gràfiques que acompanyen aquesta notícia mostren com el consum d’aigua urbana (la que passa per comptador) per persona és molt diferent segons el municipi. Això és així en gran part degut als xalets de costa amb grans zones de gespa, que es reguen tot l’estiu i que solen mostrar consums 4 o 5 vegades per damunt del necessari per consum humà. També hi ha municipis que encara tenen pèrdues d’aigua importants al seu servei de distribució.

Després hi ha l’aigua extreta que no passa per comptador, que és la que es consumeix al sòl rústic. Aquí destaquen especialment els grans regadius d’estiu, que a més acostumen a regal a ple sol i que tenen consums insostenibles a un lloc amb la nostra climatologia.

Abordar aquests qüestions és una urgència per l’illa. Hi ha propostes sobre la taula que són factibles i que necessiten més suport ciutadà per dur-se a terme. Per una visió més completa, podeu veure el vídeo adjunt.

Comentaris

proposta

Bon dia Miquel, visc a 10 metres de la platja, en un grup de vuit petites cases unifamiliars i curiosament hi ha una amb piscina, tot un capritx de nuevo rico i també un contrasentit mediambiental, pero també un negoci pels que lloguen la seva casa a preus astronomics. La meva proposta seria gravar les piscines, axis de simple i axis de fácil, qui es vulgui fer una piscina a casa i consumeixi tanta aigua, que pagui. Si no tindrem que un ciutadá modest pagui per l'aigua una quantitat igual, a la que pagui algú amb evident poder adquisitiu molt mes gran.

Aigua

Fa falta controlar es regadius masius de ferratxes I altres conreus, son els grans consumidors més i tot que els usos turistics I urbans i a més sense cap control. Amb 600mm/any de mitja q plou a Menorca no fan falta dessaladores sino una bona gestió, consums regulats amb temps i forma per no afavorir sa intrusió marina, etc, etc,...

Lá igua un recurs "public"

En sembla bé o molt bé penalitzar a tots aquells que malbaratan s´aiguls , es més jo afegiria el IVA de l´aigua en una mateixa factura també en trams segons situacions de cada consumidor, que aquí està el "meollo" de la qüestió. Peró no oblidem que el aigua es viva i es pot Reduir-Reciclar-Reutilitzar sempre pensant de una manera sostenible. A Barcelona ja es comença a reomplir el aqüífer del Llobregat amb aigua tractada del riu Llobregat

Aigua

Quan hom arriba a Menorca i l'avió aterra de cara nord fa mal veure que tots els xalets de Binidalí i entorns tenen la seva piscina privada com la gran majoria de xalets d'arreu de Menorca. Els propietaris de xalets amb piscina els i faria pagar un cànon afegit a la factura de l'aigua. Quan ja fa molts anys vaig comprar la casa on visc a Ferreries la primera cosa que em va dir el venedor va ser que al pati podria fer una piscina, no m'ho podia creure. Li vaig dir que vivint en una illa tenia el mar per gaudir d'un bon bany i no em calia cap piscina.

agua

Qué tienen que estar condenando a los que tienen piscina, sólo la envidia genera esta clase de pensamientos. Las piscinas tienen filtros y sistemas de reciclamiento para que el agua no se pierda, son sistemas modernos incluso, hasta los que viven cerca del la costa podrían llegarla con agua del mar.

Crec que t'he equivoques si

Crec que t'he equivoques si tot ho veus sota la vessant de de l'enveja. Fes quatre números i veuràs el problema. Acceptem la premissa que les piscines tenen filtres i reciclen l'aigua. Posem una piscina petita: 10 metres x 5 metres x 2 metres = 100 metres cúbics = 100.000 m3 d'aigua. Quantes piscines hi han a Menorca..?? 3.000, 4.000... solament a inici de temporada s'han d'omplir, aquest cost es tot un embassament. Com pots veure el que proposa el GOB no es enveja, es sentit comú.

Pelis com de pis cines i sals

Ho, ho, ho! Em sona que cada dia toca buidar i reomplir una mica ses piscines, per reequilibrar s'excés de sals o compostos tòxics. Ara no record es volum, també es pot calcular! (però ull que litres no són metres cúbics!) ;-) Es productes de tractament, i es seus derivats són biocides i alguicides. Supòs que és aigua poc útil per a regar, si no es tracta, que seria un encert. Pentura es pot usar directament per a sanitaris, o neteja si ses instal·lacions. O si sa dedicació casolana permeten es truc. Salut i bons solsticis salats a tothom, que ve Estrena! ♡ Old Nick

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.