Back to top

La transacció de Cala Galdana

Ha sortit "gratis", però la urbanització creixerà.

L'acord aprovat recentment a Ferreries per fer un nou aparcament a Cala Galdana s'ha presentat com una manera d'aconseguir terrenys gratis per a l'Ajuntament. Però la realitat és ben diferent i suposa un precedent ben perillós.

La necessitat de treure l'actual pàrking de Cala Mitjana de dins el barranc, així com de facilitar l'estacionament dels vehicles a Cala Galdana són necessitats detectades fa temps. Però la manera que s'estan abordant aquestes qüestions mereixen algunes reflexions.

La proposta que s'ha aprovat al Ple és que la família de Olives cedeix uns 12.000 m2 de terreny rústic a l'Ajuntament (per fer-hi el nou aparcament) a canvi que els hi reclassifiquin com urbans 4 solars i una zona que es destinaria a equipaments d'oci. Podem dir que així l'Ajuntament ha aconseguit l'aparcament gratis? No. Perquè hi ha una pèrdua evident de capital natural.

És com aquell que vol posar aire condicionat a casa seva però no té diners i permuta la instal·lació per un tros del seu pati. Pot anar dient de manera ufanosa que no li ha costat un cèntim, però tothom entén que ha perdut capital. Idò a Cala Galdana ens passa igual. Tindrem un nou aparcament, però haurem perdut uns terrenys que fins ara estaven en estat natural.

La situació de crisi i de manca de liquiditat de les institucions públiques serveix d'argument per fer aquest tipus de transaccions comercials, basades en l'urbanisme a la carta (l'operació no es fonamenta en cap planejament aprovat, ni municipal ni insular, sinó que s'ha negociat de manera bilateral). Un precedent que pot ser perillós, perquè propietaris interessats en convertir rústic en urbà (això que en diuen especulació urbanística) no només n'hi ha a Cala Galdana.

Abundar en detalls pot resultar escabrós. Perquè es tracta de la mateixa família a qui Jaume Matas, quan era Ministre, ja va comprar 150 hectàrees de Cala Mitjana (una compra que tampoc obeïa a cap planificació prèvia). O sigui, que ja es van comprar amb diners públics els terrenys on ara hi ha el pàrking de Cala Mitjana. Certament, l'empresa familiar fa honor al seu nom oficial: Aprovechamientos Diseminados S.L.

Quan el GOB va al·legar que no era convenient posar l'aparcament dins el barranc i tan a prop de la platja, es va dir que el GOB estava contra el turisme. Ara n'hi haurà que ho tornaran a dir.

És també curiós que ningú hagi volgut analitzar la proposta que al seu dia van fer de manera conjunta Ashome i el GOB per tal que els nombrosos treballadors de Cala Galdana poguessin arribar en transport públic al seu lloc de feina, i així eliminar uns quants centenars de cotxes que ocupen l'aparcament des de primera hora.

Esperem que a partir d'ara Cala Mitjana no funcioni amb dos aparcaments a la vegada, com passa a Macarella. De moment, ja hem ampliat la urbanització de Cala Galdana. Veurem quin serà el pròxim indret.

Comentaris

Benvolguts, en aquest cas

Benvolguts, en aquest cas estic d'acord amb el fons però no amb l'argumentació: si a l'Ajuntament no li ha costat res sí es pot dir que ha sortit gratis l'operació de dotar d'un aparcament que serveixi per Cala Galdana i Cala Mitjana. És cert que es perd un "capital natural" pel terreny que ocuparà l'aparcament, però que es compensa amb el que es recupera al fons del barranc, que és de major qualitat ambiental. No és cert?

A més de la qualitat

A més de la qualitat ambiental (que és veritat que está molt degradada al barranc per l'ús com aparcament) s'hauria de veure més enllà i pensar en el tipus d'explotació i el tipus d'infraestructures que es requereixen. Ara en anar a cercar volets perdrem part de l'encant paissatgístic, ja que ens hauran canviat els pins per "caxarros de coloringos". Al menys abans, un cop acabat l'estiu, marxaven els cotxes i el barranc tornava a recuperar-se d'alguna manera. I crec que també hauriem de pensar en què supossarà aquest nou parking per la capacitat de càrrega de Cala Mitjana, molt requetesobrepassada ja, encara que sigui un espai amb un alt valor ambiental.

Compensació

Dius bé quan afirmes que el terreny del fons del barranc és de major qualitat ambiental. Això pot compensar en part la diferència de dimensions (3.000 m2 al barranc front a 19.000 m2 de la nova zona). Suposant, es clar, que hi hagi restitució de l'aparcament actual de Cala Mitjana. Les informacions aparegudes fins el moment no apunten cap aquí, sinó a mantenir-lo com a aparcament per emergències o per gent amb problemes de movilitat. L'exemple que es cita a l'article, dels dos aparcaments que conviuen fa anys a Macarella, sembla prou evident. I també és ben previsible que es "faciliti" un nou camí d'accés a peu, des del nou aparcament a Cala Mitjana, perquè el Camí de Cavalls queda una mica allunyat. Si el nou camí passa per terrenys privats, és fàcil pensar que la propietat continuarà cobrant per deixar passar. Vegeu http://www.menorca.info/menorca/227947/propiedad/cala/mitjana/cobra/atajo

Veure més enllà

Crec que no es necessari la zona d'aparcament que es proposa allà on es proposa. Per què? 1) Perquè els veïns van demanar netejar un solar que hi ha a Cala Galdana fent un aparcament rústic (sense afectar al territori ni amb ciment ni amb asfalt) més a prop dels interessos de qui hi viu tot l'any i resolent el problema de tenir un indret on deixar el cotxe a prop de les platges de la zona. 2) Allà, a uns pocs metres, hi ha una aturada de l'autobús. Caldria demanar-se si no es més convenient fomentar l'ús del transport públic per anar a platges verges o no urbanes enlloc de crear del no res un aparcament per què hi càpiguen molts de cotxes particulars. I 3) cal conèixer que hi havia més d'una possible solució però la que va oferir el pacte entre ajuntament i la família propietària dels terrenys era la que més interessa a les parts que signen el pacte, no necessàriament a la resta, per bona que sigui.

Cala Galdana

Tampoc entenc com pot ser que els partits d'esquerres, que van elaborar el PTI, estiguin d'acord en saltar-se la normativa, a petició d'uns interessos particulars i creant un precedent perillòs

Un món d’escàndol

Ja és l'hora de que desaparegui aquesta mena d’abusos i que les autoritats pertinents posin remei, però sembla ser que amb aquestes noves autoritats les coses aniran d’aquesta manera, el poderós i el qui té per fer aquets abusos seran els qui de fet destruiran la nostra ILLA DE MENORCA el que ha passat en molts de llocs d'Espanya que llastimosament ja no té remei.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.