Back to top

La realitat es pon

El món està ple de coses que no són com semblen. El sol es pon, s'ha dit sempre. Així ho van creure durant mil·lennis tots els humans fins que qualcú va demostrar que, allò que ens indicaven els sentits, no era la realitat. Que el sol no es mou. Ens movem els que estem a la Terra, encara que no hi notem cap símptoma. Per això, va bé mirar de buscar la realitat més enllà de l'aparença.

L'agost és temps de figues i d'oli-aigua. Una sopa senzilla i meravellosa, feta de productes amb varietats locals i que identifica la gastronomia menorquina. El miracle de veure les figueres, que treuen la màxima verdor quan més seca és la climatologia, recorda el prodigi de la sopa primigènia, on diuen que es va iniciar la vida al planeta fa milions d'anys.

Els experts han conclòs que, per haver-hi vida, cal comptar amb aigua en forma líquida. Això condiciona que el planeta en qüestió ha d'estar prou lluny de l'estrella corresponent com perquè no s'evapori tota l'aigua per excés de calor, però prou a prop com per no estar sempre congelada.

Altra vegada això recorda a l'oli-aigua. La seva cocció requereix una aigua base amb els ingredients adequats i que la sopa es vagi escalfant, però que mai arribi al punt d'ebullició. La virtut de saber-se situar en la dimensió precisa, de vegades genera coses espectaculars.

En els darrers temps han sorgit importants dificultats per evolucionar en el pensament. Per exemple, aquella gent que considera que el planeta no és una bolla sinó un tipus de disc, rodó però pla. Pot fer gràcia inicialment, però hi ha centenars de milers de persones adultes que així ho creuen, a partir d'haver pres partit en les teories que diuen que els científics ens volen manipular perquè obeeixen a interessos més foscos.

Certament, no hi falten casos de gent teòricament qualificada que ha signat i signa documents infumables, que després s'han demostrat falsos. Sense haver d'anar gaire enfora, en el pols entre els que pretenen fer valer la legislació ambiental i aquells que s'especialitzen en trobar maneres de saltar-se-la, es veuen coses bastant inaudites. Però d'això a creure que la Terra és plana, hi ha un pas molt gros.

I també hi ha un situació força paradoxal. Perquè aquells que creuen fermament que estan sempre manipulats, són potencialment molt manipulables. Basta veure les mobilitzacions que es donen a Nord-amèrica, on els terraplanistes s'ajunten amb els creacionistes i els negacionistes del canvi climàtic. Tots junts ajuden, al final, a obrir noves explotacions de petroli a zones abans protegides. Amb independència de la candidesa de cadascú a nivell individual, els resultats col·lectius no són gens innocents.

Tornem a l'aigua de la sopa, que els científics senyalen com el bressol de la vida. Qui ho diria quan s'observa la gestió que n'estem fent, que recorda l'error holístic de pensar que el sol es mou. Efectivament, el líquid essencial per a la vida té, a la nostra societat de consum, un preu inicialment irrisori, però que és objecte de visions altament interessades.

A Menorca, el preu per tona d'aigua (1.000 litres) servida per l'administració pública sol estar al voltant d'un euro. O sigui, pràcticament gratis. Al món actual les coses que no valen res sovint són poc apreciades. Així veim regadius a ple sol, jardins tropicals durant l'estiu o piscines que s'omplen i es buiden reiteradament. Perquè l'aigua és objectivament molt barata.

Però malgrat aquesta realitat constatable, qualsevol intent de racionalitzar els preus per desincentivar el mal ús, és usat políticament d'una manera irresponsable. El fals populisme ha generat fins i tot iniciatives judicials per impedir que qui malgasta l'aigua hagi de pagar més. Hi ha gent que protestarà si es volen reestructurar (que no vol dir pujar a tothom) els preus de l'aigua.

Amb aquesta manera de fer, ha anat disminuint la quantitat d'aigua i els nitrats arribats de la superfície s'han condensat. En alguns pobles, l'aigua pública servida (aquesta que val 1 euro la tona) ha superat el límit de nitrats de les normatives sanitàries. Això indueix a comprar aigua embotellada, a preus mitjos de 20 cèntims el litre. Si en compréssim una tona, ens costaria 200 euros. Ah! no revisar les tarifes surt molt més car que fer-ho.

Mentre la gran bolla gira sobre el seu eix i acomiada la meitat de la seva superfície del sol que l'escalfa, l'agost sospira per qualque pluja que ens retorni l'aigua vital.


(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 24/08/2020)

Comentaris

Aigua potable

Magnific article d'en Miquel amb un interés humanament universal. Original i essencial per massa obvi. Poca gent de la falsa " clase" dirigent el llegirà, i menys li farà càs. Tampoc la major part de societat...la seduida pel consum i la manca de reflexiò i seny. Però mentres hi hagui una minoria que defensi aquest seny i racionalitat, no tot està perdut.

Terraplanistes i d'altres herbes.

Sàvies son les paraules que en Miquel puntualment ens adreça, que estimulen a pensar, a reflexionar... i a actuar, cada un des de la seva personal situació i posicionament, però a actuar. A la caterva de terraplanistes, creacionistes i negacionistes del canvi climàtic, hi hem d'afegir els que es manifesten radicalment en contra de la vacunació davant de malalties previsibles i prevenibles. En tenim prous exemples amb certs pares que posen en risc la possibilitat de desenvolupament sanitós i correcte als seus fills, negant per a ells el dret a la prevenció de certes malalties infeccioses. Aquests col•lectius fan pinya amb el culte a la ignorància i van de la ma amb els que en Miquel tant correctament ens defineix. Tots ells conformen un supragrup ampli, i malauradament esponerós, que dona suport a una corrent ideològica, profundament anticol•lectivista, anomenada populisme. Al moment present, personatges de la importància del Sr. Trump i del Sr. Putin en son representatius i poderosos exemples. Davant la paraula facilona i buida de continguts que els membres d'aquesta manera de veure el món esgrimeixen, ens cal oposar-hi la força de la cultura, de la ciència i de la intel•ligència, i lluitar justament per tal de que la terra que ens allotja ens pugui seguir acollint a tots. Desitjo que com mes aviat millor disposem de tractaments efectius contra el fuet que actualment ens atenalla, el Covid-19. S’està treballant molt en la preparació de vacunes, i espero que tant prest com sigui possible es puguin endegar campanyes de profilaxi a nivell mundial i transversal, per a tothom; llegia fa poques hores amb satisfacció que el director de la OMS, el Dr. Tedros Adhanom i el seu equip estan defensant la necessitat d'un accés equitatiu als medicaments que es demostrin útils durant la pandèmia que ens afecta. Però ja he sentit les primeres veus que es manifesten en contra d'aquesta futura i necessària vacunació, adduint arguments tan poca-soltes i conspiranoides com que amb la dosi vacunal ens injectaran un xip i que... Tinc ple convenciment de que la terra és rodona, i penso quin deu ser el motiu de que hi hagi massa gent que la consideri plana. L’única resposta que puc trobar-hi es que aquest fet es deu a la conjunció del interessats discursos de molts líders politics, absorbits per individus que acrediten un electroencefalograma aplanat, sense relleus, amb activitat mínima: això provoca una visió del planeta en forma de plat. Encara no he perdut l’esperança de que algun altre plat, en aquest cas volador, els dugui com mes aviat millor a aquell lloc on Eva va sorgir d’una costella d’Adam i on la terra te vores a l’exterior del disc on hi habiten els dimonis i els descreguts, en mig del foc etern.

No barregem les coses

El fet de que el canvi climàtic i la forma esfèrica de la terra siguin fets estudiats i contrastables no implica ni de bon tros, que la vacuna per la Covid 19 ho sigui. Ben al contrari, els estudis i els mateixos responsables de la seva divulgació, la Comissió Europea, reconeixen que és la primera vegada en la història que una vacuna ARMm, amb organismes genètics modificats, sense haver complets els preceptes de seguraetat (això és evident. Només cal veure el període insuficient per poder ser provada), s pretén experimentar amb ella amb humans. Hi ha una llei espanyola us pot obligar a que en casos d'estat d'alarma i salut pública es pugui experimentar les vacunes directament amb humans. És a dir: Que ens podem trobar que una vacuna potencialment perillosa i sense experimentar, sigui obligatòria. Si no ho és ja. Això no té res ni de ciència ni d'evidència científica. Res a veure amb els estudis de canvi climàtic ni amb la forma de la terra. Pensar que la vacuna que Espanya te preparada per la Covid 19 té res de confiable és lo mateix que dir que la terra és plana. Però molt més perillós. I malauradament avalat pel silenci incomprensible de la comunitat mèdica. Amb qui la gent confia i pensa que es llegeixen aquestes lleis i estudis. Però, o no ho fan o s'ho callen. Per por? Perquè no és la seva feina revisar la literatura científica i les noves lleis que afecten la salut? No ho sabem. En qualsevol cas estem desamparatas. Tots. Els que creuen a cegues amb el que diu la OMS també. Sinó comprovin-ho.

Breu resposta

Benvolguda Montse, sense cap ànim polèmic vull comentar-li que: 1.- Els metges estem formats per no creure res "a cegues". 2.- La primera vacuna de la història de la humanitat es va administrat a Maó, ja fa molts anys, per un metge militar anglès que cercava la manera d'aturar la gran mortaldat que l’epidèmia de verola (pigota a Menorca) estava provocant. Va ser un valent pioner. Gràcies a aquella vacuna la verola està eradicada. 3.- És lògic pensar que abans d'aprovar l'ús de la futura vacuna contra el coronavirus, que tant està matant, se seguiran els processos científics i ètics per a poder-ne establir una indicació segura i correcta, valorant acuradament el binomi RISC/BENEFICI. 4.- Lamentablement, molt abans de que això succeeixi ja sentim veus de certs col•lectius que s'oposen a la vacuna. O a les transfusions. O a en Darwin. 5.- He de negar la gratuïta i fal•laç opinió que vostè aporta quan diu "Pensar que la vacuna que Espanya te preparada per la Covid 19 té res de confiable és lo mateix que dir que la terra és plana": Espanya NO TÉ CAP VACUNA PREPARADA, tant de bo la tingués... En fi, Montserrat, procuri estar al corrent de quan li toqui vacunar-se de la Covid-19, esperem que això sigui en el mínim de temps possible, i no es descuidi de fer-ho. Probablement el seu cos ho agrairà, però es ben segur que la resta de conciutadans n’estarem contents.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.