Back to top

La depuradora de les urbanitzacions del nord

Croquis bàsic de la nova depuradora
Emissaris actuals de les diferents urbanitzacions
Posidònia, segons cartografia digital IDE Menorca

Fa uns dies que han començat les obres de la depuradora de diverses urbanitzacions del nord. La posada en marxa de les excavadores sempre crida l'atenció i hi ha algunes veus que s'han alçat en contra des de que es va conèixer l'adjudicació de les obres. Totes les opinions hi tenen cabuda, però com que algunes s'estructuren en forma de crítica cap el GOB, val la pena conèixer el tema una mica més.

Aquesta nova estació depuradora està cridada a resoldre uns problemes importants que fa molts anys que rosseguen a diferents nuclis costaners. Addaia i na Macaret no tenen clavegueram i filtren al mar, Coves Noves té una depuradora molt ajustada que aboca dins cala Molí on no hi ha gairebé renovació de l'aigua, Punta Grossa i Arenal den Castell té una depuradora molt antiga amb un emissari que s'usa parcialment i un pou d'infiltració, Son Parc també disposa d'una depuradora antiga que se suposa que abasteix el camp de golf i que aboca a la zona humida de Son Saura que després desaigua a la platja.

L'acord de dotar aquesta zona d'una nova estació que permetés tractar de manera conjunta les aigües residuals de tots els nuclis citats prové de 2003. En 2008 es va declarar d'interès general. El GOB va presentar al·legacions al traçat i va aconseguir, en 2013, evitar que la conducció creués cala Molí amb un sistema que hauria afectat seriosament la part interior de la cala.

L'any passat, quan es va anunciar que la tramitació estava acabada i que s'adjudicava l'obra, es va saber que alguns propietaris de xalets i apartaments de Son Saura (Son Parc) es manifestaven en contra del traçat de l'emissari de la nova depuradora, que ha de sortir per aquella platja. Hi ha el temor que aquesta instal·lació (per vista o per efectes posteriors) es pugui traduir en una pèrdua de valor dels habitatges i dels lloguers turístics. Les alternatives que s'han sentit demanen que l'emissari es tregui per la zona on no hi ha urbanització, al nord de Macaret.

Aquesta inquietud principal, i comprensible des del punt de vista dels propietaris, es comunica en ocasions en forma de preocupació pels efectes ambientals de l'emissari sobre els valors marins de la zona. Un perill potencial evident si no es depuren bé les aigües, però que ja es va sospesar quan es tramitava el projecte. Alguns critiquen el GOB perquè no estructura una campanya contra l'emissari, però obliden que la feina de modificació que es va considerar necessària ja es va fer quan es tramitava el projecte, abans d'estar aprovat definitivament. També obliden que l'actual situació de deficiències en la depuració fa anys que es tradueix en problemes ambientals.

Es va optar per l'emissari a Son Saura per dos motius principals. És la zona de litoral on l'aigua depurada es pot conduir per gravetat (a la resta de costa caldria disposar de sistemes de bombeig permanent) i és on hi ha el camp de golf, que és el consumidor potencial més gran de l'aigua tractada. Els mapes de presència de praderies de posidònia no semblen incompatibles.

Aquest és un d'aquells casos on tothom preferiria no haver de fer un emissari enlloc. Però la depuradora i el seu emissari corresponent s'han de fer precisament perquè hi ha urbanitzacions, d'altra manera no caldria fer-ho. Son Parc és la urbanització més gran i està previst que continuï creixent.

En opinió del GOB els esforços s'han de centrar en que l'aigua es depuri correctament i en que es pugui reutilitzar al màxim, tant per minimitzar la quantitat que surti per l'emissari com per disminuir les extraccions d'aigua de pou. Si l'aigua està ben depurada es podria aprofitar, a més de regar el camp de golf, per regar els nombrosos jardins privats de Son Parc i per abastir la zona humida de Son Saura com s'ha fet en anys passats.

Comentaris

ALGUNA COSA SE ME ESCAPA...

No sé per què però hi ha alguna cosa que no m'agrada... per què s'ha aprovat el creixement en termes de construcció de vivendes en la zona de Son Parc?... prous problemes tenim per resoldre que no entenc el motiu de tanta construcció futura quan l'aigua fa figa i l'emisari és un pou de merda. Ja només falta que amplïin el camp de golf i hi juguem TOTS !! Certament no és congruent amb la normativa que es Govern Balear publicà a finals de juliol i a principis d'agost... gens ni mica !!

Creixement urbanístic

Si cliques sobre l'enllaç que hi ha a la notícia, allà on diu que està previst que Son Parc "continuï creixent", arribaràs a una nota de fa tres anys on s'expliquen els detalls d'aquesta urbanització i d'on surt aquest creixement previst. Les herències dels planejaments expansius dels anys vuitanta encara tenen efecte.

Depuradores

Per relació amb arquitectes sé que les depuradores consumeixen MOLTA aigua dolça. ¿És possible.un altre sistema o amb aigua de mar?

Aigua

No, jo tampoc entenc, es continua constrüint arreu com si l'illa fos infinita, es donen permisos per a posar més piscines i em pregunto : I l'aigua d'on surt? Imagino que els criteris per la depuradora seran els menys contaminants, imagino només...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.