Back to top

La depuradora d'Addaia no afectarà els valors de cala Molí

La greu afectació prevista sobre cala Molí per fer-hi passar la conducció de la nova depuradora, finalment s'ha reconduït. El Ministeri ha acceptat les al·legacions del GOB i s'ha decidit optar per l'alternativa que l'entitat va proposar.

A cala Molí s'hi conserven encara destacats valors marins. La zona alberga una important colònia de Cymodocea nodosa (algueró), una espècie amb funcions similars a la de la posidònia, però que creix a manco profunditat, i que està protegida pel Protocol de Diversitat Biològica del Mediterrani. A més, al fons de la cala hi ha una zona humida inventariada.

El projecte de la nova depuradora d'Addaia pretenia creuar la cala. Per fer-ho, es preveia fer un dragat transversal, abocar-hi materials i fixar la canonada. L'obra hagués significat una greu afectació a tota la part interior de la cala. Inexplicablement, l'estudi d'avaluació ambiental no feia constar la presència de Cymodecea a la zona de l'obra, sinó que només dibuixava un petit reducte allunyat.

El GOB va presentar al·legacions, fent notar les greus deficiències en l'inventari ambiental i demostrant, amb altres estudis i amb fotografies directes, la important presència de l'espècie protegida just allà on es volia actuar. Com a curiositat, cal fer constar que l'empresa que va fer l'inventari defectuós és la mateixa que ara ha fet el polèmic estudi dels fangs contaminats del port de Maó.

El GOB considera positiu la posada en marxa de la nova depuradora, perquè podrà servir per dotar de depuració zones que ara mateix no en tenen, i millorar altres dotacions que ja estaven molt defectuoses. Però, com sol passar, una cosa és estar a favor de l'objectiu final, i l'altra és acceptar que les coses es facin sense miraments per al medi ambient.

En el cas de la depuradora d'Addaia, existeix una alternativa pràcticament innòcua per als valors ambientals, que consisteix en dur la conducció d'aigües residuals pel vial existent d'accés a Addaia, que comunica amb la carretera per on es vol fer passar la conducció que vindrà de Coves Noves. (vegeu gràfic adjunt).

El Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient ha acceptat les al·legacions. Es reconeix la presència d'algueró i recorda que el domini públic marítim terrestre només es pot afectar quan no existeix altra solució. Cala Molí podrà mantenir idò els valors ambientals que fins ara ha pogut conservar.

La nova depuradora preveu recollir i tractar de manera conjunta les aigües de Port d'Addaia, Macaret, Coves Noves, Punta Grossa, Arenal d'en Castell i Son Parc. El GOB ha demanat també que les obres aprofitin per instal·lar una canonada de retorn, a fi de poder aprofitar les aigües depurades per a regar jardins, abastir sanitaris o netejar carrers.

Comentaris

Es pot fer be

O sigui, que l'administració pot fer les coses be, quan volen. La pena es que si no hi estàs a sobre, tiran pel dret.

Coincidència amb els dragats

Me sembla molt fort que l'empresa que va fer aquesta feina tant deficient sigui la mateixa que ha fet l'estudi dels fangs del port de Maó. Gràcies GOB per la feina que feis.

CALA MOLÍ

Felicitar per la feina ben feta! Esper que el vial que afecta els horts de Mercadal es resolgui sense afecta-los!

Molt bona feina. El que s

Molt bona feina. El que s'hauria de mirar també es a on aboca l'actual depuradora de Coves Noves, ja que Cala Moli a l'estiu l'aigua es molt terbula i no hi creix alga com antany. Se que part de culpa es també per manca de depuradora a la zona d'Addaia. Fa uns anys es van agafar unes mostres d'aigua a la zona i hi havia restes fecals

bona feina

endavant companyes i companys del GOB, moltes gracies per l'esforç i el senys en aquests moments de locura. Com en economia i política en general , si hi ha alternatives!

CALA molí

Enhorabona GOB. Sou s'agarantía del futur de Menorca.Tindriem ke demanar totes les ENTITATS de Menorca per ACTA, sa responsabilitat del PTI per el GOB

Addaia

Els que vam conèixerAddaia en estat pur ara fa quaranta anys, us agraïm el vostre zel. Sou un garantia per Menorca, GOB

Addaia també

Jo només en fa 30 d'anys que conec Addaia, però estic totalment d'acord amb en Jordi. Gràcies GOB!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.