Back to top

La Custòdia Agrària arriba a Líban

El programa de Custòdia Agrària de Menorca genera interès a indrets llunyans. Recentment, s'ha fet un intercanvi amb el Líban, on una zona també declarada Reserva de Biosfera vol intentar aplicar programes similars per dinamitzar el maneig agrari i la conservació ambiental.

Al-Shouf Cedar Society (ACS) és una organització no lucrativa que gestiona els terrenys de la Reserva de Biosfera de Shouf, que destaca per albergar uns espais d'espectaculars cedres mil·lenaris. La crisi econòmica i els conflictes que rodegen el país, van provocar abandonament de terres, que ara representen noves oportunitats.

A Shouf es fa una gestió molt interessant de la biomassa a partir de la suma de restes de rama i dejeccions de granges, que ha aconseguit una interessant implicació de diferents agents del territori i ha convertit uns residus en un recurs. També es treballa amb interès per preservar el mosaic territorial, que aporta valors funcionals i ambientals, igual que passa a Menorca.

Per iniciativa libanesa, el passat mes d’octubre va venir a Menorca una delegació per conèixer de primera mà el programa de Custòdia Agrària i entendre millor algunes de les estratègies d’acció que duim a terme. Entre d’altres, es van interessar especialment pel seguiment de bioindicadors a les finques agràries i les activitats de voluntariat.

Recentment, una delegació menorquina, amb tècnics de l’Agència de Reserva de Biosfera i membres del GOB, ha visitat aquelles terres i s'han pogut visitar diferents projectes de conservació, aprofitament i recuperació d'espais. També s'ha explicat l'aliança entre pagesos, propietaris i conservacionistes que s'està impulsant a Menorca.

La visita va incloure una entrevista amb l’ambaixador d’Espanya al Líban, que es va mostrar molt satisfet amb la col·laboració ja establerta i va oferir-se a col·laborar en allò que pogués. El cap adjunt de l’ambaixada va assistir també a la signatura d'un conveni que anima a continuar a compartir experiències d'èxit entre el dos llocs.

Tant l'organització de Shouf com el GOB, formen part de l'Aliança per la Natura i la Cultura Mediterrànies, que busca treballar de manera internacional en la recerca de solucions per apropar la producció sana d'aliments, la gestió sostenible dels territoris i la recuperació de la biodiversitat.

Desitjam que aquesta nova col·laboració pugui fructificar en projectes conjunts i que, poc a poc, anem amplificant l’impacte del que fem a una i altra vorera del Mediterrani.

 

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

Comentaris

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.